Omar Suleiman a devenit preşedinte de facto al Egiptului. Suleiman: Schimbarea a început - VIDEO

Hosni Mubarak i-a transferat toate prerogativele prezidenţiale lui Omar Suleiman, care devine astfel preşedinte de facto al Egiptului, a declarat, joi, ambasadorul egiptean în Statele Unite, Sameh Shoukry, citat de CNN.

68 afișări
Imaginea articolului Omar Suleiman a devenit preşedinte de facto al Egiptului. Suleiman: Schimbarea a început - VIDEO

Omar Suleiman a devenit preşedinte de facto al Egiptului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El a adăugat că, potrivit Constituţiei egiptene, Suleiman - numit în funcţia de vicepreşedinte după declanşarea protestelor de stradă din Egipt - a preluat toate prerogativele prezidenţiale, inclusiv cele legate de comanda armatei sau de eventuala suspendare a stării de urgenţă.

Shoukry a adăugat că Mubarak nu mai deţine, practic, nici un fel de prerogative, însă rămâne şef al statului de jure.

Conform Constituţiei, Suleiman dispune de întreaga autoritate prezidenţială, însă nu poate amenda Constituţia, nu poate dizolva Parlamentul şi nu poate demite Guvernul.

Omar Suleiman: Schimbarea a început

"Schimbarea a început, deciziile constituţionale au fost luate", a declarat Suleiman, la scurt timp după anunţul lui Mubarak, potrivit căruia i-a delegat acestuia prerogativele preşedintelui republicii.

"După ce preşedintele m-a însărcinat cu această responsabilitate naţională, aceea de a apăra securitatea şi stabilitatea Egiptului (...), cer tuturor să participe în vederea atingerii acestui obiectiv", a adăugat el.

"Să adoptăm o nouă cale pentru a realiza speranţele tuturor generaţiilor (...). Tineri din Egipt, eroi ai Egiptului, mergeţi acasă", a adăugat el.

"Mă angajaez să (...) apăr revoluţia tinerilor (...) şi să realizez revendicările poporului", a continuat Suleiman.

Hosni Mubarak a declarat, joi seară, că transferă prerogativele vicepreşedintelui , însă presa internaţională a publicat traduceri diferite ale declaraţiei sale. Iniţial, CNN a relatat că Mubarak a vorbit despre transferul "unora dintre prerogative", revenind ulterior şi precizând că declaraţia se referea la un "transfer de putere".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici