ONU "aproape sigur" va vizita centrala nucleară Zaporojie la începutul săptămânii viitoare

O echipă de inspectori ai organismului de supraveghere nucleară al ONU este pe cale să efectueze o vizită de urgenţă la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, în sud-estul Ucrainei, potrivit unor rapoarte.

157 afișări
Imaginea articolului ONU "aproape sigur" va vizita centrala nucleară Zaporojie la începutul săptămânii viitoare

Surse au declarat pentru Wall Street Journal că este "aproape sigur" că o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) va vizita centrala la începutul săptămânii viitoare, deşi detaliile sunt încă în curs de finalizare.

Se făceau "pregătiri frenetice" după un progres în negocierile privind accesul, a declarat pentru ziar o persoană familiarizată cu acest subiect.

Echipa AIEA ar putea aduce la centrală piese de schimb, dispozitive de monitorizare a radiaţiilor şi alte materiale vitale, după ce aceasta a fost deconectată pentru prima dată în istorie.

Această decizie vine la o zi după ce şeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că organismul de supraveghere a fost "foarte, foarte aproape" de a putea merge la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc.

WSJ relatează că opoziţia Rusiei faţă de vizita AIEA s-ar fi domolit, permiţându-i lui Grossi să conducă o delegaţie care se va deplasa la centrală pe teritoriul ucrainean şi va petrece cel puţin o noapte acolo.

Misiunea va încerca să evalueze siguranţa centralei şi să abordeze orice probleme de securitate care au apărut în timpul luptelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici