Opoziţia laburistă britanică acuză Guvernul demisionar că blochează moţiunea de cenzură

Opoziţia laburistă britanică a acuzat, marţi seară, Guvernul conservator interimar că blochează eforturile pentru dezbaterea unei moţiuni de cenzură în Parlament care vizează înlăturarea imediată de la putere a premierului demisionar Boris Johnson şi convocarea alegerilor anticipate.

305 afișări
Imaginea articolului Opoziţia laburistă britanică acuză Guvernul demisionar că blochează moţiunea de cenzură

Un purtător de cuvânt al Guvernului a argumentat că moţiunea de cenzură nu mai este necesară, deoarece premierul a demisionat deja. "Laburiştii au ales jocul cu focul. Dat fiind că premierul deja a demisionat, iar procesul pentru desemnarea noului lider conservator este deja în curs, noi nu simţim că timpul parlamentar ar fi utilizat corect. Dacă moţiunea va fi modificată în mod adecvat, vom permite dezbaterea moţiunii", a transmis Downing Street, conform Sky News.

Moţiunea nu poate fi dezbătută în Camera Comunelor fără acceptul majorităţii conservatoare şi fără confirmarea programului şi a prezenţei membrilor Guvernului interimar.

"Acest Guvern nefuncţional fuge speriat şi refuză să ofere timp pentru dezbaterea moţiunii de cenzură. Este un fapt fără precedent. Încă o dată, conservatorii schimbă regulile pentru protejarea colegilor lipsiţi de credibilitate. Toţi candidaţii pentru postul de lider al Partidului Conservator ar trebui să denunţe acest abuz de putere flagrant menit să protejeze un prim-ministru discreditat", a acuzat Partidul Laburist.

Formaţiunea de centru-stânga anunţase că va depune o moţiune de cenzură în Parlament pentru a-l forţa pe premierul interimar Boris Johnson să se retragă imediat de la putere şi pentru a declanşa alegeri legislative anticipate. Deşi a demisionat săptămâna trecută de la conducerea Partidului Conservator, Boris Johnson este premier interimar până la alegerea noului lider al formaţiunii de centru-dreapta. Scrutinul intern pentru desemnarea liderului Partidului Conservator este programat în septembrie. "Este intolerabil pentru întreaga ţară ca Boris Johnson să fie premier interimar după ce a fost forţat să demisioneze. Partidul Conservator a stabilit că premierul nu este potrivit pentru funcţie, ceea ce era evident de foarte, foarte mult timp. Pleacă pentru că propriul lui partid a stabilit că nu este de încredere. Nu îl pot lăsa în funcţie săptămâni întregi", a declarat liderul Partidului Laburist (centru-stânga, opoziţie), sir Keir Starmer.

Liderii Partidului Conservator încearcă să evite cu orice preţ convocarea scrutinului parlamentar anticipat, deoarece riscă ajungerea în opoziţie. Cele mai recente sondaje de opinie arată că Partidul Laburist (centru-stânga) este creditat cu 40,6% din intenţiile de vot, Partidul Conservator (centru-dreapta) este la nivelul de 32,1%, Partidul Liberal-Democrat (social-liberal) are o popularitate de 12,8%, Partidul Verzilor (ecologist) are o cotă electorală de 4,6%, iar formaţiunea naţionalistă regională Partidul Naţional Scoţian (SNP) este creditată cu 4,0%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici