Papa Francisc a pledat pentru "prudenţă" în cazul ironiei

Papa Francisc a pledat, luni, la întoarcerea de la Manila, pentru "prudenţă" în cazul ironiei, subliniind pentru jurnaliştii prezenţi la bordul avionului său că "suntem fiinţe umane".

327 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc a pledat pentru "prudenţă" în cazul ironiei

Papa Francisc a pledat pentru "prudenţă" în cazul ironiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Joi, în timpul zborului spre Filipine, Papa Francisc a apărat libertatea de exprimare şi libertatea religioasă, care, în opinia sa, sunt "drepturi fundamentale", apreciind că există "limite" ce trebuie "respectate".

El şi-a argumentat poziţia atunci, afirmând, sub forma unei glume, "că, dacă un prieten spune lucruri rele despre mama mea, îi pot da un pumn, este normal. Nu poţi provoca, nu poţi insulta credinţa altora, nu o poţi lua în derâdere".

Referindu-se la cele 12 persoane ucise în atentatul de la sediul din Paris al revistei satirice Charlie Hebdo, el a condamnat crimele comise în numele religiei. "Nu poţi declanşa războaie, nu poţi omorî în numele religiei! (...) Este o aberaţie", a spus liderul Bisericii Catolice.

"În principiu, se poate spune că o reacţie violentă în faţa unei ofense nu este un lucru bun. (...) În teorie, (...) Evanghelia spune: trebuie să întoarcem şi celălalt obraz. În teorie, putem spune că avem libertatea de a ne exprima. În teorie, suntem cu toţii de acord", a explicat el.

"Dar noi suntem fiinţe umane, este nevoie de prudenţă. Aceasta este o virtute a coexistenţei umane (...). Nu pot să provoc, să jignesc în continuu. Riscul este de a primi o reacţie nedreaptă", a adăugat el.

"Libertatea de exprimare trebuie să ţină cont de realitatea umană. Din acest motiv, trebuie să fie prudentă, educată. În teorie, suntem de acord, dar, în practică, să ne abţinem puţin!", a insistat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici