Parlamentarii francezi vor o anchetă privind presupusa finanţare a partidelor de către Rusia. Marine Le Pen este vizată

Membrii Adunării Naţionale franceze au declarat sâmbătă că i-au cerut preşedintelui camerei inferioare a parlamentului ţării să înfiinţeze o comisie de anchetă care să analizeze presupusa finanţare rusă a partidelor politice.

1287 afișări
Imaginea articolului Parlamentarii francezi vor o anchetă privind presupusa finanţare a partidelor de către Rusia. Marine Le Pen este vizată

Într-o scrisoare adresată lui Yael Braun-Pivet, arătată reporterilor, parlamentarii au declarat că demersul a fost determinat de o recentă declasificare a informaţiilor americane care arată că Rusia a plătit sute de milioane de euro unor partide politice străine "cu scopul de a ... influenţa alegerile".

Cei opt deputaţi, care fac parte din partidul En Marche al preşedintelui francez Emmanuel Macron, au remarcat, de asemenea, că partidul de extremă dreapta Rassemblement National al lui Marine Le Pen încă plăteşte un împrumut acordat de băncile ruseşti, notează Reuters.

"Aceste fapte sugerează în mod clar o voinţă rusă de a cântări în dezbaterea publică franceză ... ele justifică înfiinţarea unei comisii de anchetă pentru a stabili dacă partidele politice franceze - şi care dintre ele - au beneficiat de finanţare rusă", au scris parlamentarii.

Citând informaţiile declasificate ale serviciilor de informaţii americane, un oficial de rang înalt al administraţiei Biden a declarat pe 13 septembrie că Statele Unite se aşteaptă ca Rusia să apeleze tot mai mult la finanţarea politică ascunsă în lunile următoare pentru a submina sancţiunile internaţionale privind războiul din Ucraina şi pentru a menţine influenţa Moscovei în străinătate.

Cu toate acestea, oficialul nu a detaliat care sunt ţările despre care se crede că ar fi vizat eforturile de influenţă ale Rusiei şi nici nu a furnizat dovezi specifice pentru a stabili afirmaţiile privind finanţarea secretă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici