Parlamentul European a aprobat un controversat proiect privind drepturile de autor, inclusiv în domeniul online

Parlamentul European a aprobat marţi un proiect privind drepturile de autor, inclusiv în domeniul digital, ce prevede introducerea unor reglementări mai dure de protecţie a drepturilor de autor, în contextul unei dezbateri acerbe pe această temă, anunţă postul BBC News.

1125 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European a aprobat un controversat proiect privind drepturile de autor, inclusiv în domeniul online

Parlamentul European a aprobat un controversat proiect privind drepturile de autor, inclusiv în domeniul online

Directivă privind dreptul de autor pe piaţa unică digitală introduce o serie de noi reguli care ar avea drept scop să forţeze platformele online - tot mai populare - să împartă veniturile cu creatorii de conţinut şi să ofere posibilitatea tragerii la răspundere a platformelor care încalcă drepturile de autor prin distribuirea de conţinut nelicenţiat.

Numeroşi artişti, instituţii de presă, case de discuri şi studiouri de filme s-au declarat în favoarea propunerilor, motivând că astfel vor putea beneficia în mod corect de venituri de pe urma operelor create de ei.

Pe de o parte, companii ori activişti pentru drepturi civile au avertizat că modificările propuse ar îngrădi creativitatea şi diseminarea conţinutului în mediul online şi astfel ar afecta libertatea de exprimare.

Directiva a fost aprobată de Parlamentul European cu 348 de voturi pentru şi 278 împotriva.

După aprobarea de către Parlamentul European urmează ca statele membre să decidă dacă ratifică directiva. În cazul aprobării directivei, statele UE au la dispoziţie doi ani să implementeze prevederile.

Cele mai multe critici s-au concentrat asupra a două articole. Articolul 11 obligă motoarele de căutare online şi agregatoarele de ştiri să plătească pentru fragmentele de ştiri (aşa-numitele news snippets). Iar Articolul 13 ar obliga platforme online să instaleze filtre care să-i împiedice pe utilizatori să publice conţinut pentru care nu au licenţă.

Compania Google a transmis că ultima versiune a directive a fost îmbunătăţită, însă o serie de "incertitudini legale" persistă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici