Parlamentul European recomandă instituirea unui venit minim în statele UE

Parlamentul European a cerut marţi Comisiei Europene să adopte reglementări care să prevadă stabilirea unui venit minim în cadrul UE, pentru a contracara extinderea sărăciei, care afectează zeci de milioane de persoane în spaţiul comunitar.

217 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European recomandă instituirea unui venit minim în statele UE

Parlamentul European recomandă instituirea unui venit minim în statele UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rezoluţia, care are caracter de recomandare, propune ca statele UE să fixeze cote minime de venit bazate pe cel puţin 60% din venitul mediu al fiecărei ţări membre. Proiectul prevede şi dezvoltarea serviciilor sociale în toată Europa.

"În 2010, numărul persoanelor afectate de sărăcie era de 116 milioane, adică peste 20% din cetăţenii UE, iar 8% dintre europeni (42 de milioane de persoane) trăiau în condiţii extreme", a declarat socialistul belgian Frédéric Daerden, autorul raportului adoptat de PE.

Potrivit eurodeputatului ecologist francez Karima Delli, instituirea unui venit minim este "un instrument indispensabil" pentru concretizarea obiectivului CE de scoatere a 20 de milioane de persoane din sărăcie până în 2020.

"Sărăcia nu este o catastrofă naturală, nici un flagel biblic, ea este efectul politicilor economice şi sociale proaste care distrug locurile de muncă", a afirmat socialistul spaniol Alejandro Cercas.

Însă doar prin crearea de locuri de muncă nu se evită sărăcia. "Pentru combaterea sărăciei, nu este suficient să rostim discursuri frumoase despre creştere economică şi competitivitate, pentru că, dat fiind că 8% dintre angajaţi sunt săraci, se pare că munca nu înseamnă dispariţia sărăciei", subliniază Delli.

"Această situaţie este incompatibilă cu valorile europene de dreptate şi solidaritate conţinute în tratate", adaugă Daerden.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici