Parlamentul European solicită consolidarea relaţiilor cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia

Parlamentul European solicită aprofundarea colaborării cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, dar şi găsirea unor noi modalităţi de a sprijini cele trei ţări aflate la frontierele de est ale Uniunii Europene, relatează site-ul Radio Chişinău.

Share pe Facebook 303 afişări

Parlamentul European solicită consolidarea relaţiilor cu Republica Moldova, Ucraina şi Georgia

"Ucraina, Georgia şi Moldova lucrează din greu pentru a crea legături mai strânse cu UE, în ciuda rezistenţei puternice din partea Rusiei. Cetăţenii acestora beneficiază deja de călătorii fără viză în UE, iar ţările au oportunităţi comerciale sporite graţie acordurilor de liber schimb. Un nou raport al Parlamentului solicită acum aprofundarea acestei colaborări şi găsirea unor noi modalităţi de a sprijini ţările aflate la frontierele de est ale UE. Raportul din proprie iniţiativă a fost deja adoptat de comisia pentru afaceri externe şi va fi votat de deputaţii europeni în cadrul sesiunii plenare din noiembrie de la Strasbourg. Principalul accent se pune pe Ucraina, Georgia şi Moldova, trei ţări care au atins recent progrese majore în cooperarea cu UE", se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Instituţia europeană propune înfiinţarea unui fond fiduciar, un instrument de dezvoltare pentru o reacţie rapidă şi flexibilă a UE la situaţiile de criză şi post-criză. Resursele ar proveni de la donatori publici şi privaţi pentru investiţii în proiecte care vizează îmbunătăţirea structurilor socio-economice.

Parlamentul European "subliniază necesitatea de a menţine presiunea asupra Rusiei pentru a rezolva conflictele teritoriale care implică ţările; acest lucru este deosebit de important în prezent, deoarece sancţiunea UE faţă de Rusia va expira în ianuarie 2018".

Raportul european Laima Andrikiene (PPE, Lituania) susţine că situaţia politică în regiune s-a schimbat dramatic în ultimii ani, iar colaborarea între UE şi vecinii estici Ucraina, Georgia şi Republica Moldova devine tot mai importantă.

"Schimbările se datorează agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei în 2014, anexarea Crimeei şi ocuparea continuă a Ucrainei de Est de către ruşi, precum şi conflictele îngheţate conduse de Kremlin, care rămân nerezolvate în Moldova şi Georgia", a spus Andrikiene.

La începutul lunii iulie, preşedinţii Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei şi Radei Supreme a Ucrainei au semnat o declaraţie comună prin care fac apel către Parlamentul European să adopte o Rezoluţie înainte de Summit-ul Parteneriatului Estic (24 noiembrie), prin care să exprime sprijin politic pentru deschiderea perspectivei de aderare a celor trei ţări asociate la UE.

 

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
PARLAMENTUL EUROPEAN ,
REPUBLICA MOLDOVA ,
UCRAINA
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.