Parlamentul European votează astăzi asupra dreptului la muncă al românilor şi bulgarilor în UE

Parlamentul European va vota marţi o rezoluţie privind accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa europeană a muncii, încă restricţionat în zece state membre ale Uniunii Europene.

1542 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European votează astăzi asupra dreptului la muncă al românilor şi bulgarilor în UE

Parlamentul European votează astăzi asupra dreptului la muncă al românilor şi bulgarilor în UE (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Restricţiile pot fi menţinute încă doi ani, până în 2014, dacă ţările respective dovedesc faptul că românii şi bulgarii care caută locuri de muncă reprezintă o povară pentru piaţa muncii naţională, relatează site-ul Novinite.com.

Comisia Europeană (CE) şi Parlamentul European pot formula numai recomandări pentru statele membre în legătură cu deschiderea pieţei muncii pentru români şi bulgari, dar hotărârea finală aparţine fiecărui guvern în parte.

Concomitent, europarlamentarii vor putea să îi audieze pe comisarii europeni Michel Barnier (Piaţa Comună şi Servicii), John Dalli (Sănătatea şi Protecţia Consumatorilor) şi Neelie Kroes (Competiţie), în legătură cu modul în care statele memebre pot beneficia de Piaţa Comună pentru a ieşi din actuala criză economică.

Bulgaria a cerut din nou săptămâna trecută ridicarea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor în Olanda, Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Austria, Marea Britanie şi Malta.

Anularea restricţiilor va contribui la redresarea pieţei europene comune, a apreciat europarlamentarul bulgar Iliana Ivanova, unul dintre susţinătorii acestei solicitări. Ea preciza că Marea Britanie şi Olanda sunt ţările cu cele mai ferme poziţii pe această temă. Politicienii bulgari au declarat în mai multe rânduri că nu se aştepată ca restricţiile să fie suspendate simultan în toate cele zece state, precizând că principalul lor scop este să atragă atenţia asupra acestui subiect şi să amplifice presiunile exercitate asupra ţărilor respective pentru devansa decizia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici