Parlamentul Israelului a fost dizolvat

Deputaţii israelieni au votat, luni, în favoarea dizolvării Parlamentului, deschizând astfel calea organizării de alegeri legislative anticipate la 17 martie, relatează AFP.

446 afișări
Imaginea articolului Parlamentul Israelului a fost dizolvat

Parlamentul Israelului a fost dizolvat

Patruzeci şi trei de deputaţi au votat în favoarea dizolvării Parlamentului şi niciunul împotrivă. Knessetul numără 120 de parlamentari.

Dizolvarea Parlamentului israelian a fost provocată de premierul Benjamin Netanyahu, care a concediat săptămâna trecută doi miniştri centrişti, Yair Lapid (Finanţe) şi Tzipi Livni (Justiţie), acuzaţi de urzirea unui "puci" împotriva sa. Cu trei ani înainte de încheierea legislaturii, el a cerut organizarea de alegeri anticipate pe motiv că nu "mai poate conduce ţara".

Pentru a forma o nouă majoritate, premierul a anunţat că îşi doreşte să refacă alianţa cu partidele ultraortodoxe, aflate în prezent în opoziţie.

De asemenea, el intenţionează să menţină acordul cu partidele de dreapta Israel Beiteinu, al ministrului de Externe Avigdor Lieberman, şi Căminul Evreiesc, al ministrului Economiei Naftali Bennett, favorabile procesului de colonizare în teritoriile palestiniene.

La rândul lor, liderii celor două formaţiuni de opoziţie - Partidul Muncii şi partidul de centru-stânga HaTnuah - au sugerat că ar putea forma un bloc de centru-stânga pentru a se opune lui Netanyahu şi a repune negocierile cu palestinienii în centrul priorităţilor.

Potrivit unui sondaj publicat la sfârşitul săptămânii de cotidianul economic Globes, o listă comună alcătuită din Partidul Muncii şi HaTnuah va depăşi Likud cu 24 de mandate, faţă de 23 pentru partidul de dreapta al lui Netanyahu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici