Pături de petrol uriaşe, descoperite în adâncul Golfului Mexic

Mai mulţi cercetători americani au descoperit în adâncul Golfului Mexic, afectat de scufundarea unei platforme petroliere în aprilie, pături de petrol uriaşe, inclusiv una de 16 kilometri lungime, aproape cinci kilometri lăţime şi peste 90 de metri grosime, relatează New York Times în ediţia online.

38 afișări
Imaginea articolului Pături de petrol uriaşe, descoperite în adâncul Golfului Mexic

Pături de petrol uriaşe, descoperite în adâncul Golfului Mexic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această descoperire, realizată de cercetători universitari aflaţi la bordul navei Pelican, reprezintă o dovadă că scurgerea de petrol din puţul subacvatic spart ar putea fi mult mai gravă decât estimările făcute de administraţia americană sau de grupul BP, care exploata platforma.

"O cantitate de petrol şocant de mare se află în adâncurile oceanului, ea fiind comparabilă cu ce se vede la suprafaţa apei. Este vorba despre o cantitate uriaşă de petrol în straturi multiple, trei, patru sau cinci straturi în adâncul oceanului", a declarat Samantha Joye, cercetătoare la Universitatea din Georgia. Aceasta participă la una din primele misiuni ştiinţifice de strângere de informaţii în legătură cu situaţia din Golful Mexicului.

Cercetătorii se tem că scurgerile de petrol ar putea face ca nivelul oxigenului existent în apele din golf să scadă atât de mult încât tot ecosistemul din apropiere să fie distrus.

Potrivit acestora, petrolul s-ar scurge în apă într-un ritm de cinci până la 15 ori mai mare decât cel estimat de administraţia americană, care se bazează pe imagini din satelit luate de la suprafaţa apei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici