Peace Corps îşi retrage voluntarii din Africa de vest din cauza epidemiei de Ebola

Organizaţia americană de ajutor Peace Corps a anunţat miercuri că îşi retrage voluntarii din Liberia, Sierra Leone şi Guineea, din cauza epidemiei de Ebola, care se propagă în aceste ţări din Africa de vest.

220 afișări
Imaginea articolului Peace Corps îşi retrage voluntarii din Africa de vest din cauza epidemiei de Ebola

Peace Corps îşi retrage voluntarii din Africa de vest din cauza epidemiei de Ebola (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Agenţia americană precizează într-un comunicat că această măsură este "provizorie" şi că va stabili "ulterior când se vor putea întoarce voluntarii" în cele trei ţări, unde lucrează în total aproximativ 340 de membri Peace Corps.

Doi dintre ei au fost în contact cu o persoană care a murit din cauza virusului Ebola, a precizat o purtătoare de cuvânt a Peace Corps, fără a preciza despre ce ţară este vorba. "Aceşti voluntari nu au simptome şi sunt în prezent izolaţi şi sub observaţie".

Peace Corps "urmăreşte atent" propagarea febrei hemoragice mortale în legătură cu centrele americane de control al bolilor infecţioase şi cu Departamentul de Stat.

Diplomaţia americană a confirmat miercuri "moartea unui american în Nigeria, după ce a contactat virusul în Liberia". Decesul acestui bărbat de 40 de ani, care deţine şi cetăţenie liberiană, a fost anunţat săptămâna trecută.

"Cel puţin alţi doi cetăţeni americani au fost contaminaţi", a adăugat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf. Printre aceştia figurează şi medicul Kent Brantly, care a contactat virusul Ebola în Liberia, unde îngrijea pacienţi afectaţi de această boală.

Epidemia de Ebola din Africa de vest este scăpată de sub control, se agravează şi riscă să afecteze şi alte ţări, a avertizat miercuri directorul de operaţiuni al organizaţiei Medecins sans frontieres (MSF), Bart Janssens.

Această epidemie, care durează de la începutul anului, a izbucnit în Guineea, după care s-a extins în Liberia şi apoi în Sierra Leone, trei ţări care, pe 23 iulie, înregistrau în total 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilanţ prezentat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Pe de altă parte, Liberia a decis să-şi închidă toate şcolile pentru a încerca să împiedice o propagare a epidemiei, a anunţat miercuri preşedinta Ellen Sirleaf Johnson.

"Toate pieţele din zonele frontaliere" cu Sierra Leone, Guineea şi Coasta de Fildeş au primit de asemenea "ordin să se închidă până la noi ordine", a adăugat ea.

În plus, tot personalul neesenţial al ministerelor şi administraţiei va trebui să intre "în concediu obligatoriu de 30 de zile", iar vineri, 1 august, va fi zi liberă pentru a dezinfecta clădirile publice.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici