Pentagonul dezminte că Obama a disimulat trimiterea a 13.000 de militari în Afganistan

Pentagonul a dezminţit marţi că preşedintele Barack Obama a decis să trimită în Afganistan fără să anunţe 13.000 de militari americani, în afară de cele 21.000 de efective suplimentare pe care le-a făcut publice în luna martie.

20 afișări
Imaginea articolului Pentagonul dezminte că Obama a disimulat trimiterea a 13.000 de militari în Afganistan

Pentagonul dezminte că Obama a disimulat trimiterea a 13.000 de militari în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceşti 13.000 de militari, care ar ridica la 34.000 numărul trupelor trimise în Afganistan de Obama, sunt în principal forţe de sprijinire precum mecanici, personal medical, specialişti în informaţie sau agenţi ai poliţiei militare.

Cotidianul Washington Post, care a publicat un articol în care nota că Pentagonul şi Casa Albă nu anunţaseră detaşarea acestor forţe de sprijin, ci numai trimiterea a 21.000 de forţe combatante.

"Obama şi-a dat acordul pentru tot. Numai trimiterea celor 21.000 (de militari) a fost anunţată", a precizat un oficial militar pentru Washington Post.

Pentagonul a dezminţit marţi că ar fi avut loc o disimulare. Un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării a precizat că s-a pus permanent în discuţie problema suplimentării efectivelor din Afganistan la 68.000 până la sfârşitul anului, cifră ce îi include şi pe cei 13.000 de soldaţi.

"Nu lipseşte nimic. Nu s-a ascuns nimic", a afirmat purtătorul de cuvânt, colonelul Dave Lapan. El a declarat că detaşarea a cel puţin jumătate din cei 13.000 de militari de sprijin a fost aprobată de predecesorul lui Obama, George W. Bush.

"Din punct de vedere tehnic, aceştia au fost trimişi în Afganistan câtă vreme Obama era la putere? Da, dar (trimiterea acestora) fusese aprobată anterior", a adăugat colonelul.

Anterior, trimiterile de forţe de sprijin nu erau anunţate de Pentagon şi de Casa Albă. George W. Bush a făcut publică trimiterea a 20.000 de militari în Irak, fără a face referire la cele 8.000 de efective suplimentare din forţele de susţinere.

Lui Barack Obama i s-a cerut să ia o decizie în următoarele săptămâni privind trimiterea de efective suplimentare cerută de comandantul forţelor americane, generalul Stanley McChrystal.

Generalul ceruse între 40.000 şi 60.000 de efective suplimentare, potrivit surselor, în afară de cele 21.000 pe care Obama le-a acceptat în ianuarie, odată cu preluarea atribuţiilor.

Potrivit unei statistici realizate de Washington Post la începutul lui octombrie, circa 65.000 de militari americani se află în prezent în Afganistan şi circa 124.000 în Irak, faţă de 26.000 şi 160.000 în perioada 2007-2008.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici