Peste 100 de cetăţeni moldoveni au plecat cu premierul Leancă la Atena, în prima zi fără vize în UE

Peste 100 de cetăţeni moldoveni, împreună cu premierul Iurie Leancă, au plecat luni dimineaţă de la Chişinău la Atena, într-un eveniment care marchează eliminarea vizelor de intrare în UE pentru Republica Moldova.

396 afișări
Imaginea articolului Peste 100 de cetăţeni moldoveni au plecat cu premierul Leancă la Atena, în prima zi fără vize în UE

Premierul Moldovei, Iurie Leancă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Delegaţia din R. Moldova a ales ca primă destinaţie capitala Greciei, ţară care deţine în prezent preşedinţia Uniunii Europene.

Din delegaţia Republicii Moldova fac parte, printre alţii, preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Corman, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, eurodeputatul român Monica Macovei, preşedinta Comitetului de cooperare UE-Republica Moldova.

Premierul Iurie Leancă a declarat că liberalizarea regimului de vize cu UE reprezintă o zi istorică pentru R. Moldova. "Este victoria noastră a tuturor. Cuvântul cheie este demnitate (...) este o etapă importantă de revenire acasă, în UE", a declarat premierul Iurie Leancă, citat de UNIMEDIA. Şeful Guvernului de la Chişinău a mai afirmat că 200 de cetăţeni moldoveni au beneficiat deja de ridicarea vizelor.

La rândul său, şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a afirmat că "Europa înseamnă unire între oameni". "De astăzi vom avea ocazia să ne vedem mai des, să construim punţi în Europa, să distrugem stereotipuri, să construim o Europă mai frumoasa pentru toţi. Este o zi europeană", a subliniat şeful Delegaţiei UE la Chişinău.

Ridicarea regimului de vize cu UE este sărbătorită şi marţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău printr-un concert la care sunt aşteptate trupe din R. Moldova, România şi Ucraina.

După aproape patru ani de negocieri, cetăţenii din R. Moldova beneficiază începând de luni de regim liberalizat de vize pentru statele din spaţiul Schengen, inclusiv România, Bulgaria, Cipru şi Croaţia.

R. Moldova este prima dintre cele şase ţări din Parteneriatul Estic care beneficiază de acest regim, iar Chişinăul urmează să semneze în vară Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici