Phenianul a anulat vizita unui emisar american care urma să negocieze eliberarea lui Kenneth Bae

Statele Unite au deplâns duminică seara anularea de către Coreea de Nord a vizitei prevăzute a unui emisar american care urma să acţioneze în vederea eliberării unui cetăţean american, Kenneth Bae, deţinut de către Phenian din noiembrie 2012.

135 afișări
Imaginea articolului Phenianul a anulat vizita unui emisar american care urma să negocieze eliberarea lui Kenneth Bae

Kenneth Bae (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem profund dezamăgiţi de decizia Coreei de Nord de a retrage invitaţia adresată ambasadorului (Robert) King", şi-a exprimat regretul Departamentul de Stat, într-un comunicat, adăugând că "susţine" o iniţiativă a reverendului american Jesse Jackson, care a propus să efectueze o vizită la Phenian cu scopul de a încerca să obţină eliberarea lui Kenneth Bae.

Departamentul de Stat nu a anunţat în mod public această invitaţie pe care Coreea de Nord i-ar fi adresat-o ambasadorului Robert King, care este începând din 2009 emisarul special al Statelor Unite pentru probleme legate de drepturile omului în Coreea de Nord.

Este pentru a doua când o vizită prevăzută a lui King la Phenian, în vederea negocierii eliberării lui Kenneth Bae, eşuează în ultimul moment.

"Îndemnăm din nou Coreea de Nord să-i acorde domnului Bae o amniestie specială şi să-l elibereze imediat, ca gest umanitar, pentru ca acesta să poată să revină la familia sa şi să primească îngrijiri", afirmă Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, citată într-un comunicat.

"Vom continua să acţionăm pentru a asigura eliberarea domnului Bae", un american în vârstă de 45 de ani, de origine nord-coreeană.

În acest sens, Washingtonul este "dispus să-l trimită pe ambasadorul King în Coreea de Nord".

În plus, Psaki a declarat că, "la cererea familiei Bae (din Statele Unite), reverendul Jackson a propus să efectueze o vizită la Phenian, în cadrul unei misiuni umanitare, cu scopul de a-l elibera pe domnul Bae".

Statele Unite "susţin eforturile familiei Bae şi reverendului Jackson de a-l aduce pe domnul Bae acasă", a adăugat purtătoarea de cuvânt, fără să ofere alte detalii despre această posibilă călătorie.

Americanul Kenneth Bae, deţinut în Coreea de Nord de peste un an, a fost trimis într-un lagăr de muncă după o lungă perioadă de spitalizare, a anunţat vineri Guvernul american, îngrijorat în continuare cu privire la starea sănătăţii acestuia.

Kenneth Bae a fost condamnat în mai 2013 la 15 ani de închisoare pentru că a încercat să "răstoarne" regimul, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene KCNA.

Un tur-operator, în vârstă de 45 de ani, originar din Coreea de Nord, el a fost arestat pe 3 noiembrie 2012 în oraşul portuar Rason (nord-est), cu toate că deţinea o viză turistică, din motive neclare.

Phenianul afirmă că Kenneth Bae, al cărui nume coreean este Pae Jun-ho, este un activist creştin evanghelist, trimis în China în perioada 2006-2012 cu scopul de a organiza "bazele complotului" şi de a-i încuraja pe nord-coreeni să "comită acte ostile care să îndepărteze Guvernul, purtând totodată o campanie de defăimare".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici