Poliţia germană interzice orice adunare publică la Dresda, luni, invocând un "risc terorist"

Poliţia germană a "interzis orice adunare publică în aer liber" în ziua de luni, la Dresda (est), din cauza unui "risc terorist concret" care ameninţă manifestaţia săptămânală a mişcării antiislam Pegida.

436 afișări
Imaginea articolului Poliţia germană interzice orice adunare publică la Dresda, luni, invocând un "risc terorist"

Poliţia germană interzice orice adunare publică la Dresda, luni, invocând un "risc terorist" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Toate adunările publice în aer liber şi toate manifestaţiile sunt interzise luni, 19 ianuarie, pe teritoriul oraşului Dresda", a anunţat poliţia într-un comunicat, imediat după ce mişcarea Pegida a anunţat că renunţă la mitingul de luni, în urma unei ameninţări cu moartea - din partea grupării Statul Islamic (SI) - la adresa unuia dintre organizatori.

"Poliţia din Dresda dispune de elemente despre o ameninţare concretă vizând adunările de luni ale Pegida", se arată în comunicat.

Potrivit acestor elemente, "teroriştii sunt îndemnaţi să se amestece cu manifestanţii, pentru a ucide un membru al organizaţiei manifestaţiilor Pegida", afirmă poliţia.

"Acest apel este similar unui mesaj (de ameninţare) difuzat în arabă pe Twitter, în care Pegida este prezentată ca un inamic al islamului", precizează forţele de ordine, subliniind că un atac în coloană prezintă "un pericol pentru viaţa tuturor manifestanţilor".

Cu puţin înainte de difuzarea comunicatului poliţiei, mişcarea Pegida a anunţat ea-însăşi, duminică, anularea manifestaţiei sale, denunţând pe pagina de facebook "o gravă atingere adusă libertăţii de opinie şi de a manifesta" din partea unor "forţe teroriste".

La mitingurile Pegida (Patrioţi europeni împotriva islamizării Occidentului), organizate din octombrie, participă un număr tot mai mare de persoane, la Dresda.

Lunea trecută, la cinci zile de la atentatele comise la Paris în numele jihadului, 25.000 de persoane - un record - au defilat în capitala saxonă, cerând o politică mai restrictivă în domeniul imigraţiei.

În loc să manifesteze luni, Pegida le cere simpatizanţilor să pună steagul german şi o lumânare la fereastră.

Serviciile de informaţii germane se tem de posibile atacuri teroriste asupra coloanelor mişcării antiislam, care defilează în fiecare zi de luni în mai multe oraşe germane, începând din octombrie, scria revista Der Spiegel în ediţia de sâmbătă.

Potrivit săptămânalului, "servicii de informaţii străine" i-au anunţat pe omologii lor germani că au interceptat comunicaţii între "jihadişti cunoscuţi", în care erau evocate "posibile atacuri împotriva marşurilor săptămânale Pegida".

Aceste informaţii sunt luate "foarte în serios"de către autorităţi, scrie der Spiegel, care citează o sursă "de rang înalt". din domeniul securităţii germane

Aproximativ zece percheziţii vizând "mişcarea islamistă" au fost efectuate vineri dimineaţa la Berlin, iar două persoane au fost arestate.

Razii în presupuse medii islamiste au avut loc, în ultimele zile, în Belgia, Franţa şi Grecia.

RSS Data [rss_data]

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici