Polonia vrea să construiască un gard la graniţa cu Kaliningrad şi acuză Rusia de "război hibrid". Kremlinul: Istoria dovedeşte că toate zidurile cad

Polonia ar putea fi nevoită să construiască un gard la graniţa sa cu exclava rusă Kaliningrad, a declarat marţi un înalt oficial polonez, în timp ce Varşovia suspectează Rusia că intenţionează să ajute migranţii africani şi asiatici să treacă graniţa în săptămâna următoare.

3297 afișări
Imaginea articolului Polonia vrea să construiască un gard la graniţa cu Kaliningrad şi acuză Rusia de "război hibrid". Kremlinul: Istoria dovedeşte că toate zidurile cad

Polonia acuză Rusia şi Belarus că folosesc migranţii ca parte a unei campanii de "război hibrid" pentru a destabiliza Europa. Cu tensiuni ridicate din cauza războiului din Ucraina, Polonia se teme de o repetare a crizei din 2021, când mii de migranţi africani şi din Orientul Mijlociu au încercat să treacă graniţa cu Belarus.

La acea vreme, Minsk a negat că a adus cu avionul persoane care încercau să intre în Uniunea Europeană, acuzând în schimb Varşovia şi Bruxelles-ul pentru o criză umanitară care a dus la moartea mai multor migranţi în pădurile de la graniţă, conform Reuters.

Krzysztof Sobolewski, secretarul general al partidului de guvernământ Lege şi Justiţie, a declarat pentru postul public de radio Polskie Radio 1 că Polonia ia în considerare construirea unui gard la graniţa cu Kaliningrad din Rusia, similară celui pe care a construit-o la graniţa cu Belarus.

"Va trebui să ne întărim forţele pe această secţiune a frontierei şi, de asemenea, să luăm în considerare ... construirea unor fortificaţii de frontieră similare celor pe care le avem acum pe secţiunea poloneză-belarusă", a spus el.

Kaliningrad şi-a deschis cerul pentru zborurile din Orientul Mijlociu şi Asia, în încercarea de a atrage mai multe companii aeriene şi turişti, a relatat presa rusă.

Polonia a construit o barieră de oţel înaltă de 5,5 metri, echipată cu senzori de mişcare şi camere de luat vederi, care se întinde pe o distanţă de aproximativ 187 km la graniţa cu Belarus.

Sobolewski a declarat pentru Reuters, printr-un mesaj text, că mai mulţi migranţi din Kaliningrad ar putea încerca să treacă în Polonia "în următoarele săptămâni".

Rusia: Toate zidurile cad

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor într-o conferinţă de presă că Rusia nu va interveni în nicio decizie privind barierele.

"Istoria dovedeşte de fiecare dată prostia deciziilor de a construi ziduri, pentru că, de-a lungul anilor sau deceniilor, toate zidurile cad", a spus el.

Sobolewski a mai spus că există semne că la graniţa cu Belarus au apărut grupuri mai mari de migranţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici