Portugalia îşi închide ambasada, iar Canada şi Bulgaria îşi evacuează personalul diplomatic din Libia

Portugalia a decis să îşi închidă temporar ambasada din Libia, în timp ce Canada şi Bulgaria au cerut personalului lor diplomatic să părăsească această ţară din cauza instabilităţii şi problemelor de securitate

291 afișări
Imaginea articolului Portugalia îşi închide ambasada, iar Canada şi Bulgaria îşi evacuează personalul diplomatic din Libia

Portugalia îşi închide ambasada, iar Canada şi Bulgaria îşi evacuează personalul diplomatic din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În faţa agravării situaţiei privind securitatea în Libia, ministerul a decis să închidă temporar reprezentanţa diplomatică portugheză din Tripoli, aşa cum alte ţări au făcut deja", precizează ministerul.

Anterior, ţara a repatriat cetăţenii portughezi "care şi-au exprimat dorinţa de a părăsi Libia şi au cerut ajutor ambasadei". Cei care au decis să rămână fac acest lucru pe propria răspundere, a adăugat ministerul.

Franţa a anunţat, marţi, că se pregăteşte la rândul său să îşi evacueze cetăţenii, în timp ce situaţia din Libia s-a deteriorat puternic în ultimele zile. Luptele violente dintre miliţiile rivale au provocat deja 100 de morţi în special în jurul aeroportului din Tripoli.

Alte ţări europene, între care Marea Britanie, Germania, Olanda şi Italia le-au cerut cetăţenilor lor să părăsească Libia, unde un convoi al ambasadei britanice a fost atacat, duminică, fără a provoca victime.

Statele Unite, a căror ambasadă este situată pe drumul către aeroport, unde au loc lupte, şi-au evacuat personalul sâmbătă pe cale terestră.

Canada a cerut întregului personal diplomatic să părăsească Libia din cauza instabilităţii şi problemelor de securitate, a anunţat marţi Ministrul Afacerilor Externe John Baird.

"Din cauza dificultăţilor operaţionale, în special caracterul imprevizibil al securităţii la Tripoli", activităţile au fost suspendate şi transferate către Tunisia vecină, a anunţat ministerul într-un comunicat.

"Însărcinatul cu afaceri al Canadei şi diplomaţii canadieni din Tripoli vor lucra temporar de la ambasada Canadei în Tunisia până când vor fi puse în aplicare măsuri adecvate pentru a răspunde mediului operaţional schimbător", potrivit lui Baird.

 Bulgaria a evacuat marţi personalul diplomatic din Libia, în contextul degradării situaţiei în materie de securitate în nordul acestei ţări, anunţă Ministerul bulgar de Externe, citat de AFP.

"Personalul ambasadei Bulgariei din Tripoli a fost evacuat din Libia, din cauza situaţiei complexe din această ţară", a precizat diplomaţia de la Sofia.

Guvernul de la Sofia a emis marţi o interdicţie de călătorie în Libia, cerându-le cetăţenilor bulgari să părăsească această ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici