Premierul Maltei va demisiona în luna ianuarie, pe fondul crizei declanşate de asasinarea unei jurnaliste de investigaţii

Premierul Maltei, Joseph Muscat, a anunţat că intenţionează să demisioneze din funcţie în luna ianuarie, în contextul crizei declanşate de uciderea unui jurnaliste de investigaţii care ancheta legături ilicite între mediul de afaceri şi politicieni, informează BBC News online.

1441 afișări
Imaginea articolului Premierul Maltei va demisiona în luna ianuarie, pe fondul crizei declanşate de asasinarea unei jurnaliste de investigaţii

Premierul Maltei va demisiona în ianuarie, pe fondul crizei declanşate de uciderea unei jurnaliste de investigaţii

Muscat a declarat duminică, la postul public de televiziune, că va cere formaţiunii pe care o conduce, Partidul Laburist, să înceapă procesul de alegere a succesorului său, urmând să demisioneze din fruntea partidului pe data de 12 ianuarie, iar din funcţia de premier "în zilele următoare".

Explicându-şi decizia de a renunţa, Muscat a afirmat despre felul în care a fost gestionată ancheta privind asasinarea jurnalistei că: "Unele decizii au fost bune, în timp ce altele ar fi putut fi luate mai bine".

"Malta trebuie să înceapă un nou capitol şi numai eu pot da acest semnal", a afirmat Muscat, care se află de şase ani în fruntea Guvernului de la La Valetta.

"Toată responsabilitatea pe care am purtat-o pe umeri cu siguranţă nu se compară cu durerea suferită de familia victimei", a adăugat el.

Un număr mare de protestatari s-au strâns la Valletta pentru a cere demisia imediată a premierului, pe fondul nemulţumirilor privind felul în care a fost gestionată ancheta privind asasinatul, în cadrul căreia au fost vizaţi şi apropiaţii ai lui Muscat.

Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă cunoscută pentru investigaţiile privind corupţia din Malta, a murit în octombrie 2017 după explozia unei bombe care era plasată sub vehiculul său.

Pe blogul său, Galizia a denunţat mai multe cazuri de corupţie. În una dintre investigaţii, premierul maltez Joseph Muscat şi doi dintre apropiaţii lui au fost acuzaţi de legături cu trei companii offshore şi cu vânzarea de paşapoarte malteze către Guvernul din Azerbaidjan. Într-o altă anchetă, jurnalista a scos la iveală informaţii despre conturi offshore care ar aparţine lui Adrian Delia, liderul formaţiunii de opoziţie, Partidul Naţionalist.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici