Premierul moldovean nu exclude provocări din partea Rusiei şi un plan anti-Vilnius

Premierul Republicii Moldova, Iurie Lenacă, a afirmat luni seara, în cadrul emisiunii "În Profunzime", că nu exclude provocări din partea Rusiei şi un plan anti-Vilnius.

644 afișări
Imaginea articolului Premierul moldovean nu exclude provocări din partea Rusiei şi un plan anti-Vilnius

Premierul moldovean nu exclude provocări din partea Rusiei şi un plan anti-Vilnius (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"În ţări mai mici, teoriile conspiraţioniste sunt foarte bine puse la punct şi promovate cu multă tenacitate. Există, sigur că, provocări la adresa cursului nostru european", a declarat Iurie Leancă, luni seara, în cadrul emisiunii "În Profunzime", relatează PRO TV Chişinău.

"Nu toată lumea e mulţumită. E suficient să vă uitaţi la declaraţiile oponenţilor noştri, la opoziţia Partidului Comuniştilor, care-şi schimbă foarte repede obiectivele de politică externă şi internă. Oportunism clasic. Dar faptul că există provocări, probleme, este", a răspuns premierul moldovean în momentul în care a fost întrebat despre un eventual plan anti-Vilnius din partea Moscovei.

De asemenea, Iurie Leancă sugerează că provocările care s-au produs în ultimul timp fac parte din acelaşi plan.

"Observăm retorica agresivă din ultima perioadă de la Tiraspol. Şi în sud, brusc, se declanşează colectarea de semnături", precizează Leancă, referindu-se la colectarea a aproximativ 5.000 de semnături pentru organizarea unei consultaţii populare privind independenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia (sud).

"E important să reluăm dialogul cu Tiraspolul. Sper că după ce va trece vacanţa, voi putea avea o întâlnire cu domnul (Evgheni) Şevciuk şi vom putea calma spiritele, şi detensiona situaţia. Şi vom putea merge mai departe", a adăugat premierul moldovean.

El s-a declarat optimist în privinţa anulării vizelor în 2014 pentru cetăţenii moldoveni de către Uniunea Europeană (UE).

"Obiectivul nostru la Vilnius este următorul: Comisia Europeană să facă o declaraţie că Republica Moldova întruneşte toate condiţiile şi după (...), ţările membre să examineze, împreună cu Parlamentul European, posibila ridicare a regimului de vize. Eu sunt optimist că ar putea să se întâmple acest lucru la anul viitor", a punctat oficialul moldovean.

Referitor la summitul de la Vilnius, Iurie Leancă a afirmat că este optimist.

"Nimic nu este bătut în cuie, în sensul că foarte multe depind de noi. Dacă vom reuşi să mergem şi mai departe, aşa cum ne-am mişcat (în) ultima perioadă, într-o manieră calmă de stabilitate pe axarea pe reforme, atunci vom parafa, nu am niciun dubiu, la Vilnius", a subliniat Leancă.

La summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, în noiembrie 2013, Republica Moldova va trebui să semneze trei acorduri cu UE, şi anume Acordul de Asociere, Acordul de Liber-Schimb şi Acordul privind Liberalizarea Regimului de Vize.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici