Presa din M.Britanie face o comparaţie între demisia lui Hosni Mubarak şi căderea Zidului Berlinului

Presa din Marea Britanie face o paralelă, sâmbătă, între demisia preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, şi căderea Zidului Berlinului, subliniind în acelaşi timp incertitudinile legate de viitorul Orientului Mijlociu.

20 afișări
Imaginea articolului Presa din M.Britanie face o comparaţie între demisia lui Hosni Mubarak şi căderea Zidului Berlinului

Presa din M.Britanie face o comparaţie între demisia lui Hosni Mubarak şi căderea Zidului Berlinului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu este nevoie să fii egiptean pentru a te bucura astăzi. Spectacolul magnific al puterii populare care răstoarnă în final dictatorul corupt încălzeşte toate inimile", scrie The Sun, publicaţia cu cel mai mare tiraj din presa britanică, potrivit căreia Egiptul are nevoie de o "conducere prooccidentală, onestă şi democratică, nu de fundamentalism islamist".

Potrivit cotidianului The Times, căderea lui Mubarak aduce "bucurie, speranţă şi libertate Egiptului, dar şi ameninţarea incertitudinii şi schimbării într-o regiune volatilă".

"Acesta a fost momentul căderii Zidului Berlinului pentru această generaţie. Egiptul, Orientul Mijlociu şi politica din lumea arabă au fost schimbate pentru totdeauna", apreciază cotidianul, considerând că "nu vor cădea toate piesele de domino. Dar multe Guverne se vor grăbi acum să evite aceleaşi condiţii care au adus revoluţia" egipteană.

"Revoluţia de pe Nil", titrează Financial Times, care apreciază că în "Egipt şi în lumea arabă nu mai există motive" să nu se aplice principiile occidentale.

"Este un moment istoric", comentează la rândul său The Guardian. Acesta "restabileşte Egiptul în rangul de lider al lumii arabe (...). Egiptenii nu doar şi-au recuperat independenţa faţă de Mubarak. Ei şi-au demonstrat de asemenea independenţa faţă de Statele Unite şi aliaţii lor".

The Daily Telegraph se arată însă mai prudent: "Să nu aveţi nici o îndoială, ceea ce este salutat ca un triumf al poporului este o preluare a puterii militară". Demisia lui Mubarak "poate marca debutul crizei ţării, nu sfârşitul ei", avertizează cotidianul.

The Independent constată că armata este de acum la conducere. "Totul depinde acum de maniera în care armata va utiliza puterea", scrie ziarul, amintind că, "din nefericire", precedentele sugerează că regimurile militare pot fi la fel de reticente privind cedarea puterii ca şi preşedinţii autocraţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici