Presa rusă condamnă intervenţia armatei ucrainene, acuzând Occidentul că se află la originea crizei

Occidentul este parte a problemei în criza din Ucraina, astfel că nu poate oferi soluţii unilaterale, comentează presa rusă, condamnând operaţiunile armatei ucrainene şi denunţând propaganda Washingtonului.

940 afișări
Imaginea articolului Presa rusă condamnă intervenţia armatei ucrainene, acuzând Occidentul că se află la originea crizei

Presa rusă condamnă intervenţia armatei ucrainene: Occidentul se află la originea crizei (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Occidentul este parte a problemei în criza din Ucraina, nu o soluţie", notează Vocea Rusiei, subliniind că "trupele ucrainene au ocupat un aerodrom în oraşul Kramatorsk, omorând patru manifestanţi antiguvernamentali".

"Raportul Naţiunilor Unite care acuză Rusia de orchestrarea referendumului din Crimeea este parte a unei campanii de propagandă creată de Washington, documentul fiind lipsit de credibilitate şi de fundament", scrie agenţia RIA Novosti. Potrivit unui raport al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Rusia a recurs la acţiuni de propagandă, tortură, răpiri şi acte de reprimare înaintea referendumului din Crimeea, în scopul obţinerii unui rezultat în favoarea independenţei.

"Destabilizarea regiunii este necesară Vestului, în primul rând americanilor, pentru a distrage atenţia oamenilor de la problemele reale, pentru a consolida dolarul", a afirmat şeful adjunct al Comisiei de Apărare din Duma de Stat, Franţ Klinţevici, citat de RIA Novosti.

Oficialul rus a declarat că ceea ce se întâmplă în Ucraina se va încheia în două luni, atunci când se vor epuiza rezervele, în special cele financiare.

"Circul din Ucraina se va încheia în două luni", a precizat Klinţevici, potrivit RIA Novosti.

"Armata Ucrainei lansează operaţiuni militare în estul ţării, pe fondul disensiunilor între marile puteri", scrie Moscow Times. "Perspectivele găsirii unei soluţii diplomatice la criza din estul Ucrainei s-au diminuat marţi, când forţele ucrainene au lansat operaţiuni pentru restabilirea controlului asupra zonelor ocupate de grupuri proruse. În paralel, liderii ruşi şi cei occidentali continuă să aibă interpretări diferite privind atribuirea vinei pentru criza ucraineană", scrie ziarul The Moscow Times.

Ziarul Kommersant condamnă intervenţia brutală a armatei ucrainene împotriva militanţilor proruşi din Kramatorsk, subliniind s-au înregistrat "morţi şi răniţi" şi că aceasta nu face decât să contribuie la amplificarea crizei din estul Ucrainei.

În contextul acestor evenimente, naţionalistul Vladimir Jirinovski, liderul Partidului Liberal-Democrat din Rusia (LDPR), a venit îmbrăcat în uniformă militară în şedinţa de marţi a Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus) şi a anunţat lansarea operaţiunilor speciale în vestul ţării, potrivit site-ului de ştiri newsru.com.

El a imputat Statelor Unite "organizarea Maidanului", cu scopul de a provoca o operaţiune antiteroristă, relatează newsru.com.

Armata a demarat marţi dimineaţă o vastă operaţiune în estul Ucrainei, unde numeroase instituţii locale se află sub controlul miliţiilor proruse. Bilanţul confruntărilor este, potrivit unor surse, de cel puţin patru morţi. Premierul rus, Dmitri Medvedev, a avertizat că Ucraina este în pragul unui război civil, în timp ce preşedintele Vladimir Putin i-a cerut secretarului general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, să condamne operaţiunea militară "neconstituţională" din estul Ucrainei. În Paralel, Statele Unite şi Uniunea Europeană analizează posibilitatea adoptării de noi sancţiuni împotriva Moscovei, acuzată că încurajează acţiunile grupurilor separatiste ucrainene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici