Preşedinte Slovenia: Extinderea UE către Balcanii de Vest este o „necesitate geopolitică”

Preşedintele sloven Borut Pahor a cerut vineri ca Uniunea Europeană să accelereze procesul de admitere a celor şase ţări din Balcanii de Vest în blocul comunitar, numindu-l un pas crucial pentru păstrarea stabilităţii în regiune.

566 afișări
Imaginea articolului Preşedinte Slovenia: Extinderea UE către Balcanii de Vest este o „necesitate geopolitică”

Preşedinte Slovenia: Extinderea UE către Balcanii de Vest este o „necesitate geopolitică”

După întâlnirea cu preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, Pahor a spus că extinderea UE către Balcanii de Vest care cuprind  Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia este o „necesitate geopolitică”, dar că regiunea trebuie să avanseze în comun spre aderarea la bloc.

"Extinderea trebuie să fie mai rapidă ... Ar fi grozav dacă toate ţările din regiune ar putea intra împreună în UE", a spus Pahor, citate de Reuters.

Pahor a spus că speră că ţările din regiune vor „trimite un astfel de mesaj la Bruxelles” de la summitul regional din Slovenia c3e va avea loc săptămâna viitoare.

"Doar sub condiţia intrării relativ rapide a tuturor ţărilor din acea regiune în UE, regiunea poate păstra pacea, securitatea, stabilitatea", a adăugat preşedintele sloven.

Din fostele republici iugoslave, Slovenia şi Croaţia au aderat la UE, Serbia şi Muntenegru sunt candidaţi la aderare, în timp ce Bosnia şi Kosovo rămân cu mult în urmă.

Bulgaria refuză să permită Macedoniei de Nord, o altă fostă republică iugoslavă, să avanseze în cererea sa UE, invocând dispute lingvistice şi culturale.

Albania, care face parte şi din regiunea Balcanilor de Vest, a devenit candidată în 2014. Procesul său de aderare la membri a încetinit în 2019, după ce Franţa şi Olanda s-au opus din cauza lipsei de eforturi a ţării pentru îmbunătăţirea democraţiei şi combaterea corupţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici