Preşedintele Afganistanului denunţă decizia SUA de a retrage "brusc" efectivele militare

  • Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, critică decizia SUA de a retrage "brusc" efectivele militare.
  • Ashraf Ghani: "Situaţia actuală este cauzată de hotărârea luată în mod brusc" de SUA privind retragerea trupelor din Afganistan.
846 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Afganistanului denunţă decizia SUA de a retrage "brusc" efectivele militare

FOTO: Ashraf Ghani

Preşedintele afgan, Ashraf Ghani, a denunţat, luni, decizia Statelor Unite de a retrage "brusc" trupele din Afganistan, explicând că aceasta este principala cauză a deteriorării situaţiei în materie de securitate, informează cotidianul Le Figaro.

"Situaţia actuală este cauzată de hotărârea luată în mod brusc" de Statele Unite privind retragerea trupelor din Afganistan, a afirmat preşedintele Ashraf Ghani.

De altfel, Ashraf Ghani a acuzat Statele Unite că au impulsionat "distrugerea" Afganistanului prin "legitimarea" insurgenţilor talibani, cu care Washingtonul a negociat direct şi a semnat în 2020 un acord de pace.

Săptămâna trecută, secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-a declarat extrem de îngrijorat de "atrocităţile" comise de insurgenţii talibani în Afganistan, reiterând apelul pentru continuarea negocierilor de pace cu Administraţia de la Kabul. Afganistanul riscă să devină un "stat proscris" dacă insurgenţii talibani preiau puterea cu forţa după retragerea trupelor internaţionale, a afirmat Antony Blinken, insistând că Statele Unite intenţionează să menţină angajamentele în această ţară. "Un Afganistan care nu respectă drepturile propriilor cetăţeni, un Afganistan care comite atrocităţi împotriva propriului popor ar deveni un stat proscris", a afirmat Antony Blinken.

Operaţiunile militare americane în Afganistan se vor încheia pe 31 august, în coordonare cu cele ale aliaţilor, inclusiv din cadrul NATO, în timp ce situaţia de securitate se deteriorează, pe fondul intensificării atacurilor comise de insurgenţii talibani şi de reţelele teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida. Mişcarea talibanilor afgani susţine că a obţinut controlul asupra a 85% din teritoriul Afganistanului, însă informaţia nu poate fi confirmată din surse independente. Administraţia de la Kabul contestă afirmaţiile reprezentanţilor talibanilor. Preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a susţinut că serviciile de securitate afgane vor putea menţine situaţia sub control după retragerea trupelor occidentale. Însă oficiali din cadrul serviciilor de informaţii americane au avertizat că Administraţia de la Kabul ar putea fi înlăturată de la putere în şase luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici