Preşedintele Coreei de Sud avertizează Phenianul asupra unor "consecinţe grave" în cazul unui test nuclear

Preşedintele sud-coreean, Lee Myung-bak, a organizat joi o reuniune de urgenţă şi a avertizat Coreea de Nord că vor exista "consecinţe grave" în cazul în care procedează la al treilea test nuclear, aşa cum a anunţat că intenţionează.

1091 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Coreei de Sud avertizează Phenianul asupra unor "consecinţe grave" în cazul unui test nuclear

Preşedintele Coreei de Sud avertizează Phenianul asupra unor "consecinţe grave" în cazul unui test nuclear (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

La reuniune, care a avut loc la palatul prezidenţial, au participat ministrului Apărării, şeful serviciilor de Informaţii şi consilierul pe probleme de securitate naţională, se arată într-un comunicat.

Lee Myung-bak, care va ceda la 25 februarie funcţia lui Park Geun-hye, aleasă la sfârşitul lui decembrie, a insistat asupra unei consolidări a apărării ţării, Phenianul părând că vrea să profite, în opinia sa, de tranziţia la vârful statului sud-coreean.

"Guvernul cere Coreei de Nord să înceteze imediat toate declaraţiile şi acţiunile provocatoare şi să îşi respecte obligaţiile internaţionale, inclusiv rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU", subliniază preşedinţia în comunicat.

"Dacă Nordul se înşală şi efectuează o nouă acţiune provocatoare, se va confrunta cu unele consecinţe grave", adaugă aceeaşi sursă.

Phenianul a anunţat săptămâna trecută că vrea să efecueze, la o dată nedeterminată, un nou test nuclear, în semn de sfidare la adresa Statelor Unite, inamicul său recunoscut, şi ca răspuns la o extindere a sancţiunilor ONU adoptată anterior.

Aceste sancţiuni au fost adoptate de către Consiliul de Securitate al ONU ca măsuri de represalii faţă de lansarea, la 12 decembrie, a unei rachete nord-coreene cu rază lungă de acţiune, considerată de către Washington drept o rachetă balistică.

Potrivit consilierului pentru securitate naţională Chun Young-woo, citat de cotidianul Chosun Ilbo, o serie de entităţi publice nord-coreene au deschis conturi bancare în China, în perspectiva unui nou val de sancţiuni economice, care ar putea să fie votate în cazul efectuării unui test nuclear.

"Anticipând sancţiuni ONU, Coreea de Nord a deschis zeci de conturi bancare sub nume de împrumut", a declarat consilierul la preşedinţie.

Beijingul, singurul aliat al Phenianului, l-a avertizat săptămâna trecută pe imprevizibilul său vecin că "nu va ezita" să reducă ajutorul pe care i-l oferă, un gest rar din partea Chinei.

Un nou test nuclear ar fi al treilea, după cele din 2006 şi 2009, care răspundeau, la vremea respectivă, unor sanţiuni adoptate de către ONU, în urma unor tiruri de rachete cu rază lungă de acţiune.

Phenianul a ameninţat Seulul cu "represalii fizice", în cazul în care Coreea de Sud se asociază unor noi sancţiuni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici