Primarul oraşului Montreal a fost arestat pentru a fi audiat într-un caz de corupţie

Primarul oraşului Montreal Michael Applebaum a fost arestat, luni dimineaţa, şi urmează să fie audiat în cursul zilei de anchetatorii din cadrul unităţii anticorupţie, a constatat un jurnalist al AFP la sediul Siguranţei din Quebec, poliţia provincială.

116 afișări
Imaginea articolului Primarul oraşului Montreal a fost arestat pentru a fi audiat într-un caz de corupţie

Primarul oraşului Montreal a fost arestat pentru a fi audiat într-un caz de corupţie (Imagine: Shutterstock)

Arestarea sa şi a altor două persoane se înscrie în cadrul anchetei privind multiplele afaceri de corupţie care afectează oraşul din Quebec de peste un an şi care au condus la demisia precedentului primar, Gerald Tremblay, în noiembrie.

Arestarea lui Applebaum ar putea determina punerea oraşului Montreal sub tutela Guvernului provincial.

Investigaţiile efectuate în paralel de Comisia de anchetă publică Charbonneau şi Unitatea Permanentă Anticorupţie (UPAC) a poliţiei au condus, de la începutul anului, la multiple dezvăluiri despre un sistem de corupţie în care sunt implicaţi oficiali din cadrul primăriei, numeroşi antreprenori de construcţii şi criminalitatea organizată.

Sistemul consta în trucarea unor licitaţii pentru antreprenori, care plăteau o parte din onorarii partidului primarului precedent şi aripii din Montreal a mafiei italiene ce supraveghea funcţionarea stratagemei.

Applebaum, primul primar anglofon al Montrealului de peste o sută de ani, a fost ales după ce a demisionat din partidul lui Tremblay. Până în prezent, singurele nereguli minore pe care le-ar fi comis constau în faptul că nu a declarat tranzacţiile imobiliare evocate în presa canadiană.

El a ajuns la sediul Siguranţei din Quebec, unde a refuzat să dea declaraţii, purtând o vestă de culoare neagră peste o cămaşă albă şi schiţând un zâmbet.

Alte două persoane au fost arestate simultan. Saulie Zajdel, sosit încătuşat şi încercând să-şi ascundă faţa, este un fost membru al Consiliului Executiv al primăriei până în 2001, consilier de arondisment până în 2009 şi candidat al Partidului Conservator la alegerile legislative din 2011, la Mont-Royal, un cartier de lux din nordul Montrealului.

Cel de-al treilea bărbat arestat, potrivit unei surse apropiate anchetei, este un alt fost funcţionar municipal, Jean-Yves Bisson, care a lucrat într-un arondisment în care Applebaum a fost primar timp de zece ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici