Primul avion de luptă chinez invizibil pe radar a făcut zborul inaugural

Un avion de luptă chinez prezentat ca primul bombardier invizibil pe radar a efectuat un zbor inaugural, confirmând astfel progresele rapide înregistrate în proiectarea sa, potrivit fotografiilor publicate marţi de presa oficială.

245 afișări
Imaginea articolului Primul avion de luptă chinez invizibil pe radar a făcut zborul inaugural

Primul avion de luptă chinez invizibil pe radar a făcut zborul inaugural (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest zbor inaugural al avionului J-20 are loc în timp ce secretarul american al Apărării, Robert Gates, se află la Beijing, pentru a încerca să îmbunătăţească relaţiile militare dintre cele două puteri.

Aceste fotografii ale avionului J-20, care survolează provincia Sichuan (sud-vest), au fost publicate de site-urile de Internet ale cotidianului Global Times şi agenţiei China Nouă.

Avionul a efectuat un zbor de aproximativ 15 minute, după care a aterizat fără probleme, potrivit martorilor citaţi într-un articol de presă.

Un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, fără să confirme explicit programul de bombardier chinez invizibil pe radar, a apreciat marţi că este "normal" ca China să îşi modernizeze armata.

"Dezvoltarea de către China a armelor şi materialului său (militar) se fondează numai pe necesitatea de a se apăra, de a-şi păstra securitatea naţională, suveranitatea şi integritatea teritorială. Acest lucru nu vizează nicio ţară sau ţintă în mod special", a declarat Hong Lei, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Primele imagini ale avionului J-20 au apărut în ultimele zile pe bloguri specializate.

Acest model este considerat un răspuns chinez la avionul de vânătoare invizibil pe radar F-22A Raptor al forţelor aeriene americane. Statele Unite sunt în prezent singura ţară din lume care au un bombardier invizibil pe radare funcţional.

Primul zbor al avionului J-20 are loc mai devreme decât anticipaseră unii experţi, părând să le dea dreptate celor care susţin că ritmul de dezvoltare a noilor arme chineze este adeseori subestimat.

"Producerea unui prototip care să aibă capacitatea de a fi invizibil pe radar şi de a se integra într-un mediu de luptă va dura", a declarat marţi viceamiralul David Dorsett, directorul de informaţii al Marinei americane, afirmând că vor fi necesari "mai mulţi ani".

În ceea ce priveşte avionul J-20, Gates a apreciat, înainte de a ajunge la Beijing, că chinezii sunt "probabil într-un stadiu mai avansat" decât au avertizat serviciile de informaţii americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici