Procentul ruşilor care aprobă abordarea lui Vladimir Putin în relaţia cu SUA este în scădere

Un studiu publicat marţi de către Pew Research Center arată faptul că 73% dintre ruşi aprobă maniera în care Vladimir Putin gestionează relaţia cu SUA, înregistrându-se o scădere de 12% faţă de ultimul studiu, realizat în 2015, relatează site-ul Politico.com.

1215 afișări
Imaginea articolului Procentul ruşilor care aprobă abordarea lui Vladimir Putin în relaţia cu SUA este în scădere

Procentul ruşilor care aprobă abordarea lui Vladimir Putin în relaţia cu SUA este în scădere - Sondaj

Relaţiile dintre Rusia şi SUA s-au deteriorat în ultimii ani, iar încrederea opiniei publice din Rusia în privinţa manierei în care Kremlinul abordează relaţia cu SUA este şi ea în scădere.

Anexarea Crimeei şi continuarea conflictului din estul Ucrainei, sprijinul acordat preşedintelui sirian Bashar al-Assad, interferenţa Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA - toate aceste aspecte au contribuit la deteriorarea relaţiilor dintre cei doi foşti rivali din timpul Războiul Rece.

Rex Tillerson, secretarul de stat al SUA, alături de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, au susţinut în luna aprilie, cu ocazia unei conferinţe comună de presă de la Moscova, că urmăresc restabiliriea unor relaţii mai calde, Tillerson remarcând că relaţia bilaterală a ajuns la un minim istoric după Războiul Rece. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat şi el, în aprilie, că dinamica relaţiilor ruso- americane a intrat în etapa unui nou Război Rece.

Cu toate că nivelul încrederii societăţii ruseşti în abilitatea lui Putin de a gestiona relaţiile cu SUA a scăzut, datele studiului realizat de Pew Research Center arată faptul că ruşii sunt de părere că Putin a îmbunătăţit poziţia internaţională a Rusiei. 59% dintre cei chestionaţi sunt de părere că Rusia joacă un rol mai important la nivel global faţă de acum 10 ani. Doar 17% dintre respondenţi au declarat că rolul Rusiei pe arena internaţională s-a diminuat.

Totodată, procentul ruşilor care percep NATO drept o ameninţare s-a diminuat. Doar 41% dintre ruşi văd alianţa Nord-Atlanică drept o ameninţare existenţială, cu 9 procente mai puţin faţă cifrele precedentului studiu, realizat în 2015.

În plus, Vladimir Putin se bucură, conform studiului, de încrederea a 87% dintre cetăţenii Rusiei. Doar 12% s-au declarat neîncrezători în privinţa lui Putin.

Studiul realizat de Pew Research Center a fost efectuat pe un eşantion de 1.000 de persoane adulte din Rusia. Marja de eroare este de 4%.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici