Proiect rus de rezoluţie ONU privind crearea unor culoare umanitare, sortit uitării

Un proiect de rezoluţie prezentat luni în cadrul Consiliul de Securitate al ONU de către Rusia şi care prevede crearea unor "culoare umanitare" în estul Ucrainei a fost criticat de către occidentali, care preconizează că este sorit uitării rapid.

185 afișări
Imaginea articolului Proiect rus de rezoluţie ONU privind crearea unor culoare umanitare, sortit uitării

Proiect rus de rezoluţie ONU privind crearea unor culoare umanitare, sortit uitării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul de rezoluţie, pe care AFP l-a putut consulta, cere "oprirea imediată a ostilităţilor" în estul separatist şi îndeamnă beligeranţii să "se angajeze la respectarea unui armistiţiu".

El prevede, de asemenea, crearea unor "culoare umanitare", pentru a permite civililor care doresc acest lucru să părăsească zonele de luptă şi distribuirea fără oprelişti a unui ajutor umanitar.

Confruntări sângeroase au opus luni grăniceri şi separatişti proruşi la Lugansk, în estul Ucrainei, o zonă în care violenţele s-au soldat cu aproximariv 200 de morţi - militari, rebeli şi civili - de la declanşarea acestora, pe 13 iunie.

Însă Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, a catalogat ca "ipocrit" proiectul rus de rezoluţie, acuzând Moscova că nu face "nimic" pentru a î-i împiedica pe separatiştii proruşi să atace noi ţinte.

Statele Unite au afirmat că deţin "probe" potrivit cărora Rusia continuă să permită trecerea unor "combatanţi" şi "armament" în estul Ucrainei.

La finalul consultărilor informale ale membrilor Consiliului de Securitate al ONU, luni după-amiaza, ambasadorul britanic Mark Lyall Grant a catalogat ca slabă susţinerea oferită de proiectul rus.

"Nimeni nu suferă de vreo penurie alimentară, oraşele nu sunt asediate. Nu vedem care este criza care ar putea să justifice aceste culoare umanitare", a declarat el, rezumând starea de spirit de la reuniunea Consiliului, căruia Rusia îi asigură preşedinţia în această lună.

Alt diplomat occidental a asugerat că Rusia a prezentat textul pentru a crea o diversiune, discuţiile urmând să continue pentru stabilirea unei modalităţi de respectare a culoarelor umanitare în Siria, o ţară al cărei regim este susţinut de către Moscova.

Diplomatul, care a solicitat protecţia anonimatului, a preconizat că textul este sortit unei uitări rapide, având în vedere suţinerea redusă pe care o are.

Prezentând proiectul, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că textul a fost "depolitizat" în mod voit şi că este menit să "ia măsuri care să permită atenuarea imediată a suferinţelor unei populaţii paşnice".

Ambasadorul rus Vitali Ciurkin a dat asigurări că proiectul de rezoluţie ar beneficia de "o anumită susţinere", subliniind că Moscova nu a decis ce va urma după acest text.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici