Protest la Ambasada Rusiei la Chişinău faţă de presiunile asupra şcolilor româneşti din Transnistria

Câteva persoane au protestat, duminică, la Ambasada Rusiei în Republica Moldova, faţă de presiunile exercitate de către autorităţile de la Tiraspol asupra şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, relatează ziarul Timpul în ediţia electronică.

196 afișări
Imaginea articolului Protest la Ambasada Rusiei la Chişinău faţă de presiunile asupra şcolilor româneşti din Transnistria

Protest la Ambasada Rusiei la Chişinău faţă de presiunile asupra şcolilor româneşti din Transnistria (Imagine: Shutterstock)

Protestatarii au calificat drept "inadmisibile" presiunile exercitate de către autorităţile transnistrene asupra directorului Liceului Teoretic "Lucian Blaga" de la Tiraspol, Ion Iovcev.

"Persoanele de acolo nu pot duce o viaţă normală. Ei sunt terorizaţi. Dacă un om doreşte să înveţe limba de stat în ţara sa, nu cred ar trebui să întâmpine vreo problemă", au afirmat protestatarii, citaţi de postul de televiziune publică Moldova 1.

"Susţinem aceste persoane din stânga Nistrului, care ne sunt fraţi şi surori", au adăugat ei.

Potrivit ziarului Timpul, protestatarii au apreciat că acţiunile Tiraspolului la adresa acestor şcoli sunt coordonate de Moscova şi i-au cerut Rusiei să nu se mai implice în afacerile interne ale Republicii Moldova.

Directorul Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, contabilul şi şoferul instituţiei au mers miercuri la Chişinău pentru a ridica salariile pentru angajaţii liceului. La întoarcere, cei trei au fost reţinuţi la punctul de trecere de la Tighina (Bender) şi acuzaţi de contrabandă.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că reţinerea directorului, a contabilului şi a şoferului de la liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol reprezintă o provocare menită să tensioneze situaţia din Transnistria.

De asemenea, Parlamentul European a denunţat, joi, presiunea administrativă crescândă pe care o exercită autorităţile separatiste de la Tiraspol asupra şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană şi a subliniat că libertatea de educaţie este un drept fundamental.

La începutul lui decembrie, liceul "Lucian Blaga" a fost percheziţionat de către angajaţii procuraturii transnistrene.

Ulterior, autorităţile de la Tiraspol au acuzat Chişinăul că îi foloseşte pe elevii şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului ca "instrument de confruntare politică".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici