Proteste în capitala Iranului din cauza unor presupuse otrăviri ale unor eleve

Mai mulţi părinţi îngrijoraţi au protestat sâmbătă în capitala Iranului, Teheran, şi în alte oraşe, din cauza unui val de presupuse otrăviri care au afectat eleve din zeci de şcoli, potrivit agenţiilor de presă iraniene şi unor înregistrări video de pe reţelele de socializare, preluate de Reuters.

618 afișări
Imaginea articolului Proteste în capitala Iranului din cauza unor presupuse otrăviri ale unor eleve

Bolile inexplicabile de până în prezent au afectat sute de eleve în ultimele luni. Oficialii iranieni cred că fetele ar fi fost otrăvite şi au dat vina pe inamicii Teheranului.

Ministrul sănătăţii din ţară a declarat că fetele au suferit atacuri cu „otravă uşoară”, iar unii politicieni au sugerat că fetele ar fi putut fi ţinta unor grupări islamiste dure care se opun educaţiei fetelor.

Boala a afectat sâmbătă peste 30 de şcoli din cel puţin 10 din cele 31 de provincii iraniene. Videoclipuri postate pe reţelele de socializare au arătat părinţi adunaţi la şcoli pentru a-şi lua copiii acasă, iar unii elevi erau duşi la spitale cu ambulanţa sau cu autobuzul.

Mai mulţi părinţi s-au adunat în faţa unui sediu al Ministerului Educaţiei din vestul Teheranului, sâmbătă, pentru a protesta faţă de aceste îmbolnăviri. Adunarea s-a transformat într-o demonstraţie antiguvernamentală, potrivit unei înregistrări video verificate de Reuters.

„Basij, Gărzi, voi sunteţi Daesh-ul nostru”, au scandat protestatarii, comparând Gărzile Revoluţionare şi alte forţe de securitate cu gruparea Stat Islamic.

Proteste similare au avut loc în alte două zone din Teheran şi în alte oraşe, inclusiv Isfahan şi Rasht, potrivit unor înregistrări video neverificate.

Epidemia de îmbolnăvire a şcolarilor vine într-un moment critic pentru conducătorii clerici din Iran, care se confruntă de luni de zile cu proteste antiguvernamentale declanşate de moartea unei tinere iraniene în custodia poliţiei morale care aplică coduri vestimentare stricte.

În ultimele zile, postările de pe reţelele de socializare au prezentat fotografii şi videoclipuri cu fete care s-au îmbolnăvit, având greţuri sau palpitaţii cardiace. Altele s-au plâns de dureri de cap. Reuters nu a putut verifica postările.

Biroul pentru drepturile omului al Naţiunilor Unite de la Geneva a cerut vineri o anchetă transparentă privind presupusele atacuri, iar ţări precum Germania şi Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea.

Iranul a respins ceea ce consideră a fi ingerinţe străine şi „reacţii pripite” şi a declarat vineri că investighează cauzele incidentelor.

„Este una dintre priorităţile imediate ale guvernului iranian să urmărească această problemă cât mai repede posibil şi să furnizeze informaţii documentate pentru a rezolva preocupările familiilor şi pentru a trage la răspundere autorii şi cauzele”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanaani, pentru presa de stat.

Elevele au participat activ la protestele antiguvernamentale care au început în septembrie. Ele şi-au scos vălurile obligatorii de pe cap în sălile de clasă, au rupt imagini ale liderului suprem Ayatollah Ali Khamenei şi au cerut moartea acestuia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
iran,
protest,
otrăvire

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici