Proteste violente în IRAN. UPDATE: Donald Trump condamnă regimul "brutal şi corupt"/ Liderul suprem iranian dă vina pe "inamicii care s-au aliat" pentru criza din ţară

Preşedintele american Donald Trump a lăudat, marţi, protestatarii iranieni pentru că au luat poziţie împotriva regimului "brutal şi corupt" de la Teheran, după şase zile de confruntări violente care au provocat cel puţin 22 de morţi, relatează site-ul agenţiei The Associated Press.

3378 afișări
Imaginea articolului Proteste violente în IRAN. UPDATE: Donald Trump condamnă regimul "brutal şi corupt"/ Liderul suprem iranian dă vina pe "inamicii care s-au aliat" pentru criza din ţară

Proteste violente în IRAN. Liderul suprem iranian dă vina pe "inamicii care s-au aliat" pentru criza din ţară

"Oamenii din Iran iau poziţie în sfârşit împotriva regimului iranian brutal şi corupt. Toţi banii pe care preşedintele Obama i-a oferit într-un mod prostesc s-au îndreptat către terorism şi către buzunarele lor. Poporul are puţină mâncare, inflaţie mare şi este privată de drepturile omului. SUA urmăresc (situaţia)!", a transmis Trump prin intermediul contului de Twitter.

Donald Trump contestă Acordul nuclear semnat în 2015 de marile puteri cu Teheranul şi acuză de terorism Iranul, un stat majoritar şiit, unul dintre inamicii Israelului şi monarhiei sunnite din Arabia Saudită - două naţiuni care sunt aliaţi strategici ai Statelor Unite.

Luni, preşedintele american a declarat că este "timpul pentru o schimbare" în Iran.

"Iranul eşuează la toate nivelurile, în ciuda înţelegerii făcute cu aceştia de către Administraţia Obama. Marele popor iranian a fost reprimat vreme de mulţi ani. Ei sunt în căutarea mâncării şi a libertăţii. Împreună cu drepturile omului, bunăstarea Iranului este furată. Este timpul pentru o schimbare!", a scris Trump pe Twitter.

În replică, ministerul iranian de Externe a transmis că preşedintele american ar trebui să se concentreze asupra "oamenilor fără locuinţe şi înfometaţi" din propria ţară, nu să-i insulte pe iranieni.

"În loc să-şi irosească timpul trimiţând mesaje pe Twitter care sunt inutile şi insultătoare la adresa altor ţări, (Trump) ar face mai bine să se ocupe de problemele interne ale ţării sale, precum uciderea zilnică a zeci de oameni ... şi existenţa a milioane de persoane fără locuinţe şi înfometate", a transmis diplomaţia de la Teheran.

Între timp, cel puţin nouă persoane au fost ucise, marţi, în timpul protestelor antiguvernamentale din Iran, astfel că bilanţul victimelor a ajuns la 22 morţi de la izbucnirea conflictului. Peste 550 de manifestanţi au fost reţinuţi de către poliţie începând de joi.

Demonstranţii se declară nemulţumiţi în privinţa dificultăţilor economice şi a faptelor de corupţie din ţară. Scandările l-au vizat pe liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, precum şi conducerea clericală care se află la putere de la revoluţia din 1979.

 Liderul suprem iranian dă vina pe "inamicii care s-au aliat" pentru criza din ţară

Liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat anterior că "inamicii care s-au aliat" sunt responsabili pentru criza din ţară, pe fondul protestelor violente care au provocat cel puţin 22 de morţi, relatează site-ul BBC News.

"În recentele evenimente, inamicii Iranului s-au aliat şi au folosit diferite mijloace, inclusiv bani, arme, politică şi servicii de informaţii, pentru a crea probleme Republicii Islamice. Inamicul este mereu în căutarea unei oportunităţi şi a unor spaţii pentru a se infiltra şi a lovi naţiunea iraniană. Demnitatea, securitatea şi progresul naţiunii iraniene se datorează sacrificiului de sine al martirilor. Ceea ce îi împiedică pe inamici să-şi pună în aplicare atrocităţile este spiritul curajului, sacrificiului şi credinţei care există în cadrul naţiunii. Naţiunea iraniană le va rămâne mereu datoare martirilor, care au lăsat în urmă casele şi familiile lor pentru a lupta împotriva duşmanilor sprijiniţi de vestici şi de estici, precum şi de reacţionarii din regiune", a transmis Ayatollahul Ali Khamenei, prin intermediul contului de Twitter.

Între timp, cel puţin nouă persoane au fost ucise, marţi, în timpul protestelor antiguvernamentale din Iran, astfel că bilanţul victimelor a ajuns la 22 morţi de la izbucnirea conflictului. Peste 550 de manifestanţi au fost reţinuţi de către poliţie începând de joi.

Televiziunea de stat de la Teheran a transmis că şase rebeli au fost ucişi în timpul unui atac asupra unei secţii de poliţie din oraşul Qahdarijan. Un băiat în vârstă de 11 ani şi un tânăr de 20 de ani au fost ucişi în oraşul Khomeinishahr, în timp ce un membru al Gărzilor Revoluţionare Iraniene a murit în oraşul Najafabad.

Demonstranţii se declară nemulţumiţi în privinţa dificultăţilor economice şi a faptelor de corupţie din ţară. Scandările l-au vizat pe liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, precum şi conducerea clericală care se află la putere de la revoluţia din 1979.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a condamnat violenţele şi a subliniat că oamenii au dreptul să aibă o opinie diferită, în baza Constituţiei, dar a avertizat cetăţenii să renunţe la protestele antiguvernamentale.

Uniunea Europeană a anunţat că se află în contact cu autorităţile iraniene şi se aşteaptă ca drepturile cetăţenilor la libera exprimare şi la proteste paşnice să fie garantate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici