Protestele din Grecia: Poliţia foloseşte gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor de la Parlament - VIDEO, GALERIE FOTO

Poliţia a folosit gaze lacrimogene în faţa Parlamentului grec, miercuri, în jurul orei 10.30 GMT (13.30, ora României), pentru a degaja manifestanţii reuniţi în momentul în care parlamentarii se pregăteau să voteze un proiect de buget plurianual de austeritate, contestat ferm.

507 afișări
Imaginea articolului Protestele din Grecia: Poliţia foloseşte gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor de la Parlament - VIDEO, GALERIE FOTO

Protestele din Grecia: Poliţia foloseşte gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor de la Parlament (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Confruntările între manifestanţi şi poliţişti au început la Atena încă de marţi şi au continuat miercuri diminieaţă.

Votul în Parlament asupra acestui proiect de austeritate plurianual este crucial pentru continuarea ajutorului financiar internaţional pentru Grecia, dar şi pentru zona euro, care va fi în pericol în caz de eşec.

Prevăzut iniţial în jurul orei 11.00 GMT (14.00, ora României), votul va fi probabil amânat din cauza numărului mare de oratori înscrişi pentru a participa la dezbaterea parlamentară.

Manifestanţii continuă să sosească în centrul oraşului, începând din curusl dimineţii, pentru a încerca să se opună votului încercuind simbolic Parlamentul.

Potrivit unei jurnaliste a AFP, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a încerca să disperseze grupurile care se apropie de Parlament.

O busculadă a urmat şi numeroase persoane s-au refugiat în staţia de metrou din piaţa Syntagma, a declarat un martor. "Mă întorc acasă, sunt prea multe gaze, prea multe busculade".

GALERIE FOTO

În acest timp, în interiorul Parlamentului, deputaţii examinează textul care prevede economii de 28,4 miliarde de euro şi privatizări masive care ar trebui să aducă 50 de miliarde de euro la bugetul statului până în 2015.

O deputată din cadrul opoziţiei de dreapta, Elsa Papadimitriou, a anunţat de la tribună că va vota în favoarea planului de austeritate, în pofida refuzului partidului său de a face acest lucru.

Guvernul socialist (Pasok) dispune de o majoritate de 155 de mandate de parlamentar din totalul de 300.

Principalul partid de opoziţie, Noua Democraţie (dreapta), a declarat în repetate rânduri că va vota împotriva planului, în pofida presiunilor creditorilor ţării.

Prevăzând economii de 28,4 miliarde de euro şi privatizări masive care ar trebui să aducă 50 de miliarde de euro la bugetul statului până în 2015, proiectul de buget este contestat de sindicate, care au declanşat marţi o grevă generală de 48 de ore.

Manifestanţii intenţionează să încercuiască Parlamentul în momentul votului. La 15 iunie, în ultima zi de grevă generală, ei nu au reuşit să facă acest lucru.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici