Putin afirmă că la un moment dat va fi necesară o soluţie diplomatică în Ucraina, dar critică Occidentul

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că, la un moment dat, probabil va fi necesară o soluţie diplomatică pentru oprirea războiului din Ucraina, dar a reluat ameninţările privind potenţiala utilizare a armelor nucleare ca ripostă la un atac şi a criticat Franţa şi Germania.

4455 afișări
Imaginea articolului Putin afirmă că la un moment dat va fi necesară o soluţie diplomatică în Ucraina, dar critică Occidentul

Putin a afirmat vineri că Franţa şi Germania, care au garantat Acordurile de la Minsk din 2014 şi 2015, privind conflictul separatist din estul Ucrainei, au trădat Rusia, iar acum furnizează arme Ucrainei. Într-un interviu acordat publicaţiei Die Zeit, fostul cancelar german Angela Merkel a afirmat că Acordurile de la Minsk au fost o încercare de a oferi "timp" Ucrainei pentru a-şi consolida capabilităţile de apărare.

Aflat în Kîrgîzstan, Vladimir Putin s-a declarat "dezamăgit" vineri de afirmaţiile Angelei Merkel, conform agenţiei Reuters şi cotidianului Le Monde. "Acest lucru ridică, evident, problema încrederii. Iar încrederea este aproape la nivelul zero. După aceste declaraţii, apare următoarea întrebare: cum să ajungem la un acord? Ne putem înţelege cu cineva? Şi cu ce garanţii? Poate că ar fi trebuit să lansăm ofensiva mai devreme. Dar noi mizam pe posibilitatea de a ajunge la o înţelegere în cadrul Acordurilor Minsk", a declarat Putin.

"Dar, la final, va trebui să găsim un acord. Eu am spus deja de mai multe ori că noi am fi pregătiţi la astfel de aranjamente, suntem deschişi, dar acest lucru ne obligă să reflectăm pentru a şti cu cine avem de-a face", a subliniat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin a reluat ameninţările cu utilizarea armelor nucleare, avertizând, conform postului de televiziune Sky News, că orice stat care ar ataca Rusia ar fi distrus. Liderul de la Kremlin a reafirmat că legislaţia rusă nu prevede lansarea unui atac nuclear preventiv, subliniind că Rusia poate doar să riposteze la un atac nuclear.

Miercuri, Putin afirma că Rusia nu ar lansa prima un atac cu arme nucleare, ci ar recurge la utilizarea armamentului de acest fel doar ca "mijloc de aparare", ca ripostă la un atac similar. "Noi considerăm armele de distrugere în masă, armele nucleare, drept mijloc de apărare. Conceptul utilizării lor este construit în jurul a ceea ce este numit «atac de ripostă», dacă suntem atacaţi, atacăm ca ripostă", a declarat Vladimir Putin cu ocazia participării la o reuniune a Consiliului Societăţii Civile.

În octombrie, Grupul naţiunilor puternic industralizate (G7) a avertizat Rusia că utilizarea armelor nucleare în Ucraina ar avea "consecinţe severe", iar secretarul de Stat american, Antony Blinken, a afirmat că un astfel de atac ar fi "catastrofal" pentru preşedintele Vladimir Putin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici