Putin anunţă oficial că va candida la preşedinţie

Premierul rus, Vladimir Putin, a declarat duminică, în faţa a 11.000 de delegaţi ai partidului său, Rusia Unită, că acceptă propunerea lor de a fi candidat la prezidenţialele din 4 martie, un scrutin pe care este aproape sigur că îl va câştiga.

711 afișări
Imaginea articolului Putin anunţă oficial că va candida la preşedinţie

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Îi sunt recunoscător (preşedintelui) Dmitri Anatolevici Medvedev, Congresului Rusiei Unite că mă desemnează şi îmi cere să fiu candidat la postul de preşedinte al Rusiei. Desigur, accept această propunere cu recunoştinţă. Mulţumesc", a declarat Putin.

Congresul partidului Rusia Unită trebuie să voteze oficial pentru a-l confirma pe Putin, în vârstă de 59 de ani, în postura de candidat la prezidenţiale, aşa cum s-a anunţat la sfârşitul lui septembrie.

Actualul preşedinte, Dmitri Medvedev, a declarat atunci că îi va lăsa locul său premierului, după prezidenţialele din martie 2012. Şeful statului va prelua atunci conducerea unui nou Guvern rus.

Vladimir Putin a părăsit preşedinţia în 2008 şi l-a desemnat pe Medvedev ca succesor al său, pentru că nu putea candida pentru un al trelea mandat consecutiv. Dar în calitate de şef al Guvernului, el rămâne personalitatea centrală a regimului şi liderul ţării.

Congresul Rusiei Unite, care a început la 9.00 GMT (11.00, ora României), intervine cu o săptămână înainte de alegerile legislative, care ar urma să confirme supremaţia formaţiunii pe scena politică rusă.

Dmitri Medvedev, care a vorbit chiar înaintea mentorului său, a cerut duminică ţării că voteze pentru liderul "cel mai experimentat şi mai popular" al ţării.

"Majoritatea absolută a ţării noastre are încredere şi îşi pune speranţele de viitor (în Putin)", a precizat el. "Votaţi pentru programul nostru, pentru viitorul nostru şi votaţi pentru candidatul nostru la preşedinţie", a adăugat el.

Partidul Rusia Unită a aprobat în unanimitate candidatura lui Vladimir Putin la prezidenţiale

Partidul Rusia Unită, reunit duminică în Congres la Moscova, a aprobat în unanimitate candidatura lui Vladimir Putin la alegerile prezidenţiale din 4 martie 2012, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

Reuniţi pe arena sportivă Lujniki din Moscova, toţi delegaţii care au participat la vot l-au susţinut pe actualul prim-ministru.

În total, "614 buletine au fost depuse. 614 pentru, zero împotrivă, nici un buletin invalidat", a declarat preşedintele Consiliului superior al Rusiei Unite, Boris Grizlov, prezentând rezultatul scrutinului.

"Decizia a fost luată", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici