Putin: URSS era "marea Rusie". Dispariţia Uniunii este cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut

Premierul rus Vladimir Putin a declarat joi că URSS era "marea Rusie", acuzându-l pe ultimul preşedinte al acesteia, Mihail Gorbaciov, că a "renunţat" la putere în 1991, cu o zi înainte de semnarea, prevăzută, cu Belarus şi Kazahstan, a unei noi Uniuni.

2718 afișări
Imaginea articolului Putin: URSS era "marea Rusie". Dispariţia Uniunii este cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut

Putin: URSS era "marea Rusie". Dispariţia Uniunii este cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Exprimându-se în cadrul unei întâlniri la Kremlin cu veterani şi pensionari, Putin şi-a împărtăşit sentimentele trăite în momentul prăbuşirii, în urmă cu 20 de ani, a regimului comunist.

"M-am dus să îmi repar o roată, când persoanele de acolo m-au întrebat: eşti pentru URSS sau pentru Rusia?", a povestit Putin. Rusia, ca şi alte republici ale Uniunii Sovietice, contesta atunci puterea supremă a lui Gorbaciov.

"Le-am spus: dar este vreo diferenţă? Se numeşte altfel, dar este tot Rusia, marea Rusie", a declarat Putin.

"Li s-au spus atâtea minciuni că oamenii nu mai înţelegeau ce se întâmplă (...), li s-a promis că mâine vor trăi ca la Paris sau Londra", a adăugat Putin, care a calificat la un moment dat dispariţia URSS ca "cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut".

"La 21 decembrie (1991), Gorbaciov a semnat renunţarea la putere. Nu am avut în istoria ţării decât două momente la fel de grave, când puterea supremă a renunţat la prerogativele sale şi la responsabilitatea a ceea ce se întâmpla în ţară: ţarul - a plecat şi imediat au început aceste evenimente oribile, sângeroase - şi 1991", a continuat Putin, potrivit declaraţiilor transmise de postul de televiziune Rossia24.

La 2 martie 1917, Ţarul Nicolae al II-lea a abdicat în preajma Revoluţiei bolşevice şi a războiului civil. Mulţi ruşi îi reproşează presupusa lui slăbiciune.

Mihail Gorbaciov rămâne la rândul lui puţin popular în ţară, ruşii atribuindu-i falimentul ţării şi sărăcia lor.

Coacţionar la cotidianul de opoziţie Novaia Gazeta, el a criticat în repetate rânduri puterea actuală şi în special anunţul din septembrie privind revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, la alegerile prezidenţiale din 2012.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici