Raport ONU: România rămâne o rută de tranzit pentru traficul de heroină spre Europa Occidentală

România rămâne una dintre rutele de tranzit folosite de traficanţii ce transportă heroină din Afganistan spre Europa Occidentală, conform raportului Oficiului ONU pentru combaterea Drogurilor şi Infracţionalităţii, în timp ce numeroşi presupuşi traficanţi români au fost arestaţi în Spania şi Italia.

41 afișări
Imaginea articolului Raport ONU: România rămâne o rută de tranzit pentru traficul de heroină spre Europa Occidentală

Raport ONU: România rămâne o rută de tranzit pentru traficul de heroină spre Europa Occidentală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit raportului, România, alături de Bulgaria, Serbia, Macedonia şi Croaţia, se află pe rutele de tranzit folosite de traficanţi pentru a transporta heroină spre Occident. Cantitatea de heroină transportată anual pe această rută (aproximativ 55 - 60 de tone) are ca destinaţii Germania şi Olanda, tranzitând fie Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Austria, fie Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia şi Austria. Din Germania şi Olanda, heroina este transportată spre pieţe mai mari, precum Franţa, Marea Britanie şi Spania.

Pe ruta de trafic sud-est europeană, care include Bulgaria, Grecia, Albania, România, Serbia, Macedonia, Bosnia, Croaţia şi Muntenegru, au fost transportate în 2008 aproximativ 90 de tone de heroină şi morfină, autorităţile din aceste ţări interceptând doar trei la sută din transporturi.

Cinci la sută dintre traficanţii de heroină arestaţi în Bulgaria în perioada 2000-2008 sunt români, 41 la sută bulgari şi 27 la sută turci, arată raportul Oficiului ONU pentru combaterea Drogurilor şi Infracţionalităţii.

În 2008, în Spania au fost arestaţi 110 români suspectaţi de trafic de cocaină, reprezentând unu la sută din numărul traficanţilor arestaţi în această ţară. În Italia, tot în 2008, au fost arestaţi 98 de români suspectaţi tot de trafic de cocaină.

Consumul de cocaină este ridicat în vestul şi centrul Europei, în special în Spania, Marea Britanie, Italia, Irlanda şi Danemarca, în timp ce rata consumului este mai mică în estul şi sud-estul Europei, inclusiv în România.

În perioada 1995 - 2003, consumul de canabis în rândul elevilor a crescut în unele ţări europene, dar în cele mai multe s-a menţinut la acelaşi nivel sau a scăzut, inclusiv în România.

De asemenea, consumul de substanţe din grupul amfetaminelor este ridicat în Cehia, Danemarca, Marea Britanie, Norvegia şi Estonia, fiind însă sub media europeană în Franţa, Grecia, România şi Malta.

În privinţa consumului de ecstasy, acesta este ridicat în Cehia, Slovacia, Estonia, Marea Britanie şi Letonia, fiind redus în România, Grecia şi Polonia.

La nivel mondial, canabisul rămâne principalul drog consumat, deşi substanţele de sinteză par să câştige teren, mai ales pe continentul asiatic, arată raportul Oficiului ONU pentru combaterea Drogurilor şi Infracţionalităţii. Conform documentului, între 130 şi 190 de milioane de persoane au consumat canabis cel puţin o dată în 2009. De asemenea, între 30 şi 40 de milioane de persoane din întreaga lume au consumat droguri de sinteză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici