Raport: Rusia obţine în continuare venituri substanţiale din petrol / Analiştii susţin că plafonul impus de Occident a fost "prea permisiv"

  • Plafonarea preţurilor şi embargoul impus de Uniunea Europeană asupra majorităţii petrolului rusesc au redus veniturile Moscovei din combustibilii fosili.
  • Însă Kremlinul obţine în continuare venituri substanţiale pentru a-şi finanţa acţiunile din Ucraina.
  • Acest lucru se întâmplă deoarece plafonul de 60 de dolari pe baril a fost "prea permisiv", au declarat miercuri analiştii.
431 afișări
Imaginea articolului Raport: Rusia obţine în continuare venituri substanţiale din petrol / Analiştii susţin că plafonul impus de Occident a fost "prea permisiv"

Combinaţia dintre plafonul impus de Grupul celor şapte naţiuni puternic industrializate şi interdicţia impusă de UE costă Rusia aproximativ 160 de milioane de euro pe zi, a declarat Centrul de cercetare privind energia şi aerul curat, cu sediul la Helsinki, într-un studiu privind primele săptămâni de sancţiuni, care au intrat în vigoare la 5 decembrie 2022, notează AP.

Dar cifrele grupului au arătat că Rusia încasează în continuare 640 de milioane de euro pe zi din combustibili fosili, în scădere de la 1 miliard de euro pe zi în perioada martie - mai 2022, imediat după ce Kremlinul a trimis trupe în Ucraina la 24 februarie.

Rusia ar urma să piardă încă 120 de milioane pe zi începând cu 5 februarie, când UE va interzice importurile de produse petroliere rafinate, cum ar fi motorina, pentru care Rusia este un furnizor important. Acest lucru ar reduce câştigurile Moscovei la un nivel estimat la 520 de milioane de euro pe zi.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că priveşte cu scepticism astfel de evaluări.

Peskov a precizat că, în cazul scăderii plafonului, "Rusia va face totul pentru a-şi proteja interesele", adăugând că "Rusia îşi va echilibra interesele, iar piaţa va permite să facă acest lucru".

Ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, a declarat marţi, în cadrul unei şedinţe de guvern, că veniturile de anul trecut au fost mai mari decât cele planificate, datorită faptului că preţurile la petrol şi gaze au depăşit aşteptările. El a spus că guvernul a folosit veniturile suplimentare pentru a creşte cheltuielile sociale.

Plafonul actual al preţului este peste preţul de piaţă pentru petrolul rusesc şi rămâne în intervalul de care Moscova are nevoie pentru a-şi echilibra bugetul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici