Războiul din Ucraina, ziua 408. Ruşii au un nou avânt în Bahmut / Pacea încă nu se vede la orizont / Lavrov vorbeşte despre o nouă ordine mondială / Ruşii au răpit 4 angajaţi ai uzinei Zaporojie / Reporterul WSJ, acuzat de spionaj / Ucraina exportă din nou energie electrică

  • Statele Unite suplimentează ajutorul pentru Ucraina cu încă 2,6 miliarde de dolari
  • China vrea să medieze conflictul dintre Rusia şi Ucraina
  • Ruşii trimit tot mai mulţi mercenari pe câmpul de luptă
3193 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 408. Ruşii au un nou avânt în Bahmut / Pacea încă nu se vede la orizont / Lavrov vorbeşte despre o nouă ordine mondială / Ruşii au răpit 4 angajaţi ai uzinei Zaporojie / Reporterul WSJ, acuzat de spionaj / Ucraina exportă din nou energie electrică

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 23:00 Un rus de predă târâş, la Bahmut

UPDATE 22:30 Ruşii lansează lansează 40 de rachete simultan

Un videoclip de propagandă lansat de Ministerul rus al Apărării prezintă militari din Moscova folosind BM-21, cunoscut şi sub numele de Grad, introdus în forţele armate sovietice în 1961. Este un sistem de lansare de rachete echipat cu 40 de rachete pe vehicul. Este cel mai răspândit sistem de artilerie din lume, spune agenţia Reuters.

UPDATE 22:20 Zelenski: eliberarea Crimeei de ruşi este inevitabilă

„Eliberarea Crimeei de ocupanţii ruşi este inevitabilă”, a afirmat preşedintele ucrainean Zelenski, citat de Ukrinform. „Pe pământul Crimeei, sub tricolorul rusesc, domneşte răul, umilirea, represiunea, crima, războiul. Eliberarea Crimeei este singura opţiune, nu numai pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume. Şi sunt sigur de asta”, a subliniat el.

UPDATE 21:40 Ucraina reia exporturile de energie electrică

Ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko, a semnat un document executiv care permite demararea procesului de restabilire a exporturilor de energie electrică, în condiţii de generare în exces. Informaţia a fost furnizată de serviciul de presă al Ministerului Energiei al Ucrainei, citat de Ukrainska Pravda.

UPDATE 21:30 Pro-rus din Doneţk: contraofensiva ucraineană va provoca pierderi colosale

Trupele ucrainene vor suferi pierderi colosale chiar în primele ore ale posibilei lor contraofensive, avertizează Jan Gagin, consilier al şefului autoproclamatei republici pro-ruse Doneţk, citat de RIA Novosti. „Ucraina se pregăteşte pentru o contraofensivă. O anunţă şi înţelegem cu toţii că se va întâmpla”, a spus Gagin, convins că au fost deja formate unităţi în Ucraina pentru un astfel de atac.

UPDATE 21:00 Prigojin: ruşii s-au implicat în ciocniri aprige la gara Bahmut

„Trupele ruse sunt angajate în lupte aprige cu forţele armate ucrainene lângă gara Artiomovsk”, numele rusesc pentru oraşul ucrainean Bahmut. Acest lucru a fost anunţat de fondatorul companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, citat de Tass.

UPDATE 20:40 Ambulanţă lovită de bombardamentele ruseşti în apropiere de Herson, numărul răniţilor creşte la 8

Răniţii din Berislav, în regiunea Herson, se ridică la 8, unde o ambulanţă de serviciu a fost atacată de ruşi. Printre cei implicaţi se numără doi paramedici şi şase civili. Administraţia militară locală a făcut-o cunoscut într-o postare pe Telegram, preluată de CNN.

UPDATE 20:30 Kiev: dezertorii ruşi s-au dublat în martie

În martie, numărul soldaţilor ruşi care intenţionează să se predea s-a dublat, ducând la peste 3.000 de apeluri către linia telefonică înfiinţată de autorităţile ucrainene. Acest lucru a fost raportat de Vitali Matvienko, purtătorul de cuvânt al proiectului Vreau să trăiesc, dezvoltat de serviciile secrete de la Kiev pentru a încuraja capitularea soldaţilor ruşi, informaţie preluată de Ukrainska Pravda.

„Informaţiile militare confirmă creşterea bruscă a invadatorilor ruşi care vor să se predea pentru viaţa lor”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că serviciile de informaţii au remarcat şi o creştere „a captării ocupanţilor pe câmpul de luptă”. Potrivit rapoartelor de la Kiev, creşterea numărului de soldaţi dornici să se predea este legată de aşteptările unei contraofensive ucrainene.

UPDATE 20:20 Consilierul ucrainean Podoliak critică propaganda Moscovei

„A descoperit Federaţia Rusă încă o dată biolaboratoarele americane din Ucraina? Cât de ridicole, stângace şi previzibile par tentativele false ale Rusiei de a-şi justifica acţiunile agresive”. Mykhailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean, a scris pe Twitter.

La sfârşitul anului trecut, oficiali ai Ministerului rus al Apărării au prezentat ceea ce au numit „dovezi documentate” că „componente periculoase ale armelor biologice”, interzise de convenţiile internaţionale şi pe care Pentagonul le-ar finanţa, sunt studiate în Ucraina cu sprijinul Statele Unite.pretinse „biolaboratoare”.

UPDATE 20:00 Zelenski numeşte şefii a trei administraţii militare din Lugansk

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit şefii a trei administraţii militare din districtul Sievierodonetsk din regiunea Lugansk. Acest lucru a fost anunţat de Ukrinform, precizând că Oleksii Babcenko a fost numit şef al administraţiei militare a oraşului Hirske, în timp ce Mikola Kanatov al administraţiei militare a oraşului Popasna. Preşedintele l-a numit şi pe Oleksandr Striuk în funcţia de şef al administraţiei militare a oraşului Sievierodoneţk.

UPDATE 19:50 Mass-media militară: „Moscova scoate tancuri şi arme dintr-o bază din Crimeea”

Armata rusă retrage echipamentele şi armele din Crimeea, care ar putea deveni ţinta contraofensivei ucrainene. Acest lucru a fost raportat de analistul militar Brady Afrik, citând imagini din satelit ale lui Maxar. Tancurile, vehiculele de luptă ale infanteriei şi artileria au dispărut - conform fotografiilor - de la una dintre bazele din nordul peninsulei anexate de Rusia, potrivit site-ului Onet.

UPDATE 19:40 Presa independentă din Belarus: „Rubla îşi pierde valoare, ruşii fac coadă pentru dolari şi euro”

Rubla continuă să-şi piardă din valoare, iar locuitorii din Sankt Petersburg se grăbesc să cumpere dolari şi euro. Acest lucru este susţinut de media independentă din Belarus, Nexta, publicând şi un scurt videoclip pe Twitter care arată zeci de oameni stând la coadă în faţa unui birou de schimb valutar.

La Bursa de Valori din Moscova, euro s-a tranzacţionat astăzi la peste 90 de ruble, în timp ce dolarul la peste 82 de ruble, valori care nu au mai fost înregistrate de aproximativ un an.

Rubla rusă s-a slăbit pe parcursul săptămânii, dar autorităţile ruse încearcă să evite panica şi spun că rata se va stabiliza în curând pe fondul creşterii preţului petrolului.

UPDATE 19:30 Lukaşenko: SUA desfăşoară şi focoase nucleare în alte ţări

„Rusia şi Belarus îşi dezvoltă cooperarea în sectorul de apărare şi securitate, extinzând sectorul militar-tehnic. Acest lucru este deosebit de important pe fundalul unei situaţii internaţionale dificile", a spus Putin. Lukaşenko a spus că este de acord cu remarcile lui Emmanuel Macron că nicio ţară nu poate desfăşura arme nucleare pe teritoriul altei ţări. „De aceea, americanii trebuie să elimine toate armele nucleare din cele cinci sau şase ţări în care le-au instalat. Nu putem face nimic altceva”, a adăugat el.

UPDATE 19:20 Belarus: liderul opoziţiei condamnat la 17 ani de închisoare în lipsă

Valeri Ţepkalo, în vârstă de 58 de ani, liderul opoziţiei din Belarus şi fost aliat al preşedintelui Alexander Lukaşenko, a fost condamnat în lipsă la 17 ani de închisoare sub acuzaţia de formare a unui grup extremist şi de discreditare a Belarusului. Ţepkalo a fost, de asemenea, amendat cu aproximativ 14.000 de dolari şi i-a fost interzis să ocupe funcţii publice timp de cinci ani, după un proces închis care a dus la condamnarea sa.

Ţepkalo a fugit în Rusia în 2020, după ce Comisia Electorală Centrală l-a împiedicat pe el şi pe alţi opt candidaţi să-l provoace pe Lukaşenko la alegerile prezidenţiale din acelaşi an. Ulterior, s-a mutat în Ucraina, Letonia şi Grecia. Potrivit centrului belarus pentru drepturile omului Viasna, Ţepkalo nu a putut să se apere în instanţă sau să afle detaliile cazului împotriva lui, deoarece nu a avut contact cu avocatul statului.

UPDATE 19:10 Moscova, nicio revizuire a doctrinei pentru armele nucleare la Minsk

Planul de desfăşurare a armelor nucleare tactice ruseşti în Belarus nu va necesita o revizuire a doctrinei nucleare a Rusiei, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Taxa o raportează. „Nu, asta nu va necesita asta”, a spus purtătorul de cuvânt al prezidenţial, ca răspuns la o întrebare despre dacă ar trebui sau nu să actualizeze documentul privind doctrina nucleară a Moscovei. Pe 25 martie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Moscova şi Minsk au convenit să desfăşoare arme nucleare tactice pe teritoriul Belarus.

UPDATE 19:00 Reporterul Evan Gerşkovich, acuzat de spionaj

Jurnalistul Wall Street Journal Evan Gerşkovich, arestat în ultimele zile în Rusia, a fost inculpat oficial pentru spionaj.

„Anchetatorii FSB l-au acuzat pe Gerşkovich de spionaj în interesul ţării sale. El a negat categoric toate acuzaţiile şi a declarat că este implicat în activităţi jurnalistice în Rusia”, au scris agenţiile ruse, citând surse familiare cu cazul. Potrivit Russian 007, jurnalistul „acţionând la instrucţiuni din partea americană, a colectat informaţii care constituie secret de stat asupra activităţilor uneia dintre întreprinderile complexului militar-industrial rus”.

Gerşkovich se află în renumita închisoare Lefortovo din Moscova: la cererea anchetatorilor a fost condamnat la arest preventiv până la 29 mai. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că reporterul a fost „prins în flagrant”, în timp ce Casa Albă a cerut eliberarea lui.

UPDATE 18:50 Ucraina suspendă exporturile de cereale către Polonia

Kievul şi Varşovia au convenit să suspende exporturile unor cereale şi seminţe oleaginoase către Polonia, unde afluxul lor masiv şi necontrolat a destabilizat piaţa locală. Acest lucru a fost anunţat de miniştrii Agriculturii din cele două ţări.

Cu toate acestea, acordul nu se referă la tranzitul acestor produse din Polonia către alte ţări, au precizat aceştia. „Partea ucraineană se va abţine, şi asta până în noul sezon, de la exportul de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui”, a declarat noul ministru polonez Robert Telus, care şi-a preluat mandatul ieri.

„Nu vorbim de tranzit”, care va fi menţinut dar „va fi monitorizat foarte atent”. Colegul ucrainean, Micola Solski, a adăugat că cele două ţări vor întocmi săptămâna viitoare proceduri pentru „limitarea exporturilor, ceea ce va fi posibil doar cu acordul părţii poloneze”, ceea ce ar trebui să ducă la semnarea unui acord bilateral.

UPDATE 18:20 Kiev: Nu vom renunţa la un centimetru din teritoriul nostru

„Nu există niciun motiv legal, politic sau moral pentru care Ucraina ar trebui să renunţe măcar la un centimetru din teritoriul său”. Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, scrie acest lucru într-un tweet. „Orice efort de mediere pentru restabilirea păcii trebuie să se bazeze pe respectarea suveranităţii şi pe restabilirea deplină a integrităţii teritoriale a Ucrainei, în conformitate cu Carta ONU”, se arată pe Twitter.

UPDATE 18:10 Patru angajaţi ai fabricii Zaporojie, răpiţi de ruşi

Patru angajaţi ai centralei nucleare Zaporizhzhia (Znpp) au fost răpiţi de invadatorii ruşi. Compania ucraineană de energie nucleară Energoatom a relatat acest lucru pe Telegram, subliniind că cei patru au fost răpiţi în ciuda faptului că erau consideraţi „loiali” ocupanţilor. „În seara zilei de 6 aprilie, invadatori mascaţi au pătruns într-una dintre clădirile Znpp-ului ocupat temporar şi au luat patru angajaţi ai serviciului de protecţie. Angajaţii au fost duşi într-o direcţie necunoscută şi nu se ştie unde se află”, relatează Energoatom, citat de presa ucraineană.

Cei patru, se subliniază, au fost consideraţi „loiali” conducerii uzinei impuse de ocupanţi, cu care au semnat şi un contract. Printre aceştia se numără şi Mark Volkov, şef adjunct al noii autorităţi a centralei electrice, „care a contribuit în toate felurile la activităţile ilegale ale invadatorilor”. Cu toate acestea, cei patru nu aveau paşapoarte ruseşti şi, potrivit Energoatom, acest lucru i-a înfuriat probabil pe ocupanţi. „Nici şi colaborarea cu ocupanţii nu i-a salvat din pivniţe”, notează Energoatom, referindu-se la camerele de tortură şi interogatoriu înfiinţate de ruşi.

UPDATE 18:00 Kiev: ambulanţă lovită de ruşi în apropiere de Herson, trei răniţi

În oraşul Berislav, din regiunea Herson - Ucraina, o ambulanţă a fost atacată de ruşi şi trei persoane au fost rănite, inclusiv doi paramedici. Potrivit rapoartelor Ukrinform, unul dintre medici este în stare gravă, în timp ce celălalt ar fi suferit răni uşoare.

După cum a adăugat ulterior guvernatorul lui Berislav, Volodimir Litvinov, atacul a afectat şi mai multe clădiri rezidenţiale şi un magazin din centrul oraşului. „Conform ultimelor date, sunt trei răniţi. Doi dintre ei sunt paramedici din echipa medicală de urgenţă care au fost împuşcaţi, în timp ce acordau îngrijiri medicale unei femei”, a scris Litvinov pe Telegram.

UPDATE 17:00 Scurgere de documente SUA şi NATO, Moscova: implicarea Occidentului în război este în creştere

Cu privire la presupusa scurgere de informaţii clasificate ale SUA şi NATO privind operaţiunile din Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că implicarea Occidentului în război „creşte semnificativ”, dar a asigurat că aceasta „nu va afecta rezultatele operaţiunii speciale ruse”. Ria Novosti o relatează. Pentagonul investighează ceea ce par a fi capturi de ecran ale informaţiilor militare clasificate ale SUA şi NATO despre Ucraina, care circulă pe reţelele de socializare, despre care unii spun că ar putea fi o operaţiune de dezinformare de la Moscova.

UPDATE 16:10 Ca băieţii, în oraş

UPDATE 15:20 Ministrul rus de externe: pacea va trebui să se bazeze pe o nouă ordine mondială

O pace în Ucraina va trebui să se bazeze pe o „nouă ordine mondială”, unde nu va exista o singură „putere hegemonică”. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a spus acest lucru la Ankara, după întâlnirea cu colegul său turc Mevlut Cavusoglu. „Orice negociere trebuie să ţină cont de interesele şi preocupările Rusiei. Trebuie să fie vorba despre principiile pe care se va baza noua ordine mondială”, a spus Lavrov, explicând că Moscova respinge „o ordine mondială unipolară, condusă de o putere hegemonică”.

UPDATE 14:30 Ministerul britanic al Apărării: spun că ruşii „au recăpătat un oarecare avânt” în Bakhmut

Ruşii „au recăpătat recent un oarecare impuls” în bătălia pentru oraşul Bakhmut, din estul Ucrainei, după o întârziere a avansului lor de la sfârşitul lunii martie, a raportat Ministerul britanic al Apărării, vineri.
 
 „Rusia foloseşte din nou artileria mai eficient în acest sector”, a scris ministerul în ultima sa actualizare a informaţiilor.

UPDATE 13:10 3 morţi şi 17 răniţi în urma atacurilor Rusiei asupra a nouă regiuni ucrainene 

UPDATE 11:30 Rusia bombardează Stanislav în regiunea Kherson, rănind doi copii

UPDATE 10:00 Ucrainenii susţin că au respins peste 40 de atacuri ale ruşilor în ultimele 24 de ore 

UPDATE 8:25 Ruşii au atacat cinci comunităţi din regiunea Sumy, joi, potrivit Administraţiei militare din regiunea Sumy

 
Deşi nu au fost raportate victime, atacurile au provocat pagube considerabile.

UPDATE 7:20 Atacul rusesc asupra regiunii Kherson a rănit 7 persoane

UPDATE 05:00 Documente de război clasificate diseminate în Ucraina inamicului. Pentagonul investighează traseul scurgerii de informaţii

Planurile secrete ale Statelor Unite şi ale NATO de a furniza ajutor Ucrainei înaintea viitoarei sale ofensive au fost postate pe reţelele de socializare la începutul acestei săptămâni, determinând o anchetă a Pentagonului, au declarat înalţi oficiali ai administraţiei Biden pentru New York Times.

UPDATE 03:00 Procurorii ruşi cer pedepse aspre pentru criticii Kremlinului

Criticul Kremlinului, Vladimir Kara-Murza este acuzat de trădare, de răspândire de informaţii false despre armata Rusiei şi de facilitarea activităţilor unei organizaţii indezirabile. Procurorii ruşi au cerut o pedeapsă de 25 de ani de închisoare cu executare într-o colonie penală. 

UPDATE 02:00 Ruşii atacă intens regiunea Herson

Atacul ruşilor în regiunea Herson s-a soldat cu şapte răniţi. Toţi cei afectaţi de acţiunile trupelor Kremlinului sunt civili.

UPDATE 01:00 Regiunea Sumi, din nou bombardată

Ruşii au bombardat cinci localităţi din regiunea Sumi: Seredyna-Buda, Hlukhiv, Znob-Novhorodske, Myropillia şi Bilopillia. Nu au fost raportate victime.

UPDATE 00:00 Armata ucraineană pune presiune pe trupele invadatoare

Militarii ucraineni exercită o presiune semnificativă asupra efectivelor armatei ruse în peninsula Kinburn. Totuşi, rezistenţa ucrainenilor şi incursiunile de atac în tabăra adversă nu au rămas fără ecou din partea ruşilor.

„Dacă ofensiva Kievului va ceda, Occidentul va rămâne fără arme şi în acel moment Rusia va putea mobiliza 400.000 de oameni pentru atacul final” a declarat Dmitri Suslov, un consilier apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici