LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 67. Armata ucraineană a lansat contraatacuri în mai multe zone din Bahmut / Mai multe explozii cuprind teritoriul Ucrainei / Ruşii atacă sol-aer cu rachete, bombe şi drone / O explozie a provocat deraierea unui tren în regiunea rusă Briansk / Reacţia Poloniei la ameninţările privind posibilia ucidere a ambasadorului său în Rusia

  • Oraşul Harkov are nevoie de 9,5 miliarde de dolari pentru reconstrucţie după ce a fost bombardat intens de ruşi.
  • Ucraina a exportat în aprilie 89.700 de megawaţi-oră de energie electrică, după o pauză de 6 luni.
  • Un bărbat în vârstă de 48 de ani a fost ucis în urma unui atac de artilerie rusă dat asupra oraşului Nikopol
17830 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 67. Armata ucraineană a lansat contraatacuri în mai multe zone din Bahmut / Mai multe explozii cuprind teritoriul Ucrainei / Ruşii atacă sol-aer cu rachete, bombe şi drone / O explozie a provocat deraierea unui tren în regiunea rusă Briansk / Reacţia Poloniei la ameninţările privind posibilia ucidere a ambasadorului său în Rusia

UPDATE 20:00 Fost marin american ucis în Bahmut

Un fost marin american, Cooper „Harris” Andrews, în vârstă de 26 de ani, a fost ucis la periferia oraşului Bahmut, au informat astăzi mama sa şi tovarăşii săi din Ucraina. Potrivit mamei sale, Andrews, originar din Cleveland, a fost ucis de o obuze de mortar probabil pe 19 aprilie pe aşa-numitul „Drum al Vieţii”, un drum rar de acces la Bahmut folosit de armata ucraineană pentru a-şi reface forţele şi, de asemenea, pentru a evacua civilii. Cadavrul lui Andrews nu a fost încă recuperat.

UPDATE 19:30 Prigojin cere muniţie pentru Bahmut

Evgheni Prigojin insistă asupra cererii sale către Ministerul rus al Apărării de a spori proviziile de muniţie pentru luptătorii săi implicaţi în bătălia pentru Bahmut. Într-un videoclip postat pe canalul său Telegram, şeful grupului Wagner a spus că are nevoie de cel puţin 300 de tone de obuze de artilerie pe zi pentru asaltul asupra oraşului din estul Ucrainei. 

UPDATE 19:00 Moscova: atcuri cu drone ucrainene asupra Sevastopolului au fost respinse, o aeronavă a fost deja doborâtă

Flota Mării Negre, sprijinită de sisteme de apărare aeriană, respinge un atac cu drone asupra Sevastopolului. Acest lucru a afirmat Mihail Razvozhaiev, guvernatorul oraşului Crimeea ocupat de forţele ruse, citat de RIA Novosti. „Forţele flotei, în cooperare cu apărarea antiaeriană, resping un atac al dronelor inamice pe rada exterioară. O dronă a fost deja doborâtă. Toate serviciile oraşului sunt în aşteptare”, a scris Razvozhaiev pe canalul său Telegram, îndemnând cetăţenii să rămână calmi.

UPDATE 18:00 Kiev: ruşii pregătesc un plan de evacuare din Zaporojie

Autorităţile ruse pregătesc planuri de evacuare în părţile ocupate din regiunea Zaporojie, a raportat Centrul Naţional de Rezistenţă al Ucrainei, citat de Kyiv Independent. Potrivit unor surse locale, autorităţile de ocupaţie pregătesc evacuarea muncitorilor şi a familiilor acestora şi, potrivit Centrului Naţional de Rezistenţă, au fost distribuite instrucţiuni privind modul de distrugere a documentelor şi a echipamentelor. Autorităţile de ocupaţie ruse „întăresc măsuri” pentru identificarea persoanelor implicate în mişcările partizane ucrainene şi această implicare include percheziţionarea caselor celor suspectaţi de „neloialitate”.

UPDATE 17:30 Regretul lui Zelenski: „Copiii? Soţia mea, Olena, şi războiul îi cresc mari”

„Unii spun că nu sunt un preşedinte rău, dar bineînţeles că nu sunt un tată bun acum. Îmi pare rău că nu am timp de copii şi că copiii mei nu au fost crescuţi de mine: chiar acum îi cresc soţia şi războiul”. Acestea sunt reflecţiile amare pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după un an şi trei luni de la invazia rusă a Ucrainei, le-a împărtăşit la o masă rotundă cu jurnaliştii din diferite ziare scandinave.

UPDATE 17:20 Kiev: un copil ucis de un atac rusesc în nord

Guvernatorul Cernihivului, Viacheslav Chaus, a anunţat că un copil a fost ucis în această după-amiază, în timpul unui atac rusesc în regiunea de nord a Ucrainei: „În jurul orei 15.37 a fost lovită o şcoală închisă din Novhorod-Siverski, un copil care se afla în apropiere a murit”, a scris Chaus, citat de Rbc-Ucraina.

UPDATE 17:00 Moscova confirmă atacul

Forţele ruse au lansat un atac cu rachete cu rază lungă de acţiune, de înaltă precizie, pe calea aerului şi pe mare, asupra instalaţiilor din complexul militar-industrial Pavlograd al Ucrainei, din estul districtului Dnipropetrovsk. Acest lucru a fost declarat de Ministerul rus al Apărării, citat de RIA Novosti. „Obiectivul atacului a fost atins. Toate instalaţiile desemnate au fost afectate”, a precizat ministerul, subliniind că „funcţionarea întreprinderilor producătoare de muniţii, arme şi echipamente militare” pentru Forţele Armate ale Ucrainei a fost perturbată.

UPDATE 16:00 Reacţia Varşoviei după vorbele lui Astahov

Condamnare fermă a Ministerului polonez de Externe după declaraţia fostului Ombudsman al copiilor Rusiei, Pavel Astakhov, potrivit căruia asasinarea ambasadorului polonez ar putea avea loc: „Solicităm Rusiei să garanteze siguranţa tuturor diplomaţilor în conformitate cu Convenţia de la Viena”, a declarat Lukasz Jasina, purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez al Afacerilor Externe, după cum a raportat The Guardian. Astahov a făcut comentarii la televiziunea de stat rusă, susţinând că asasinarea ambasadorilor se încadrează „în cadrul dreptului internaţional”, cu referire specifică la ambasadorul polonez.

UPDATE 15:30 Moscova confirmă atacul asupra Pavlogradului: site-uri care produc arme lovite

Forţele ruse au lansat un atac cu rachete cu rază lungă de acţiune, de înaltă precizie, pe calea aerului şi pe mare, asupra instalaţiilor din complexul militar-industrial Pavlograd al Ucrainei, din estul districtului Dnipropetrovsk. Acest lucru a fost declarat de Ministerul rus al Apărării, citat de RIA Novosti. „Obiectivul atacului a fost atins. Toate instalaţiile desemnate au fost afectate”, a precizat ministerul, subliniind că „funcţionarea întreprinderilor care produc muniţie, arme şi echipamente militare” pentru forţele armate ucrainene a fost perturbată.

UPDATE 15:10 Kiev: totul este pregătit pentru contraofensivă

Cât despre contraofensivă, „trecem linia de sosire, când putem spune că da, totul este gata”. Acest lucru a fost declarat de ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu acordat canalelor TV din Kiev, scrie UNIAN. „Marele Stat Major, în funcţie de situaţia de pe câmpul de luptă, va decide cum, unde şi când. Totul trebuie evaluat şi planificat”, a adăugat el. Reznikov a explicat apoi cei trei factori cheie pentru o contraofensivă de succes: „disponibilitatea armelor, soldaţilor pregătiţi şi instruiţi care îşi cunosc planul şi garantează ofensivei tot ceea ce este necesar”.

UPDATE 15:00 O explozie a provocat deraierea unui tren de marfă în regiunea rusă Briansk

O explozie în regiunea rusă Briansk, la graniţa cu Ucraina, a provocat deraierea unui tren de marfă, a anunţat guvernatorul local pe Telegram.

Căile Ferate Ruse, operatorul feroviar al ţării, a precizat că incidentul a avut loc la ora 10:17, ora Moscovei.

Acesta a precizat că locomotiva şi şapte vagoane de marfă au deraiat, iar locomotiva a luat foc.

"Un dispozitiv exploziv neidentificat a explodat la kilometrul 136 al liniei de cale ferată Briansk-Unecha, deraind un tren de marfă", a declarat guvernatorul din Briansk, Alexander Bogomaz, într-o postare pe canalul său Telegram.

Autorităţile ruse spun că regiunea a fost martoră la multiple atacuri ale unor grupuri de sabotaj pro-ucrainene, inclusiv la bombardarea unui sat sâmbătă, care a ucis patru civili.

UPDATE 14:00 Zelenski îi mulţumeşte premierului Noii Zeelande

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit premierului neozeelandez Chris Hipkins pentru participarea la instruirea armatei.

Pe Telegram, Zelenski a declarat: "Contăm pe continuarea cooperării în domeniul apărării şi al problemelor umanitare. Am discutat despre necesitatea consolidării în continuare a ţărilor din regiunea Pacificului în susţinerea Ucrainei".

UPDATE 13:00 Ucraina: Subminarea logisticii ruseşti face parte din pregătirea pentru contraofensivă

Subminarea logisticii Rusiei este o pregătire pentru contraofensiva mult aşteptată, a declarat duminică un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, după ce un incendiu a distrus un depozit de combustibil rusesc în Crimeea.

Natalia Humeniuk a declarat că incendiul a provocat multă "nelinişte" în armata rusă.

"Faptul că logistica inamicului este subminată... această lucrare este pregătitoare pentru ofensiva amplă, la scară largă, pe care toată lumea o aşteaptă", a declarat Humeniuk pentru televiziunea naţională, citată de presa ucraineană.

"Prin urmare, inamicul simte că resursele sale sunt subminate şi începe să manevreze".

UPDATE 12:00 Ucraina a lansat contraatacuri în Bahmut

Trupele ucrainene au lansat contraatacuri în unele zone din Bahmut, în regiunea Doneţk, determinând armata rusă să abandoneze unele poziţii, a raportat la 1 mai generalul-colonel Oleksandr Sîrskî, comandantul Forţelor Terestre ucrainene.

Situaţia în apropiere de Bahmut rămâne "destul de complicată", potrivit lui Sîrskî.

Lupte "intense" continuă în jurul Bahmut, forţele ruse încercând să străpungă apărarea ucraineană "în mai multe direcţii".

UPDATE 11:00 Au fost observaţi păuni la Kiev

Păunii se plimbă din nou prin Kiev: locuitorii capitalei se bucură de prezenţa păsărilor exotice, care de la an la an apar uneori în centrul oraşului, în vecinătatea staţiei de metrou Lukyanovka.

Potrivit relatărilor din presă, sunt păsări care locuiesc într-una dintre casele private de pe strada Copernic. Au fost observaţi acolo din primăvara anului 2017.

Şi acum, locuitorii din Kiev arată din nou videoclipuri şi fotografii cu păsări care se plimbă prin curte. 

UPDATE 10:00 Rusia a pierdut 190.960 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat că Rusia a pierdut 190.960 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului, din 24 februarie anul trecut.

Acest număr include 450 de pierderi suferite de armata rusă doar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.700 de tancuri, 7.192 de vehicule blindate de luptă, 5.845 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.921 de sisteme de artilerie, 544 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 295 de sisteme de apărare aeriană, 308 avioane, 294 de elicoptere, 2.476 de drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 08:30 Armata ucraineană a doborât 15 din cele 18 rachete lansate de Rusia pe 1 mai

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 15 din cele 18 rachete de croazieră lansate de armata rusă, potrivit comandantului-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei, Valerii Zaluzhnyi.

Forţele ruse au lansat atacul la ora 2:30 a.m., ora Kievului, pe 1 mai, folosind avioane strategice, nouă avioane Tu-95 şi două avioane Tu-160, potrivit declaraţiei lui Zaluzhnyi.

UPDATE 07:00 Alerta de raid aerian declanşează în cea mai mare parte a Ucrainei

Rusia ar putea încerca să lovească Ucraina cu până la o sută de rachete. Biroul prezidenţial a cerut cetăţenilor să nu ignore sirenele raidurilor aeriene.

Deja mai multe explozii au fost raportate în Kiev. Chiar dacă apărararea aeriană a Ucrainei este la lucru, administraţia militară a oraşului Kiev a cerut locuitorilor să rămână în adăposturi.

UPDATE 03:00 Rusia atacă Orikhiv din regiunea Zaporizhzhia.

Forţele ruse au bombardat oraşul din prima linie Orikhiv, regiunea Zaporizhzhia, distrugând o staţie de pompieri, a anunţat Serviciul de Stat pentru Urgenţe.

UPDATE 00:15 Explozii raportate la Pavlohrad, regiunea Dnipropetrovsk

Primarul Pavlohrad, Anatoli Vershina, a raportat mai multe explozii care au putut fi auzite în localitatea situată la 75 de kilometri est de capitala regională Dnipro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici