Războiul din Ucraina, ziua 451. Ucrainenii şi ruşii se războiesc în declaraţii - Prigojin pretinde că a capturat Bakhmut. Ucrainenii susţin că încă rezistă/ Zelensky, vizită în Japonia/ NATO, undă verde de la SUA pentru livrarea avioanelor F-16

  • Ruşii au lansat fără succes mai multe atacuri aeriene în cursul nopţii
  • Dronele de fabricaţie iraniană nu mai au efect în Ucraina, fiind interceptate şi distruse de fiecare dată
  • SUA aprobă trimiterea avioanelor de luptă F-16 în Ucraina
6530 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 451.  Ucrainenii şi ruşii se războiesc în declaraţii - Prigojin pretinde că a capturat Bakhmut. Ucrainenii susţin că încă rezistă/ Zelensky, vizită în Japonia/ NATO, undă verde de la SUA pentru livrarea avioanelor F-16

US AIR FORCE

UPDATE 21:00 - Zvon -  „Forţele armate ale Ucrainei desfăşoară o operaţiune de încercuire a oraşului Bakhmut” 

 

 

 

UPDATE 20:00 - Guvernator: Un bombardament rusesc a rănit cinci persoame la Toretsk

Forţele ruse au atacat oraşul Toretsk din regiunea Doneţk cu rachete Grad, rănind cinci persoane, inclusiv un copil de 11 ani, a informat guvernatorul regiunii Doneţk Pavlo Kyrylenko pe 20 mai.

 

 

UPDATE 19:00 - Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat astăzi că deciziile luate de G7 la summitul său din Japonia vizează „dubla izolare” a Rusiei şi Chinei.

Adresându-se la o conferinţă televizată, Lavrov a reiterat afirmaţia Rusiei conform căreia Occidentul foloseşte Ucraina ca instrument pentru a provoca o înfrângere strategică Rusiei.

Reuters relatează că Lavrov a spus:

"Sarcina a fost stabilită cu voce tare – să învingă Rusia pe câmpul de luptă, dar nu să ne oprim aici, ci să o eliminăm ca concurent geopolitic”, a spus Lavrov.

Într-o declaraţie de mai devreme, G7 a fost de acord să înăsprească sancţiunile împotriva Moscovei şi să reducă militarizarea chinezească a regiunii Asia-Pacific.

Grupul de lideri mondiali a cerut, de asemenea, Chinei să preseze Rusia să-şi oprească agresiunea militară şi să-şi retragă imediat forţele din Ucraina.

 

 

UPDATE 18:00  - Volodymyr Zelenskiy a postat un videoclip pe reţelele de socializare

Preşedintele informează că se află la summitul G7, care are loc la Hiroshima. 

El a mai spus că a avut întâlniri productive cu premierul indian, Narendra Modi, prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, premierul italian, Giorgia Meloni, preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Olaf Scholz.

 

 

UPDATE 17:00 - Situaţia din Bakhmut este critică, spune un oficial ucrainean. 

 

UPDATE 16:00 - RĂZBOIUL DECLARAŢIILOR

Şeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, Evgheni Prigojin, a pretins sâmbătă controlul deplin al oraşului ucrainean Bakhmut, centrul celei mai lungi şi sângeroase bătălii din război.

Reuters nu a putut confirma în mod independent afirmaţia. Prigojin a făcut declaraţia într-un videoclip în care a apărut în echipament de luptă în faţa unui şir de luptători care ţineau steaguri ruseşti şi stindarde Wagner.

Astăzi, la ora 12, Bakhmut a fost complet luat”, a spus Prigojin.

El a spus că forţele sale se vor retrage din Bakhmut din 25 mai pentru odihnă şi recalificare.

„Am luat complet tot oraşul, din casă în casă”, a spus el.

În fundal s-au auzit explozii îndepărtate, în timp ce Prigojin vorbea în timpul videoclipului.

Ucraina neagă că Wagner din Rusia a capturat  Bakhmut

Armata ucraineană a negat sâmbătă că unitatea militară privată rusă Wagner a preluat controlul deplin asupra ruinei oraşului Bakhmut din est şi a spus că trupele sale continuă să lupte acolo.

"Nu este adevarat. Unităţile noastre luptă în Bakhmut”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Serhiy Cherevatyi pentru Reuters, după ce şeful grupului de mercenari Wagner din Rusia a declarat că forţele sale au preluat controlul total asupra oraşului.

 

UPDATE 15:00 - Rusia ameninţă cu escaladarea

Ţările occidentale care vor livra Ucrainei avioane de luptă F-16 vor avea parte de „riscuri colosale” , a spus un oficial rus.

Viceministrul rus de Externe Alexander Grushko a răspuns sâmbătă la o întrebare despre efectele furnizării avioanelor, pe care Ucraina le-a cerut ţărilor NATO, a informat agenţia de presă TASS.

„În orice caz, acest lucru va fi luat în considerare în toate planurile noastre şi avem toate mijloacele necesare pentru a ne atinge obiectivele pe care ni le-am propus”.ULTIMELE ŞTIRI

 

UPDATE 14:30 Ombudsman ucrainean: Cetăţenii care au luat paşapoarte ruseşti sub presiune nu vor fi pedepsiţi

Autorităţile ucrainene nu vor persecuta persoanele din teritoriile ocupate care au acceptat paşapoarte ruseşti prin constrângere.
 

UPDATE 13:10 Ministerul britanic al Apărării: Rusia a trimis mai multe batalioane în Bakhmut

UPDATE 11:00 Volodymyr Zelensky a sosit la Hiroshima, în Japonia, pentru summitul G7, relatează Reuters

„Japonia. G7. Întâlniri importante cu parteneri şi prieteni ai Ucrainei. Securitate şi cooperare consolidată pentru victoria noastră. Pacea va fi mai aproape astăzi”, a scris Zelensky pe Twitter, la sosirea în Hiroshima.

UPDATE 9:50 Statul Major General ucrainean: Rusia a pierdut 202.430 de soldaţi în război

UPDATE 8:00 Rusia a lansat cel de-al 11-lea atac aerian asupra Ucrainei în această lună, vizând Kievul

UPDATE 05:00 Apărarea antiaeriană de la Kiev a doborât toate dronele ruseşti lansate peste noapte

Apărarea antiaeriană din Kiev a interceptat toate dronele Shahed, de fabricaţie iraniană, lansate de ruşi în cursul nopţii.

UPDATE 04:00 Rusia îl plasează pe procurorul Curţii Penale Internaţionale pe lista neagră

Ministerul rus al Afacerilor Interne l-a plasat pe o listă de urmăriţi pe procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Ahmad Khan, din cauza unui mandat de arestare al CPI pentru preşedintele rus Vladimir Putin acuzat de deportarea forţată a copiilor ucraineni.

UPDATE 03:00 Ungaria blochează sancţiunile UE adoptate pentru întemniţarea disidentului Kara-Murza

Ungaria blochează sancţiunile UE împotriva celor consideraţi responsabili pentru închiderea disidentului rus Vladimir Kara-Murza, la o zi după ce a spus că nu va sprijini cel de-al 11-lea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei din cauza unei dispute bancare cu Ucraina.

UPDATE 02:00 Rusia se sustrage de la sancţiuni prin Kazahstan

În ciuda sancţiunilor occidentale menite să împiedice importul de drone şi alte tehnologii în Rusia, piesele cheie îşi găsesc în continuare drumul către armata rusă prin intermediul companiilor recent înfiinţate de ruşi în Kazahstan.

UPDATE 01:00 Mariupol, zguduit de explozii

Ruşii lovesc Mariupol cu rachete sol-aer în trei cartere distincte. Alerta anti-aeriană a fost dată în toată Ucraina

UPDATE 00:00 Danemarca şi Portugalia vor pregăti piloţi ucraineni pe F-16

Danemarca va antrena piloţi ucraineni cu avioane de luptă F-16 construite în SUA şi este deschisă discuţiilor cu privire la posibilul transfer al acestora, a declarat ministrul interimar al apărării, Troels Lund Poulsen. Iniţiativa lui Poulsen a fost salutată de oficialii portughezi, care vor proceda la fel.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici