LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 227. Situaţie tensionată la Moscova. Zeci de militari ar fi fost arestaţi / Explozie puternică, sâmbătă dimineaţă, pe Podul Kerci. Pentagonul spune că Putin nu a luat o decizie cu privire la armele nucleare

  • Armata Ucrainei: dronele Kamikaze ajung în Belarus
  • CNN: Pentagonul spune că Putin nu a luat o decizie cu privire la armele nucleare
34509 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 227. Situaţie tensionată la Moscova. Zeci de militari ar fi fost arestaţi / Explozie puternică, sâmbătă dimineaţă, pe Podul Kerci. Pentagonul spune că Putin nu a luat o decizie cu privire la armele nucleare

UPDATE 21:45 Putin semnează un decret pentru creşterea securităţii podului care leagă Crimeea de Rusia

Serviciile secrete din Ucraina raportează că la Moscova au început o serie de măsuri împotriva militarilor, traficul în centrul oraşului fiind blocat.

Unităţile diviziei operaţionale Dzerjinski, elita Gărzii ruse, ar fi intrat în oraş. Se presupune că acestea s-ar fi deplasat spre centru împreună cu unităţi de poliţie.

"Se ştie că au avut loc numeroase arestări şi reţineri ale militarilor. Între timp, toate unităţile militare din perimetrul Moscovei au fost puse în stare de alertă maximă" transmit serviciile ucrainene, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE 20:35 Arestări în rândul militarilor, la Moscova

Serviciile secrete din Ucraina raportează că la Moscova au început o serie de măsuri împotriva militarilor, traficul în centrul oraşului fiind blocat.

Unităţile diviziei operaţionale Dzerjinski, elita Gărzii ruse, ar fi intrat în oraş. Se presupune că acestea s-ar fi deplasat spre centru împreună cu unităţi de poliţie.

"Se ştie că au avut loc numeroase arestări şi reţineri ale militarilor. Între timp, toate unităţile militare din perimetrul Moscovei au fost puse în stare de alertă maximă" transmit serviciile ucrainene, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE 20:00 Centrala nucleară de la Zaporojie foloseşte generatoare diesel

Centrala nucleară de la Zaporojie a început să folosească generatoare diesel, deoarece bombardamentele din zonă au lăsat-o fără energia electrică esenţială pentru răcirea reactoarelor. Şeful AIEA va merge la Moscova pentru a încerca să găsească o soluţie, potrivit Reuters.

UPDATE 19:00 Ucraina va emite timbre cu explozia podului din Crimeea

Serviciul Poştal ucrainean va emite timbre care prezintă podul avariat din Strâmtoarea Kerci, care lega Crimeea de Rusia, a anunţat sâmbătă directorul general al instituţiei.

„Nu vă voi ura o zi bună, pentru că este deja minunată. Podul de la Kerci este gata", a declarat şeful Ukrposhta, Igor Smelyansky.

Timbrul va reprezenta două figuri care seamănă cu vedetele de la Hollywood, Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet, în poziţia lor celebră din filmul „Titanic" din 1997.

UPDATE 18:00 Lavrov: Politica de descurajare nucleară a Rusiei este exclusiv defensivă

"Politica noastră de descurajare nucleară este exclusiv defensivă", a subliniat el. "Aş dori să subliniez că Rusia rămâne angajată faţă de declaraţia pe care liderii celor cinci puteri nucleare au făcut-o la 3 ianuarie, confirmând că războiul nuclear este inacceptabil", a adăugat Lavrov, informează agenţia de presă TASS.

Potrivit acestuia, Rusia nu acceptă ameninţările Occidentului în legătură cu potenţiala utilizare a armelor nucleare. "În ceea ce priveşte declaraţiile puternice despre unele consecinţe pentru Rusia, cu siguranţă nu acceptăm limbajul ameninţărilor. Lăsăm la latitudinea conştiinţei politicienilor occidentali care fac astfel de declaraţii. Nu avem niciun plan de a dezbate cu ei pe această temă, deoarece este clar că nu are rost", a subliniat Lavrov.

UPDATE 17:00 Circulaţia rutieră pe podul din Crimeea a fost reluată

Autorităţile regionale au anunţat că podul a fost redeschis traficului. Totuşi, pe pod nu pot trece decât autoturismele şi autobuzele după ce sunt atent verificate. Camioanele sunt nevoite să utilizeze feribotul pentru a face traversarea.

„Circulaţia vehiculelor de-a lungul podului din Crimeea a început. În acest moment, traficul este deschis pentru autoturisme şi autobuze, cu o procedură de inspecţie completă. Îi rugăm pe şoferii de camioane să îşi planifice traseul folosind trecerea cu feribotul de la Kerch”, a declarat Serghei Aksyonov, potrivit Sky News.

UPDATE 15:00 Rusia numeşte un nou comandant al forţelor angajate în Ucraina

Ministerul rus al Apărării l-a numit pe generalul Serghei Surovikin în funcţia de nou comandant general al forţelor ruseşti angajate în Ucraina, potrivit unui comunicat al ministerului.

Schimbarea survine după ce, la începutul acestei săptămâni, s-a raportat demiterea comandanţilor a două dintre cele cinci regiuni militare ale Rusiei.

Centrala nucleară din Zaporojie este deconectată de la alimentarea electrică

Centrala nucleară din Zaporojie, ocupată din martie de Rusia, şi-a pierdut conexiunea la alimentarea electrică externă sâmbătă, în urma unui bombardament.

Reacţii după explozia podului Kerci

Un consilier prezidenţial ucrainean a postat un mesaj pe Twitter în care a spus că incidentul a fost doar "începutul", dar nu a spus că forţele ucrainene sunt responsabile pentru explozie.

„Tot ceea ce este ilegal trebuie distrus, tot ceea ce este furat trebuie returnat Ucrainei, tot ceea ce este ocupat de Rusia trebuie expulzat", a scris Mykhailo Podolyak.

Interfax l-a citat pe preşedintele Consiliului de Stat al republicii Crimeea, Vladimir Konstantinov, care a declarat că "vandalii ucraineni au reuşit să ajungă cu mâinile lor însângerate la podul din Crimeea", relatează Reuters.

Konstantinov a declarat că daunele "nu au fost de natură gravă" şi vor fi reparate rapid.

Explozie puternică, sâmbătă dimineaţă, pe Podul Kerci

O explozie puternică s-a produs, sâmbătă dimineaţă, pe Podul Kerci, care face legătura dintre Rusia şi peninsula Crimeea. Potrivit primelor informaţii, un tren cu vagoane cisternă a sărit în aer şi a produs o deflagraţie foarte mare. În imagini se vede cum o parte rutieră a podului s-a prăbuşit.

O serie de explozii au zguduit oraşul Harkov din estul Ucrainei sâmbătă dimineaţă

O serie de explozii au zguduit oraşul Harkov din estul Ucrainei sâmbătă dimineaţă. Coloane înalte de fum se văd pe cer şi s-au declanşat o serie de explozii secundare.

Forţele ruse lovesc cu rachete centrul oraşului Harkov.

Primarul Harkivului, Ihor Terekhov, a raportat că Rusia a vizat centrul oraşului Harkiv, lovind un spital devreme pe 8 octombrie. Clădirea a luat foc. Nu există informaţii despre victime la momentul publicării. 

 

Explozie puternică în Ilovaysk, în afara controlului ucrainean.

Armata Ucrainei: dronele Kamikaze ajung în Belarus

Forţele de Apărare Teritorială „Vest” ale Ucrainei au raportat că cel puţin 20 de drone iraniene Shahed-136 au fost livrate aerodromului Luninets din Belarus, situat la aproximativ 50 de kilometri de regiunea Rivne din Ucraina. Grupul avertizează că acest lucru poate indica atacuri viitoare asupra părţilor de vest sau centrale ale Ucrainei.

CNN: Pentagonul spune că Putin nu a luat o decizie cu privire la armele nucleare

Secretarul de presă al Departamentului de Apărare al SUA, Patrick Ryder, a declarat că „nu evaluăm că preşedintele Putin a luat decizia de a folosi arme nucleare în acest moment”, relatează CNN. „Mulţi oameni din guvernul nostru şi din comunitatea internaţională... au subliniat faptul că acest zgomot de sabie nucleară este nesăbuit şi iresponsabil”, a spus Ryder. „În acest moment, SUA nu deţin nicio informaţie care să provoace o schimbare în „postura strategică de descurajare”, a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici