Războiul din Ucraina, ziua 238. Putin a introdus legea marţială în regiunile ucrainene anexate / Rusia avertizează că va lupta pentru Herson în „viitorul foarte apropiat” / UE impune sancţiuni Rusiei pentru utilizarea dronelor iraniene / Ursula von der Leyen: Atacurile cu rachete asupra Ucrainei sunt acte de „teroare pură”

  • Zelenski a declarat că utilizarea pe scară largă de către Moscova a dronelor de fabricaţie iraniană în recentele atacuri asupra ţării sale este un simbol al "falimentului militar şi politic" al Kremlinului.
  • Noul comandant al forţelor ruse din Ucraina, Serghei Surovikin, a recunoscut că situaţia militară din Ucraina este "tensionată", în special în jurul oraşului Herson, din sudul ţării.
  • Kievul a acuzat Crucea Roşie de "inactivitate" în privinţa prizonierilor ucraineni deţinuţi de Rusia.
23281 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 238. Putin a introdus legea marţială în regiunile ucrainene anexate / Rusia avertizează că va lupta pentru Herson în „viitorul foarte apropiat” / UE impune sancţiuni Rusiei pentru utilizarea dronelor iraniene / Ursula von der Leyen: Atacurile cu rachete asupra Ucrainei sunt acte de „teroare pură”

UPDATE 23:00 Ucraina va restricţiona joi furnizarea de energie electrică în întreaga ţară

„Mâine, 20 octombrie, vor fi introduse restricţii de furnizare a energiei electrice în toată Ucraina. Astăzi, inamicul a distrus din nou instalaţiile de generare a energiei electrice”, a anunţat pe Telegram Kirilo Timoşenko, adjunctul şefului cancelariei lui Zelenski.

„Începând cu ora 7.00 şi până la ora 23.00, este necesar să se reducă la minimum utilizarea energiei electrice ... dacă nu se face acest lucru, trebuie să vă pregătiţi pentru pene de curent temporare”, a scris el, adăugând că iluminatul stradal în oraşe va fi limitat.

UPDATE 22:00 Washingtonul consideră "tactică disperată" instituirea legii marţiale în regiunile ucrainene anexate

Administraţia Joseph Biden a catalogat, miercuri seară, drept "tactică disperată" decizia preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de a institui legea marţială în regiunile ucrainene anexate în mod unilateral.

"Nu trebuie să fie nicio surpriză pentru nimeni că Rusia recurge la tactici disperate pentru a încerca să exercite control în aceste zone", a declarat Vedant Patel, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, potrivit agenţiei Reuters.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat, miercuri, instituirea legii marţiale în regiunile din sud-estul Ucrainei anexate în mod unilateral la sfârşitul lunii septembrie. Cu ocazia reuniunii Consiliului pentru Securitate Naţională, Vladimir Putin a cerut Guvernului condus de premierul Mihail Mişustin să colaboreze cu autorităţile regionale pentru susţinerea operaţiunilor militare ruse în Ucraina.

UPDATE 21:00 Preşedintele Germaniei anulează o vizită la Kiev

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a anulat o vizită planificată pentru joi la Kiev din motive de securitate, potrivit unor informaţii.

Decizia s-a bazat pe avizul Ministerului german de Externe, al Ministerului de Interne şi al autorităţilor de securitate, scrie ziarul german Bild.

Vizita va fi reprogramată în curând, adaugă ziarul.

UPDATE 20:00 Zelenski spune că Ucraina luptă pentru "libertate şi democraţie" 

Zelenski salută ceea ce, în opinia sa, este lupta poporului ucrainean pentru valorile democratice împotriva Rusiei, după ce UE a acordat ucrainenilor premiul anual Saharov pentru drepturile omului.

"Ucrainenii dovedesc devotamentul faţă de valorile libertăţii, democraţiei în fiecare zi pe câmpul de luptă împotriva statului terorist al Federaţiei Ruse", a declarat Zelenski pe Twitter.

UPDATE 19:00 Un atac rusesc loveşte o importantă centrală electrică din vestul Ucrainei

Un atac cu rachete ruseşti a lovit o importantă centrală termică din oraşul Burshtyn, în vestul Ucrainei, a declarat guvernatorul regiunii, cel mai recent atac dintr-un val de atacuri asupra infrastructurii critice înainte de venirea iernii.

"Regiunea noastră a suferit astăzi tiruri de rachete. Centrala termică Burshtyn a fost lovită, ceea ce a provocat un incendiu", a declarat Svitlana Onyshchchuk, guvernatorul regiunii Ivano-Frankivsk, într-o declaraţie video online.

Ea a precizat că nimeni nu a fost rănit în urma atacului asupra acestei zone aflate la sute de kilometri de linia frontului, care până la recentele atacuri a fost relativ nevătămată de război. Aceeaşi instalaţie a fost lovită de patru rachete pe 10 octombrie, a precizat guvernatorul.

UPDATE 18:00 Poporul ucrainean primeşte premiul Saharov al UE

Parlamentul European a acordat ucrainenilor premiul anual al blocului comunitar pentru libertatea de gândire, în onoarea puterii lor împotriva invaziei ruseşti.

Distincţia este însoţită de un premiu în valoare de 50.000 de euro, care, potrivit UE, va fi distribuit reprezentanţilor societăţii civile ucrainene.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, denumit după disidentul sovietic Andrei Saharov, este acordat anual, începând din 1988, persoanelor şi organizaţiilor care apără drepturile omului şi libertăţile fundamentale.

UPDATE 17:00 Oficial ucrainean: Decretul legii marţiale "nu schimbă nimic"

Consilierul prezidenţial al lui Volodimir Zelenski, Mykhailo Podolyak, a condamnat decretul de lege marţială al lui Putin ca fiind o "pseudo-legalizare".

Pe Twitter, consilierul a scris: "'Implementarea 'legii marţiale' asupra teritoriilor ocupate de Federaţia Rusă ar trebui considerată doar ca o pseudo-legalizare a jefuirii proprietăţilor ucrainenilor de către o altă 'regrupare'. Acest lucru nu schimbă nimic pentru Ucraina: noi continuăm eliberarea şi de-ocuparea teritoriilor noastre".

UPDATE 16:30 Israelul nu va trimite arme în Ucraina

Israelul nu va trimite arme în Ucraina, a declarat ministrul Apărării Benny Gantz, la două zile după ce Rusia a avertizat că o acţiune israeliană de întărire a forţelor Kievului ar afecta grav relaţiile.

"Politica noastră faţă de Ucraina nu se va schimba - vom continua să sprijinim şi să fim alături de Occident, nu vom furniza sisteme de arme", a declarat Gantz la o şedinţă de informare a ambasadorilor Uniunii Europene, potrivit unui comunicat al biroului său.

UPDATE 16:00 Noi atacuri aeriene asupra oraşelor ucrainene

Mai multe atacuri aeriene, lansate miercuri de ruşi, vizează oraşele ucrainene. Deasupra capitalei Kiev au fost doborâte mai multe rachete, anunţă autorităţile locale, potrivit CNN.

„Apărarea aeriană a doborât mai multe rachete ruseşti deasupra Kievului. Alarma antiaeriană este încă activată! Rămâneţi în adăposturi! Apărarea antiaeriană continuă să lucreze", a spus primarul.

Miercuri, martorii au auzit cel puţin cinci explozii în Kiev. O alertă de raid aerian a intrat în vigoare la Kiev de la ora locală 12:49 p.m.

UPDATE 15:00 Putin a introdus legea marţială în cele patru regiuni ucrainene anexate

Preşedintele Vladimir Putin, la o şedinţă a Consiliului de Securitate, a anunţat că a semnat un decret privind introducerea legii marţiale în patru regiuni anexate Rusiei - în Republicile Populare Doneţk şi Lugansk, regiunile Zaporojie şi Herson. Această decizie a fost luată în legătură cu ameninţările teroriste din Ucraina. Acum decretul a fost trimis spre aprobare Consiliului Federaţiei.

În cadrul întrevederii, domnul Putin a spus că în teritoriile celor patru regiuni menţionate, chiar „înainte de aderarea la Rusia, exista un regim de lege marţială”. „Acum trebuie să oficializăm acest regim deja în cadrul legislaţiei ruse. Prin urmare, am semnat un decret privind introducerea legii marţiale în aceste patru subiecte ale Federaţiei Ruse”, a anunţat preşedintele rus.

UPDATE 14:50  161 de drone Shahed-136, o dronă (mare) Shahed-129 şi patru vehicule de atac fără pilot - Mohajer-6 - au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană în ultima lună

 
Având în vedere că preţul vehiculelor Shahed-136 de fabricaţie iraniană se situează între 20.000 şi 50.000 de euro pentru fiecare vehicul, costul total pentru Rusia al atacurilor eşuate cu drone dezlănţuite asupra Ucrainei în ultimele săptămâni este estimat de analiştii militari de la ONG-ul Molfar la o valoare cuprinsă între 11,66 milioane de dolari şi 17,9 milioane de dolari.
 

UPDATE 14:40 Uniunea Europeană a acceptat provizoriu să impună sancţiuni în legătură cu utilizarea dronelor iraniene în loviturile ruseşti asupra Ucrainei, potrivit a trei diplomaţi europeni

 
Experţii în domeniul sancţiunilor au convenit asupra unei liste de opt persoane şi entităţi iraniene care vor fi adăugate pe lista neagră de sancţiuni a blocului, în cadrul unei reuniuni care a avut loc miercuri.
 
Lista va fi finalizată la timp pentru o reuniune a liderilor europeni care va începe joi târziu.
 
Nabila Massrali, purtătorul de cuvânt al şefului politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat:
 
Acum, după ce am adunat suficiente dovezi proprii, se lucrează în cadrul Consiliului (European) în vederea unui răspuns clar, rapid şi ferm al UE.
 
Luni, Borrell a declarat că încă se strâng dovezi cu privire la presupusa utilizare de către Rusia a dronelor iraniene. 
 
 

UPDATE 14:30 Biroul preşedintelui Ucrainei a numit evacuarea locuitorilor din Herson „show de propagandă”

 
Autorităţile de ocupaţie ruse încearcă să-i intimideze pe locuitorii Kherson cu „e-mailuri false despre bombardarea oraşului” şi să organizeze „propaganda care se manifestă cu evacuarea”, a declarat Andriy Yermak, şeful Oficiului Preşedintelui Ucrainei.
 
El a numit-o „tactică primitivă” şi a spus că Forţele Armate ale Ucrainei nu bombardează oraşele ucrainene.
 
Anterior, şeful regiunii Nikolaev, Vitali Kim, a făcut un apel similar, care a spus că ucrainenii ar trebui să fie sceptici cu privire la declaraţiile Rusiei cu privire la avansarea Forţelor Armate ale Ucrainei în direcţia Herson.
 
Este de aşteptat ca forţele ucrainene să lanseze în curând o ofensivă împotriva Hersonului, care a fost capturat de armata rusă. Autorităţile de ocupare ale regiunii Herson au trimis avertismente locuitorilor cu privire la posibile bombardamente şi au început, aşa cum o numesc ei, „mişcarea organizată” a locuitorilor Hersonului de la un mal la celălalt al Niprului. 
 
 
 

UPDATE 14:00 Ursula von der Leyen: Atacurile cu rachete asupra Ucrainei sunt acte de „teroare pură” 

Ursula von der Leyen a vorbit despre crime de război şi teroare.
 
 
UPDATE 13:00 UE are "dovezi suficiente" pentru a sancţiona Iranul în legătură cu dronele ruseşti din Ucraina, spune o purtătoare de cuvânt 
 

UPDATE 11:50 Civilii, ţinţa ruşilor: Patru persoane au murit în ultimele 24 de ore în Doneţk

Patru persoane au fost ucise în regiunea Doneţk, în timp ce loviturile aeriene ruseşti au continuat în întreaga ţară.
 
Guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko a declarat că decesele au fost înregistrate în oraşele Kurakhovo, Bakhmut, Kurdyumivka şi Siversk.
 
În paralel, alte opt persoane ucise de ruşi au fost găsite în Liman, care a fost eliberat de ucraineni în urmă cu câteva săptămâni.
 
„Pe 18 octombrie, ruşii au ucis patru civili din regiunea Doneţk: în Kurakhovo, Bakhmut, Kurdyumivka şi Siversk. În plus, alţi opt civili ucişi de ruşi în timpul ocupaţiei au fost găsiţi în Liman. Alte 12 persoane au fost rănite ieri. În prezent, este imposibil să se stabilească numărul exact al victimelor din Mariupol şi Volnovas. Fiecare criminal de război va fi pedepsit", a anunţat guvernatorul ucrainean. 
 

UPDATE 11:20 Poliţia ucraineană: Cadavrele a cinci copii exhumate în Lymanul eliberat din regiunea Doneţk

 
Autorităţile au exhumat cadavrele a patru copii dintr-un groapă comună din Lymanul eliberat, precum şi cadavrul unui alt băiat îngropat de mama sa în curtea acesteia, informează Poliţia Naţională din Ucraina.  
 

UPDATE 10:30 Sursă ucraineană: 13 drone kamikaze, doborâte în regiunea Nikolaiev 

 
Armata ucraineană anunţă că 13 drone „kamikaze" au fost doborâte miercuri dimineaţă în regiunea Nikolaiev, potrivit CNN. 
 
„În timpul nopţii de 18-19 octombrie, inamicul a atacat regiunea Nikolaiev de două ori cu drone kamikaze Shahed-136. Unsprezece au fost doborâte de apărarea aeriană a comandamentului aerian Sud, alte două de către soldaţii Gărzii Naţionale a Ucrainei şi ai Serviciului de Frontieră de Stat al Ucrainei", scrie în mesajul Forţelor Armate.
 
Informaţia nu a putut fi confirmată din surse independente.
 
Ucraina s-a confruntat în ultimele zile cu numeroase atacuri aeriene asupra infrastructurii critice şi asupra surselor de energie. Ruşii au folosit drone şi rachete de croazieră. 
 

UPDATE 9:45 Rusia avertizează că va lupta pentru Kherson în „viitorul foarte apropiat”

Kirill Stremousov, administratorul adjunct al regiunii Kherson, instalat de Rusia, a declarat într-un mesaj pe Telegram postat marţi seara târziu că, ''în viitorul foarte apropiat va începe bătălia pentru Kherson''.
 
"Populaţia civilă este sfătuită să părăsească, dacă este posibil, zona în care vor avea loc viitoarele ostilităţi crâncene, pentru a nu se expune unor riscuri inutile", a adăugat Stremousov.
 
Noul comandant al armatei Moscovei în Ucraina a anunţat marţi că civilii sunt "relocaţi" din oraşul Kherson, ocupat de Rusia în sudul ţării, descriind situaţia militară ca fiind "tensionată".
 
"Inamicul încearcă în mod continuu să atace poziţiile trupelor ruse", a declarat Serghei Surovikin în primul său interviu televizat de la numirea sa la începutul acestei luni, adăugând că situaţia este deosebit de dificilă în jurul oraşului Kherson, aflat sub ocupaţie în sudul ţării.
 

UPDATE 8:00 Forţele pro-ruse susţin că au respins tentativa ucraineană de a prelua centrala nucleară din Zaporizhzhia

 
O tentativă de a prelua controlul asupra centralei nucleare din Zaporizhzhia (ZNPP) cu ajutorul unor ambarcaţiuni încărcate cu forţe speciale ucrainene a fost respinsă, potrivit unuia dintre oficialii instalaţi de Rusia în estul ocupat al Ucrainei.
 
Agenţia de ştiri de stat RIA Novosti îl citează pe Vladimir Rogov, unul dintre liderii instalaţi de Rusia în Zaporizhzhia, care a declarat următoarele: „Noaptea trecută, un grup mare de bărci de debarcare, pline cu militanţi ai forţelor de operaţiuni speciale, au părăsit regiunea sudică a oraşului Zaporizhzhia şi alte direcţii. Tentativa de debarcare a fost respinsă.
 
Rogov a declarat pentru agenţia de ştiri că aproximativ 30 de bărci au participat la tentativa de debarcare, dar că situaţia este sub control şi că nu există planuri de evacuare a Enerhodar, aşezarea ataşată la ZNPP. RIA nu a publicat nicio dovadă care să susţină afirmaţiile, în afară de cuvintele lui Rogov.
 
Forţele ruseşti au ocupat cea mai mare centrală nucleară din Europa încă din primele zile ale războiului. Atât Ucraina, cât şi Rusia s-au acuzat reciproc că au tras asupra centralei şi că au riscat un accident nuclear. Încercările de a face ca zona să fie declarată zonă demilitarizată din motive de siguranţă nucleară au eşuat. 
 
Centrala ZNPP este situată în Zaporizhzhia, una dintre regiunile pe care Rusia a pretins că le "anexează".
 

Zelenski: Utilizarea de către Moscova a dronelor iraniene arată "falimentul" militar

"Însuşi faptul că Rusia a apelat la Iran pentru o astfel de asistenţă este recunoaşterea de către Kremlin a falimentului său militar şi politic", a declarat Zelenski în discursul său zilnic. „237 de zile de război dovedesc că suntem capabili”, spune oficialul.

 

SUA vor lua măsuri "practice şi agresive" pentru a îngreuna vânzarea de drone iraniene

Statele Unite vor continua să ia măsuri "practice şi agresive" pentru a îngreuna vânzarea de drone şi rachete iraniene către Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, adăugând că Washingtonul dispune de o serie de instrumente pentru a trage la răspundere atât Moscova, cât şi Teheranul.

Vorbind în cadrul unei conferinţe de presă zilnice, Patel nu a oferit mai multe detalii despre aceste măsuri, dar a precizat că Washingtonul a folosit deja sancţiuni şi controale la export ca răspuns. De asemenea, el a adăugat că o alianţă tot mai profundă între Rusia şi Iran este un fenomen pe care lumea ar trebui să îl privească ca pe o "ameninţare profundă".

Kievul critică "inacţiunea" Crucii Roşii în privinţa prizonierilor ucraineni

"Din nefericire, la fiecare schimb, constatăm că inacţiunea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii a dus la faptul că prizonierii noştri de război şi ostaticii civili sunt torturaţi zilnic prin înfometare, prin electrocutare", a declarat comisarul ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, într-o declaraţie prezidenţială.

Noul comandant rus din Ucraina recunoaşte că situaţia de luptă este "tensionată"

Noul comandant al forţelor ruse din Ucraina, Serghei Surovikin, a recunoscut că situaţia militară din Ucraina este "tensionată", în special în jurul oraşului Herson, ocupat în sudul ţării.

"Situaţia din zona 'Operaţiunii militare speciale' poate fi descrisă ca fiind tensionată", a declarat el într-un interviu acordat postului de televiziune de stat Rossiya 24.

"Inamicul încearcă în mod continuu să atace poziţiile trupelor ruseşti", a spus el. "În primul rând, acest lucru se referă la sectoarele Kupiansk, Lyman şi Mykolayiv-Kriviy Rih".

"Armata rusă va asigura în primul rând evacuarea în siguranţă a populaţiei" din Herson, a adăugat Surovikin, care a fost responsabil de operaţiunile din Ucraina în ultimele 10 zile.

Lavrov sugerează că Rusia ar putea reduce prezenţa diplomatică în Occident

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov afirmă că Moscova şi-ar putea reduce prezenţa diplomatică în ţările occidentale, dând vina pe relaţiile acide cu Europa şi Statele Unite şi pe nevoia Rusiei de a construi legături în alte părţi.

"Bineînţeles că nu vedem niciun sens sau nu avem nicio dorinţă de a menţine aceeaşi prezenţă în ţările occidentale, ... iar ţările din Lumea a Treia, atât din Asia, cât şi din Africa, dimpotrivă, au nevoie de o atenţie suplimentară", a declarat Lavrov într-un discurs adresat noilor recruţi din ministerul de externe, informează Al Jazeera.

Rezumatul zilei 237 

  • Premierul britanic Liz Truss şi preşedintele francez Emmanuel Macron au discutat despre continuarea sprijinului pentru Ucraina
  • Alianţa Nord-Atlantică va furniza Ucrainei sute de sisteme de bruiaj antidronă, a declarat marţi seară secretarul general NATO, Jens Stoltenberg
  • Pentagonul a declarat că nu deţine în acest moment informaţii care să confirme rapoartele potrivit cărora Iranul a promis că va furniza Rusiei rachete sol-sol, împreună cu mai multe drone
  • Ucraina avertizează asupra unui risc "critic" la adresa reţelei sale de energie electrică, după ce Zelenski a declarat că bombardamentele repetate ale Rusiei au distrus o treime din instalaţiile electrice ale ţării, în timp ce se apropie iarna
  • Atacurile ruseşti au avariat peste 400 de obiective de infrastructură din Ucraina de la începutul săptămânii trecute, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt
  • O comisie a ONU a constatat că forţele ruseşti sunt responsabile de "marea majoritate" a încălcărilor drepturilor omului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, inclusiv de atacurile asupra civililor care au fost potenţiale crime de război
  • Centrele de comandă, infrastructurile energetice şi chiar „arsenalele de arme şi muniţii străine” se numără printre ţintele lovite de raidurile ruseşti din ultimele 24 de ore asupra Ucrainei cu rachete cu rază lungă de acţiune
  • Primarul Kievului, Vitaly Klitschko, a cerut populaţiei să economisească „cât mai mult energie electrică”, sau mai bine zis „să nu pornească aparate puternice: aparate de aer condiţionat, ceainice electrice, cuptoare cu microunde”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici