Războiul din Ucraina, ziua 262. Antony Blinken, secretarul de stat american: orice decizie privind negocierile cu Rusia aparţine ucrainenilor / Militarii ruşi care s-au retras din Herson n-au plecat cu mâna goală / Ucraina desfăşoară „măsuri de stabilizare” în apropiere de oraşul Kherson, după recucerire / 80.210 soldaţi ruşi au fost ucişi / Ruşii s-au retras peste râul Nipru

  • Peste 30000 de soldaţi ruşi au trecut râul Nipru după ce ordinul de retragere a fost dat
  • Armata ucraineană jubilează după ce a recuperat oraşul Herson
  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski a decretat momentul intrării armatei sale în oraş ca fiind o zi istorică
6680 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 262.  Antony Blinken, secretarul de stat american: orice decizie privind negocierile cu Rusia aparţine ucrainenilor / Militarii ruşi care s-au retras din Herson n-au plecat cu mâna goală / Ucraina desfăşoară „măsuri de stabilizare” în apropiere de oraşul Kherson, după recucerire / 80.210 soldaţi ruşi au fost ucişi / Ruşii s-au retras peste râul Nipru

Bucurie în Kherson FOTO Oleksandr Gimanov/AFP

UPDATE 22:53 Ucrainenii au impus starea de asediu în Herson şi au limitat intrările şi ieşirile din oraş 

 
Autorităţile din oraşul Herson au introdus starea de asediu care se aplică seară şi noaptea pentru a asigura siguranţa locuitorilor, a declarat sâmbătă, prin intermediul unui mesaj video, şeful administraţiei militare regionale, Iaroslav Ianoşevici.
 
„Sarcina noastră este de a asigura siguranţa vieţii dumneavoastră. Prin urmare, suntem nevoiţi să introducem starea de asediu începând de astăzi, de la ora 17.00 până la ora 8.00. Ordinul corespunzător a fost semnat de şeful administraţiei militare a oraşului Herson", a declarat el, potrivit CNN.
 
De asemenea, Yanushevich a avertizat că ieşirea şi intrarea în oraş vor fi limitate pentru a permite echipelor de intervenţie să demineze zona. 
 
 

UPDATE 22:00 Zelenski: înainte de a fugi, ruşii au distrus toată infrastructura importantă din Herson 

 

UPDATE 21:15 Zelenski laudă militarii ucraineni din Doneţk

 
Zelenski declară că Ucraina a reuşit să desfăşoare operaţiuni de succes în Kherson şi în alte părţi în parte datorită rezistenţei din regiunea Doneţk în faţa atacurilor repetate ale Rusiei.
 
"Acolo este pur şi simplu un iad - acolo sunt lupte extrem de aprige în fiecare zi", a spus el.
 
"Dar unităţile noastre se apără cu curaj - ele rezistă presiunii teribile a invadatorilor, păstrând liniile noastre de apărare".
 

UPDATE 21:00 Antony Blinken, secretarul de stat american: orice decizie privind negocierile cu Rusia aparţine ucrainenilor

 
Ucraina ar urma să decidă calendarul şi conţinutul oricărui cadru de negociere cu Rusia, potrivit secretarului de stat Antony Blinken. Acesta s-a întâlnit sâmbătă cu ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba, la Phnom Penh.
 
Blinken a discutat şi despre angajamentul de neclintit al SUA de a asista Ucraina în atenuarea efectelor atacurilor Rusiei asupra infrastructurii critice în apropierea iernii, inclusiv despre accelerarea ajutorului umanitar.
 
„Secretarul a reiterat că momentul şi conţinutul oricărui cadru de negociere rămâne decizia Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
 
Washington Post a scris săptămâna trecută că administraţia Biden îi încuraja în privat pe liderii ucraineni să dea un semnal de deschidere pentru a negocia cu Rusia şi să renunţe la refuzul lor public de a se angaja în discuţii de pace dacă preşedintele Vladimir Putin nu este înlăturat de la putere.
 
Ziarul a citat surse familiare cu discuţiile, care au explicat că solicitarea oficialilor americani nu a avut ca scop împingerea Ucrainei la masa negocierilor, ci o încercare calculată de a se asigura că Kievul îşi menţine sprijinul altor naţiuni care se tem că războiul se va prelungi.
 
În timpul întâlnirii de sâmbătă, Blinken şi Kuleba au reafirmat importanţa reînnoirii unui acord care să permită Ucrainei să exporte cereale prin Marea Neagră. Actualul acord expiră sâmbăta viitoare.
 
Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, 10 milioane de tone de cereale şi alte alimente au fost exportate din Ucraina în cadrul acordului de la Marea Neagră convenite în iulie, contribuind la evitarea unei crize alimentare globale. 
 

UPDATE 20:00 Poliţia ucraineană şi televiziunea revin la Herson 

Poliţia ucraineană şi televiziunea revin în oraşul eliberat Herson (Kherson). De asemenea, energia electrică va reveni „în curând" în oraş, după ce zona a rămas fără curent la începutul acestei luni, relatează Associated Press.
 
Rapoartele vin în contextul în care militarii ucraineni desfăşoară sâmbătă „măsuri de stabilizare" în apropierea oraşului Herson, după încheierea unei ocupaţii de opt luni a forţelor ruseşti.
 
Oamenii din întreaga ţară s-au trezit după o noapte de sărbătoare după ce Kremlinul a anunţat că trupele sale s-au retras de cealaltă parte a râului Dnipro din Herson, singura capitală regională capturată de armata rusă în timpul războiului. 
 

UPDATE 19:00 Militarii ruşi care s-au retras din Herson n-au plecat cu mâna goală: au furat obiecte de artă 

 
Trupele ruseşti care s-au retras din Herson au luat opere de artă de la instituţii culturale din regiune, dar şi obiecte sanitare, pe care le-au transferat în teritoriile ocupate de Rusia, a anunţat sâmbătă armata ucraineană, potrivit CNN.
 
„Potrivit informaţiilor noastre, ruşii au luat bunuri de la Muzeul de Artă din Herson care poartă numele (pictorului ucrainean) Oleksiy Shovkunenko. Muzeul are, de asemenea, o filială în Nova Kakhovka", a declarat Centrul Naţional de Rezistenţă din Ucraina.
 
Printre colecţiile din fondul muzeului se numără icoane din secolul al XVII-lea până la începutul secolului al XX-lea, artă ucraineană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea până la începutul secolului al XX-lea şi lucrări ale unor artişti moderni, a precizat NRC.
 
„În total, aproape 15.000 de piese de artă au fost scoase din fondul muzeului şi din alte instituţii culturale din regiunea Herson. Dar nu numai valorile culturale au fost luate de ocupanţi. Ruşii, conform tradiţiei, au furat obiecte sanitare, inclusiv toalete şi aparate de uz casnic", a precizat NRC.
 

UPDATE 18:20 Ucraina desfăşoară "măsuri de stabilizare" în apropiere de oraşul Kherson, după ce acesta a fost recucerit de forţele ucrainene

UPDATE 17:00 Ultimele cifre ale armatei ucrainene. Câţi militari ruşi au murit de la începutul invaziei în Ucraina 

 
Ucrainenii au realizat o nouă actualizare privind numărul de pierderi suferite de Rusia de la începutul războiului.
 
Potrivit acesteia, 80.210 soldaţi ruşi au fost ucişi şi 5.730 de vehicule blindate au fost distruse.
 
Pe lista cu echipamente militare care au fost distruse mai sunt 278 de avioane, 261 de elicoptere şi 2.838 de tancuri.
 
În martie, Rusia a afirmat că 1.300 de militari ruşi au fost ucişi în timpul luptelor.
 
Cifrele nu pot fi verificate din surse independente. 
 
 

UPDATE 16:00 Rusia, insistentă: cere acces neîngrădit la pieţele mondiale pentru propriile exporturi de alimente şi îngrăşăminte 

Kremlinul continuă să ceară „drepturile” pe care şi le-a pierdut în urma invadării Ucrainei. Deşi nu sunt subiectul sancţiunilor de facto, exporturile de alimente şi îngrăşăminte sunt blocate. „Schimbul aprofundat de opinii” cu oficialii ONU, de vineri, de la Geneva, nu aduce Rusiei decizia dorită. 
 

UPDATE 15:00 Dugin îl atacă pe Putin pentru Herson, postare eliminată ulterior: „Autocratul care eşuează trebuie să plătească şi el cu viaţa lui”

Într-o autocraţie „oferim suveranului deplinătate absolută de putere pentru a ne salva pe toţi”, deci „puteri depline în caz de succes, dar şi responsabilitate deplină în caz de eşec”. Filosoful Alexander Dugin a scris-o pe Telegram într-un atac dur asupra lui Vladimir Putin după retragerea din Herson. Mai târziu postarea (acum 2 zile), postarea a fost eliminată. „Nimic împotriva lui Surovikin”, şeful operaţiunilor militare din Ucraina. „Lovitura nu este îndreptată asupra lui. Este o lovitură pentru tine, ştii cine”, a adăugat Dugin referindu-se la preşedintele rus, care ar trebui să plătească şi el cu viaţa.

UPDATE 14:00 Wallace: Retragerea din Herson un alt eşec strategic pentru Moscova

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, spune că retragerea Rusiei din Herson marchează „un alt eşec strategic” pentru Moscova. Într-o declaraţie apărută pe site-ul BBC, Wallace afirmă: „Rusia nu a reuşit să-şi atingă niciunul dintre obiectivele sale principale, cu excepţia Herson, din februarie”. Pentru Wallace „armata rusă a suferit o pierdere enormă de vieţi omeneşti ca urmare a invaziei lor ilegale şi a realizat doar izolarea şi umilirea internaţională”. Secretarul britanic al apărării a asigurat apoi Ucraina că va avea în continuare sprijinul Regatului Unit şi al comunităţii internaţionale.

UPDATE 13:00 Kiev: Peste 80.000 de soldaţi ruşi ucişi, 810 ieri

Forţele armate ucrainene susţin că au ucis peste 80.000 de soldaţi ruşi de la invazia din 24 februarie. Potrivit buletinului zilnic al Statului Major al Kievului, ieri au fost ucişi 810 de ruşi, ridicând numărul total la 80.129. Pragul de 70 de mii de morţi, din nou conform estimărilor Kievului, ar fi fost depăşit pe 29 octombrie, când numărul soldaţilor ruşi morţi a ajuns la 70. 250. Dacă aceste cifre ar fi confirmate, ar fi aproape 10.000 de soldaţi ucişi în două săptămâni. Şeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, a estimat recent că ruşii au pierdut deja 100.000 de oameni, morţi şi răniţi.

UPDATE 12:30 Convorbire Putin - Erdogan

Un interviu cu preşedintele rus, Vladimir Putin, în următoarele 48-72 de ore. La asta se aşteaptă liderul turc, Recep Tayyip Erdogan, care şi-a explicat intenţiile jurnaliştilor care i-au fost alături în zborul de întoarcere din Uzbekistan. „Dacă îl pot contacta în aceste două sau trei zile, voi avea ocazia să vorbesc cu el despre ce crede, ce paşi va face”, a spus Erdogan, după retragerea trupelor ruse din Herson. Preşedintele turc a susţinut apoi că prezenţa lui Putin la summitul G20 din Indonezia ar fi fost adecvată. „În ceea ce priveşte decizia sa de a nu participa la summit, Putin s-a consultat evident cu consilierii săi şi, în cele din urmă, a luat această decizie”, a menţionat Erdogan.

UPDATE 12:00 Serviciile de informaţii britanice: Retragerea din Herson este un prejudiciu semnificativ adus reputaţiei Rusiei

Retragerea din Herson, în sudul Ucrainei, reprezintă „daune semnificative aduse reputaţiei” Rusiei, deoarece era singura capitală care a fost ocupată de la începutul invaziei, a declarat Ministerul Britanic al Apărării în cea mai recentă actualizare a informaţiilor despre conflict. Potrivit ministerului, retragerea Rusiei din Herson ar fi început, probabil, pe 22 octombrie. Retragerea, a adăugat el, este şi „recunoaşterea publică a dificultăţilor întâmpinate de forţele ruse” pe malul vestic al râului Nipro.

UPDATE 11:20 Trei graffiti marca Banksy au apărut în Borodianka 

Banksy este în Ucraina. Cel puţin trei graffiti atribuite celui mai cunoscut artist anonim din lume au apărut în oraşul Borodianka, de lângă Kiev, după cum relatează ziarul britanic The Guardian. O imagine a fost postată pe Instagram pe contul lui Banksy, o gimnastă printre ruine, însoţită de singura informaţie: „Borodyanka, Ukraine”, fără alte detalii. O altă imagine înfăţişează un copil care, cu o mişcare de judo, îl doboară pe preşedintele rus Putin.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Banksy (@banksy)

UPDATE 11:00 Rusia stă ascunsă, Ucraina iese în lume

UPDATE 10:20 Kuleba: După eliberarea Hersonului, războiul continuă

„Câştigăm bătălii pe teren. Dar războiul continuă după eliberarea Hersonului”. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kouleba a declarat reporterilor, în urma unui interviu cu premierul australian Anthony Albanese la Phnom Penh, Cambodgia. „Înţeleg că toată lumea vrea ca acest război să se termine cât mai curând posibil. Cu siguranţă, noi suntem cei care ne dorim mai mult decât oricine altcineva”, a continuat şeful diplomaţiei de la Kiev. „Dar atâta timp cât războiul continuă şi vedem că Rusia mobilizează mai mulţi recruţi şi trimite mai multe arme în Ucraina, bineînţeles că vom continua să contam pe sprijinul tău continuu”, a menţionat el.

UPDATE 10:10 Nikopol, cincizeci de atacuri ruseşti în noapte

Armata rusă a lovit districtul Nikopol cu ​​artilerie grea de peste 50 de ori în timpul nopţii, zona fiind situată vizavi de principala centrală nucleară din Zaporojie, în sud-estul Ucrainei. Guvernatorul oraşului Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, a făcut-o cunoscut pe Telegram: clădirile rezidenţiale au fost avariate, dar nu există victime, după cum a raportat Kyiv Independent.

UPDATE 10:00 Kiev: Moscova ar putea lansa un atac masiv în timpul G20

Rusia ar putea lansa un atac masiv cu rachete împotriva Ucrainei în perioada 15-16 noiembrie, în zilele G20, summit ţinut în Bali: „Moscova îi place foarte mult datele simbolice şi summitul este perceput pe deplin în această paradigmă”. Afirmaţia vine de la Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Aeroanautica, citat de UNIAN. „Ruşii îşi construiesc forţe”, a precizat Ignat.

UPDATE 09:30 Filoruşi: de astăzi, capitala temporară a lui Herson este Genichesk

Oraşul Genichesk este acum temporar capitala administrativă a regiunii Herson, a declarat Alexander Fomin, ofiţer de presă al vicepreşedintelui pro-rus al guvernului regional, potrivit agenţiei de presă de stat ruse Ria Novosti. „Astăzi, capitala administrativă temporară a regiunii Herson este Genichesk. Toate autorităţile principale sunt concentrate acolo”, a spus el. Genichesk, o staţiune turistică şi oraş-port al Ucrainei, este situat în sudul regiunii, pe coasta Mării Azov.

UPDATE 09:00 Zelenski îi mulţumeşte lui Macron

„Mulţumesc Emmanuel Macron. Aceşti paşi vor continua până când steaguri ucrainene vor arbora peste toate oraşele şi satele ucrainene. Fericit să avem aliaţi ca tine şi poporul francez, umăr la umăr cu noi în această călătorie”. Preşedintele ucrainean a scris pe Twitter, mulţumindu-i preşedintelui francez, care a salutat trecerea Hersonului sub controlul Kievului.

UPDATE 08:00 Ucrainenii n-au milă de ruşi

„Poţi scăpa, dar nu te poţi ascunde”. Cu această sentinţă, Ministerul ucrainean al Apărării a postat un video pe profilul său de Twitter în care două BMD-uri ruseşti sunt văzute mergând pe un drum de pământ în afara Hersonului. Unul dintre cele două tancuri este lovit de o rachetă antitanc ucraineană, iar ocupanţii săi încearcă să evadeze refugiindu-se pe celălalt vehicul blindat. Dar precizia rachetelor de la Kiev nu lasă nicio cale de ieşire şi, cu o a doua lovitură, reduc la tăcere şi al doilea tanc.

UPDATE 07:00 Ruşii au furat tot ce-au prins din Herson

UPDATE 03:45 Poliţia descoperă atrocităţile ruseşti în teritoriile recent eliberate din regiunea Herson

La sfârşitul lunii octombrie, un locuitor de 70 de ani din satul Kachkarivka din regiunea Herson a fost ucis după ce trupele ruse au aruncat o mină în curtea bărbatului, potrivit poliţiei locale.

Armata rusă a răpit, de asemenea, un locuitor din Ivanivka care încerca să fugă în teritoriul controlat de ucraineni. În ultima zi, poliţia a deschis 53 de proceduri penale pentru crime de război comise de trupele ruse în regiunea Herson.

UPDATE 02:30 Rusia a distrus complet sistemul energetic din Herson

Din cauza avariilor produse de armata rusă, nu există electricitate deloc în oraşul Herson. Oficialii susţin că vor fi necesare 30 de zile pentru a restabili reţeaua la normal.

UPDATE 01:52 AIEA: Daunele aduse laboratorului atomic ucrainean după atacul rusesc sunt mult mai grave decât se preconiza

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a declarat că amploarea daunelor aduse Institutului de Fizică şi Tehnologie Harkov a fost „dramatică şi şocantă, chiar mai rău decât se aştepta”, deşi nivelurile radiaţiilor erau normale.

Directorul general adjunct al institutului a declarat locul a suferit aproximativ 100 de atacuri cu rachete şi bombardamente numai în primele trei săptămâni de război şi a rămas fără energie şi apă de mai bine de o lună.

UPDATE 00:43 Ruşii bombardează Nikopol

Artileria rusă a lovit în plin oraşul Nikopol. Doi bărbaţi, de 35 şi 68 de ani, au fost răniţi în urma atacurilor. Ambii au fost duşi la un spital local unde sunt în stare stabilă.

Rezumatul zilei

  • Rusia a finalizat retragerea peste NiprU fără a pierde niciun soldat, însă ucrainenii au descris o imagine mult mai haotică a evenimentului: unii soldaţi ruşi au renunţat la uniforme, alţii s-au înnecat în încercarea de a scăpa
  • Kremlinul a declarat că retragerea Rusiei din capitala Hersonului nu va schimba statutul regiunii, aşa cum este anexată de Rusia
  • Şase persoane au fost ucise într-un atac cu rachete ruseşti asupra unui bloc de apartamente din oraşul Mykolaiv, din sudul Ucrainei, a declarat primarul
  • Ucraina îşi fortifică graniţa cu Belarus, pentru a evita o eventuală invazie din partea vecinului său aliat cu Rusia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici