Războiul din Ucraina, ziua 301. Zelenski, venit în SUA îmbrăcat în uniformă militară, s-a întâlnit cu Biden şi se va adresa Congresului / Şeful Americii a vorbit despre „o pace justă” / Putin admite problemele de la mobilizarea parţială, dar promite lupte grele şi în 2023 / Ameninţă cu rachetele Zircon

  • Zelenski solicită forurilor internaţionale să recunoască grupul paramilitar Wagner drept organizaţie teroristă
  • Ucraina ar putea începe anul cu un avantaj strategic în faţa Rusiei, deşi pierderile pe front sunt însemnate
  • Ruşii continuă bombardarea masivă a regiunilor învecinate teritoriilor anexate
8406 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 301. Zelenski, venit în SUA îmbrăcat în uniformă militară, s-a întâlnit cu Biden şi se va adresa Congresului / Şeful Americii a vorbit despre „o pace justă” / Putin admite problemele de la mobilizarea parţială, dar promite lupte grele şi în 2023 / Ameninţă cu rachetele Zircon

Războiul din Ucraina, ziua 301. Zelenski a aterizat Statele Unite. Se va întâlni cu Biden şi se va adresa Congresului / Putin anunţă că vor fi suplimentate capabilităţile militare ale Rusiei / Liderul de la Moscova admite problemele de la mobilizarea parţială

UPDATE 23:00 Zelenski îi dă lui Biden medalia de erou de război

Preşedintele ucrainean a mulţumit poporului american pentru ajutorul primit până acum şi a înmânat o medalie colegului său american, Joe Biden. „Voi”, a spus el vorbind de la Casa Albă, „nu vă puteţi imagina cât de recunoscători suntem pentru că ne-aţi permis să ne apărăm. Vă mulţumesc din suflet, din adâncul inimii tuturor ucrainenilor”. Liderul de la Kiev i-a dat apoi lui Biden o medalie de vitejie dată unui soldat ucrainean de pe front, dar pe care militarii doreau să îi fie oferită şefului de la Casa Albă. „Este o mare onoare pentru mine”, a comentat Biden, care a părut impresionat de gest.

UPDATE 22:30 Biden către Zelenski: SUA susţin dorinţa pentru o „pace justă”

Statele Unite „suţin dorinţa Ucrainei pentru o pace dreaptă”. Acest lucru a fost reiterat de preşedintele american, Joe Biden, întâlnindu-se la Casa Albă cu omologul său ucrainean, Zelenski, care a sosit la Washington pentru prima sa vizită în străinătate de la începutul invaziei ruse a ţării sale. „Poporul american sta cu mândrie alături de poporul ucrainean”, a adăugat Biden.

UPDATE 22:10 Zelenski a ajuns la Casa Albă, fiind primit de Biden

Volodimir Zelenski a sosit la Casa Albă, unde a fost primit de preşedintele american Joe Biden, înainte de întâlnirea lor din Biroul Oval şi conferinţa de presă comună de la ora locală 16.30. Liderul ucrainean poartă uniformă militară.

UPDATE 22:00 Soldaţii Ucrainei, neînţelegeri pe front

UPDATE 21:00 Puşcăria lui Navalnîi a primit vizita Grupului Wagner

UPDATE 19:30 Georgia livrează la Kiev 25 de grupuri electrogene

Guvernul georgian a trimis Ucrainei 25 de grupuri electrogene în valoare de peste 560.000 de dolari pentru a ajuta Kievul să depăşească deficitul de energie electrică, informează Ukrainska Pravda, citând ambasada Ucrainei la Tbilisi. Generatoarele furnizate de Georgia sunt de uz industrial. Acestea pot fi folosite pentru a asigura buna funcţionare a spitalelor, centralelor termice si electrice, unităţilor de pompare pentru alimentarea cu apă potabila şi a altor facilităţi vitale.

UPDATE 19:10 A dezvăluit ruşilor locaţia soldaţilor de la Kiev, condamnaţi la 15 ani de închisoare în Ucraina

Un bărbat cu domiciliul în oraşul Shostka din regiunea Sumî a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru că a dezvăluit ruşilor date sensibile despre locurile de desfăşurare a forţelor armate ale Ucrainei în zonă, prin fotografii şi videoclipuri. Bărbatul, împreună cu un cunoscut de-al său, ar fi acţionat „pentru o recompensă în bani”.

UPDATE 18:50 Zelenski a aterizat în SUA

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a aterizat la Joint Base Andrews, baza Forţelor Aeriene situată în Maryland, lângă Washington, anunţă CBS News.

UPDATE 18:40 Zelenski la Washington precum Churchill acum 81 de ani

Misiunea preşedintelui ucrainean Zelenski la Washington aminteşte de cea a lui Winston Churchill, care a cimentat alianţa anglo-americană împotriva naziştilor, la scurt timp după atacul de la Pearl Harbor, care a făcut ca Statele Unite să intre în al Doilea Război Mondial. Paralela este făcută de CNN, în ajunul împlinirii a 81 de ani de la istorica vizită de Crăciun a liderului britanic, care a sosit la Washington pe 22 decembrie 1941. 

UPDATE 18:30 Putin recunoaşte „probleme în mobilizare, dar le vom face faţă”

Au fost „unele probleme în mobilizarea parţială” a luptătorilor ruşi care urmează să fie trimişi în Ucraina, „este cunoscut de toţi”. Probleme care „trebuie abordate imediat”. Însuşi preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut-o, într-o întâlnire cu liderii forţelor armate cu care a conturat obiectivele pentru anul viitor. „Trebuie să acordăm atenţie construirii unui sistem modern”, a adăugat Putin, subliniind că punctul de plecare trebuie să fie „modernizarea comisariatelor militare, care sunt responsabile de recrutare”. Kremlinul a repetat de mai multe ori că nu este nevoie de o nouă mobilizare.

UPDATE 18:20 Kiev: atac asupra regiunii Mikolaiv, băiat de 10 ani rănit

„Pe 21 decembrie, la ora 13, în urma unui alt bombardament al oraşului Ochakiv (în regiunea Mikolaiv) de către armata rusă, trei localnici au fost răniţi, inclusiv un băieţel de 10 ani”, acest lucru a fost raportat de Parchetul General al Ucrainei prin Telegram. „Casele private ale locuitorilor locali au fost avariate”, se arată în mesaj, „şi bombardamentele masive ale inamicului asupra comunităţii teritoriale Ochakiv nu se potolesc”.

UPDATE 18:10 Berlin trimite Patriot la Kiev, dar nu sunt disponibile acum

Germania nu are nicio obiecţie cu privire la trimiterea sistemelor de apărare aeriană Patriot în Ucraina, urmând exemplul Statelor Unite. Dar, în acest moment, Berlinul nu are niciunul disponibil, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit. Potrivit declaraţiilor preluate de The Guardian, Herbstreit a spus: „Nu este că Germania nu ar fi dispusă să facă un pas concret, dar nu există sisteme disponibile”.

UPDATE 18:00 Rusia va desfăşura unităţi militare la graniţa cu Finlanda

Unităţile militare ruseşti nou formate vor fi desfăşurate în apropierea graniţei cu Finlanda, deoarece atât Finlanda, cât şi Suedia vecină încearcă să adere la NATO, a fost anunţat de ministrul Apărării, Serghei Şoigu, în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin şi liderii apărării. Potrivit agenţiei de presă ruse Ria Novosti, controlată de stat, Şoigu a spus că decizia este necesară „din cauza dorinţei NATO de a-şi spori prezenţa în apropierea graniţelor Rusiei şi de a extinde alianţa „pe cheltuiala Finlandei” şi a Suediei”. Ca răspuns, guvernul finlandez a spus că există „o serie de inexactităţi şi erori de fapt” în discursul lui Şoigu şi a subliniat că Finlanda face propriile alegeri de politică de securitate. „Şoigu greşeşte spunând că Finlanda a fost atrasă în NATO”, a spus guvernul finlandez. Finlanda şi Rusia împart o graniţă care se întinde pe aproximativ 1.340 de kilometri.

Suedia şi Finlanda, care au fost neutre timp de zeci de ani, şi-au schimbat atitudinea faţă de NATO, după ce Rusia a lansat invazia sa din 24 februarie a Ucrainei. 28 din 30 de membri NATO au aprobat deja aderarea celor două ţări nordice.

UPDATE 17:50 Putin: Este o tragedie, dar este vina ţărilor terţe

Ceea ce se întâmplă în Ucraina „este, desigur, o tragedie. Tragedia noastră comună", a afirmat preşedintele rus, Vladimir Putin, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Apărare al Rusiei, vorbe preluate de agenţia Tass. „Dar nu este rezultatul politicii noastre", precizează Putin, „dimpotrivă, este rezultatul politicii altor ţări, ţări terţe care au luptat mereu pentru asta: dezintegrarea lumii ruseşti. Au reuşit şi ne-au împins acolo unde suntem”.

UPDATE 17:40 Putin: noi rachete hipersonice pentru flota rusă în ianuarie

Flota rusă va fi echipată începând din primele zile ale lunii ianuarie cu noi rachete de croazieră hipersonice Zircon, a anunţat preşedintele rus, Vladimir Putin: „La începutul lunii ianuarie, fregata Admiral Gorchkov va fi în serviciu cu noi rachete Zircon, care nu au echivalent în lume”.

UPDATE 17:30 Putin: vor fi atinse obiectivele operaţiunii speciale

Forţele armate ruse îşi îndeplinesc datoria în cursul operaţiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina, cu curaj şi constant, îndeplinind pas cu pas sarcinile care le-au fost încredinţate. Aşa a afirmat preşedintele rus, Vladimir Putin, vorbind la consiliul ministerului rus al apărării, potrivit informaţiilor agenţiei de presă ruse RIA Novosti. „Soldaţii, sergenţii şi ofiţerii noştri luptă pentru Rusia cu curaj şi persistenţă, cu încredere, rezolvând pas cu pas sarcinile atribuite, iar aceste obiective vor fi cu siguranţă atinse”, a spus Putin.

UPDATE 17:20 Putin, fără limită de finanţare a Forţelor Armate

Nu există limite pentru finanţarea forţelor armate, vom da armatei „orice cere”, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, citat de Tass.

UPDATE 17:10 „Vom lua înapoi teritoriile Mării Negre din Imperiul Rus”

Una dintre priorităţile pentru 2023 este întoarcerea în ţară a tuturor teritoriilor Mării Negre care au fost incluse în Imperiul Rus în secolul al XVIII-lea, susţine şeful guvernului de ocupaţie al regiunii Herson din Ucraina, Vladimir Saldo, într-o declaraţie pentru Rusia 24 TV.

UPDATE 17:00 Biden, mesaj pentru Zelensky: Avem multe de discutat

„Volodymyr, sper că zborul tău merge bine. Sunt fericit să te am aici. Multe de discutat”, Joe Biden a postat ​​pe Twitter, răspunzând la Twitter-ul lui Volodimir Zelenski, înainte de prima sa călătorie în afara Ucrainei de la izbucnirea războiului.

UPDATE 16:30 Kiev: 332 de copii dispăruţi de la începutul războiului

332 de copii au dispărut în Ucraina de la începutul invaziei ruse: Procuratura Generală ucraineană a anunţat-o pe Telegram, potrivit Ukrinform. „Conform portalului guvernamental Children of War, la 21 decembrie 2022, 332 de copii erau dispăruţi şi 8.385 au fost găsiţi”, se arată în raport. Numărul copiilor ucişi din 24 februarie a rămas neschimbat faţă de ultimul număr de 450, la fel ca şi numărul copiilor răniţi de 863.

UPDATE 16:00 Groapă comună descoperită în Herson

„În satul Pravdine, regiunea Herson, a fost descoperită o groapă comună a victimelor ocupaţiei ruse”, susţine ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov, într-un tweet. Descoperirea datează din 30 noiembrie. Printre cele 7 cadavre găsite şi cel al unui adolescent. Ruşii, scrie Reznikov, „nu au respectat Convenţia a patra de la Geneva care interzice violenţa împotriva civililor. Ei doar ucid.”

UPDATE 15:10 Cinci morţi în atacurile ruseşti de ieri în Ucraina

Cinci civili au fost ucişi şi alţi 17 au fost răniţi în atacurile ruseşti de ieri asupra teritoriului ucrainean, a anunţat adjunctul şefului Preşedinţiei, Kirilo Timoşenko, pe Telegram, după cum a raportat Ukrinform. Potrivit datelor administraţiilor militare regionale, patru civili au fost ucişi în regiunea Doneţk şi unul în regiunea Herson. Forţele ruse au deschis focul asupra acestei din urmă regiuni de 71 de ori doar ieri.

UPDATE 15:00 Putin afirmă că va suplimenta capabilităţile militare ale Rusiei

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, miercuri, că va suplimenta echipamentele destinate forţelor armate ruse şi a cerut adaptarea instruirii militare pentru a face faţă capabilităţilor NATO, în timp ce Casa Albă a confirmat vizita în SUA a preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Într-un discurs rostit cu ocazia unei reuniuni cu oficiali militari, Vladimir Putin a anunţat că flota militară rusă va primi în ianuarie o nouă rachetă hipersonică, a precizat că vor fi oferite mijloacele militare şi financiare pentru atingerea obiectivelor invaziei militare în Ucraina, pe care Moscova o numeşte "operaţiune militară specială", şi a cerut menţinerea în stare de disponibilitate a forţelor nucleare strategice.

"Capacităţile de luptă ale forţelor noastre armate vor fi suplimentate constant şi în fiecare zi. Sigur că vom dezvolta acest proces. Vom continua să menţinem şi să îmbunătăţim pregătirea de luptă a triadei noastre nucleare", a afirmat Vladimir Putin, conform cotidianului Le Monde.

UPDATE 14:30 Zelenski a fost văzut sosind în Polonia cu trenul

O înregistrare video realizată de TVN, afiliată CNN în Polonia, a surprins momentul în care Zelenski a sosit cu trenul la Przemysl, în apropiere de graniţa dintre Polonia şi Ucraina. Data filmării este 21 decembrie.

Zelenski este văzut apoi într-un vehicul alb 4x4 care aşteaptă să plece într-un convoi.

Potrivit TVN, Zelenski a zburat apoi în SUA de pe aeroportul din Rzeszow spre Washington. Zelenski a fost văzut împreună cu ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Ann Brink.

UPDATE 14:00 Şeful AIEA merge la Moscova pentru a discuta despre centrala Zaporojie

Organizaţia de supraveghere nucleară a ONU, AIEA, a confirmat că şeful instituţiei, Rafael Grossi, se va deplasa joi la Moscova pentru a discuta despre siguranţa nucleară la centrala nucleară Zaporizhzhia din sudul Ucrainei.

"Putem confirma că directorul general Grossi se va afla mâine la Moscova, în cadrul consultărilor la nivel înalt pe care le desfăşoară în prezent şi care au ca scop convenirea şi punerea în aplicare a unei zone de siguranţă şi securitate nucleară în jurul centralei nucleare Zaporojie (ZNPP) cât mai curând posibil", a precizat miercuri AIEA într-un comunicat.

Centrala, aflată pe teritoriul ocupat de Rusia, a fost supusă unor atacuri repetate, ceea ce a provocat îngrijorări cu privire la un dezastru nuclear. Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru aceste atacuri.

Nu există planuri ca Grossi să se întâlnească cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, în timpul vizitei, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

UPDATE 13:00 Alerte de raid aerian în toată ţara

Alerte de raid aerian au fost raportate în toate zonele din Ucraina, potrivit oficialilor locali.

UPDATE 12:25 Kremlinul critică vizita lui Zelenski la Washington

Într-o convorbire cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că noile livrări de arme occidentale către Ucraina ar duce la o "adâncire" a conflictului, ceea ce s-ar putea întoarce împotriva Kievului, a avertizat el.

"Furnizarea de arme continuă, iar gama de arme furnizate se extinde. Toate acestea, bineînţeles, duc la o agravare a conflictului. Acest lucru nu este de bun augur pentru Ucraina", a declarat Peskov.

UPDATE 12:00 Călătoria preşedintelui ucrainean în SUA, "extrem de importantă"

Vizita "extrem de importantă" a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Statele Unite, miercuri, va infirma încercările Rusiei de a arăta că relaţiile dintre SUA şi Ucraina se răcesc, a declarat un consilier prezidenţial.

Mihailo Podoliak a declarat pentru Reuters că deplasarea lui Zelenski, inclusiv discuţiile cu preşedintele Joe Biden, a oferit o oportunitate de a explica situaţia reală din Ucraina, de ce arme are nevoie Kievul pentru a lupta împotriva Rusiei şi de ce are nevoie de ele.

"În primul rând, atât vizita în sine, cât şi nivelul întâlnirilor planificate atestă fără echivoc gradul ridicat de încredere dintre ţări. În al doilea rând, acest lucru pune capăt, în sfârşit, încercărilor părţii ruse ... de a dovedi o presupusă răcire în creştere a relaţiilor noastre bilaterale", a declarat Podoliak.

"Acest lucru, desigur, nu este nici pe departe aşa ceva. Statele Unite sprijină fără echivoc Ucraina".

UPDATE 11:00 Lavrov: UE nu desfăşoară o investigaţie adecvată privind exploziile de la Nord Stream

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că nicio ţară europeană nu a efectuat o anchetă adecvată în legătură cu seria de explozii care au provocat ruperea conductelor de gaz Nord Stream în septembrie.

"După exploziile de pe Nord Stream - pe care, se pare că nimeni din Uniunea Europeană nu are de gând să le investigheze în mod obiectiv - Rusia a oprit transportul de gaze prin rutele nordice", a declarat Lavrov.

Rusia a acuzat Marea Britanie pentru explozii - afirmaţii respinse de Londra. Anchetatorii din Suedia şi Danemarca spun că acestea au fost rezultatul deliberat al unui sabotaj, deşi nu au numit niciun posibil vinovat.

UPDATE 10:00 Dmitri Medvedev s-a întâlnit cu Xi Jinping la Beijing

Medvedev a declarat că el şi Xi au discutat despre parteneriatul strategic "fără limite" al celor două ţări, precum şi despre Ucraina. El nu a oferit mai multe detalii.

"Am discutat despre cooperarea dintre cele două partide de guvernământ din China şi Rusia ... cooperarea bilaterală în cadrul parteneriatului nostru strategic, inclusiv în ceea ce priveşte economia şi producţia industrială. Am discutat, de asemenea, despre chestiuni internaţionale, inclusiv, desigur, despre conflictul din Ucraina", a declarat Medvedev. "Discuţiile au fost utile", a adăugat el, conform Reuters.

UPDATE 08:00 Zelenski confirmă că merge în Statele Unite

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că se îndreaptă spre Statele Unite pentru discuţii cu preşedintele american Joe Biden şi pentru a se adresa Congresului SUA.

"Sunt în drum spre Statele Unite pentru a consolida capacitatea de rezistenţă şi de apărare a Ucrainei", a declarat Zelenski pe contul său de Twitter.

"În special, eu şi preşedintele Statelor Unite vom discuta despre cooperarea dintre Ucraina şi Statele Unite. Voi avea, de asemenea, un discurs la Congres şi o serie de întâlniri bilaterale".

UPDATE 05:00 Zelenski este în drum spre Washington

Preşedintele Volodimir Zelenski este deja în drum spre Washington, pentru a se întâlni cu omologul său american, Joe Biden. Pentru preşedintele ucrainean, va fi prima sa vizită externă de la începutul invaziei ruse.

UPDATE 04:00 Biserica afiliată la Moscova îi cere lui Zelenski să anuleze sancţiunile împotriva reprezentanţilor săi

Filiala ucraineană a Bisericii Ortodoxe Ruse i-a solicitat preşedintelui Volodimir Zelenski să anuleze sancţiunile împotriva reprezentanţilor săi.

UPDATE 03:00 Banca Mondială aprobă un pachet de 610 de milioane de dolari pentru a răspunde nevoilor urgente ale Ucrainei

Grupul Băncii Mondiale a anunţat un nou pachet de finanţare care include proiecte pentru a stimula eforturile de ajutorare şi redresare pentru Ucraina pe fondul invaziei pe scară întreprinse de Rusia. Banca Mondială va oferi o finanţare suplimentară de 500 de milioane de dolari printr-un împrumut BIRD care este susţinut de o garanţie din partea Regatului Unit pentru aceeaşi sumă şi mobilizat în cadrul Proiectului Public Expenditures for Administrative Capacity Endurance (PEACE).

UPDATE 02:00 Premierul Shmyhal: „Rusia doreşte să lase ucrainenii fără electricitate înainte de Anul Nou”.

Ucraina intenţionează să tripleze numărul „centrelor de invincibilitate” din toată ţara, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal în timpul şedinţei Cabinetului de Minister. Există cel puţin 5.000 de centre care funcţionează deja. „Teroriştii ruşi vor face totul pentru a lăsa ucrainenii fără electricitate până la Anul Nou”, a spus Shmyhal.

UPDATE 01:10 Exporturile ruseşti de petrol se prăbuşesc după sancţiunile adoptate de G7 şi UE

Transporturile maritime de petrol ale Rusiei s-au prăbuşit în prima săptămână de când G7 şi UE au adoptat un pachet larg de sancţiuni.

Rezumatul zilei

Franţa va suplimenta ajutorul militar oferit Ucrainei şi la începutul anului 2023.

Rusia mobilizează personal din regiunile sale estice şi îl aruncă în luptă pe teritoriul Ucrainei.

Zelenski semnează un proiect de lege controversat şi pune în pericol integrarea Ucrainei la Uniunea Europeană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici