LIVE-TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 319. Ruşii suferă pierderi grele în mai multe zone din Doneţk / Rusia acuză că Ucraina că desfigurează cadavre, pentru a acuza inamicul de tortură / Ucraina are cel mai întins câmp minat din lume / Primul schimb de prizonieri al anului

  • Turcia depune eforturi pentru încetarea focului
  • Rusia a atacat regiunile Harkov şi Zaporizhzhia pe 7 ianuarie
13307 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 319. Ruşii suferă pierderi grele în mai multe zone din Doneţk / Rusia acuză că Ucraina că desfigurează cadavre, pentru a acuza inamicul de tortură / Ucraina are cel mai întins câmp minat din lume / Primul schimb de prizonieri al anului

UPDATE 23:00 Moscova: Kievul desfigurează cadavre, pentru a ne învinovăţi pentru tortură

„Serviciile speciale ale Ucrainei au pregătit o provocare pe scară largă în regiunea Harkov prin deschiderea mormintelor din mai multe cimitire”, susţine Ministerul rus al Apărării. Potrivit Moscovei, „cadavrele dezgropate au fost desfigurate pentru a trece drept dovezi ale „torturii” şi „execuţiei” ruseşti”. Mormintele ar fi fost în cimitirele aşezărilor Lopan, Veliky Burluk, Shipovatoe şi Khatnoye.

UPDATE 22:00 Stoltenberg: Sprijinirea Kievului cu arme este calea cea mai rapidă către pace

„Cea mai rapidă cale” către un acord de pace negociat între Rusia şi Ucraina este să sprijine în continuare Kievul cu arme pentru a-şi consolida puterea pe câmpul de luptă şi poziţia sa la o potenţială masă de negocieri cu Moscova. Acest lucru a fost declarat de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vorbind la conferinţa de securitate „Folk och Forsvar” din oraşul suedez Salen.

„Majoritatea războaielor se termină la masa negocierilor” şi „probabil şi acesta se va termina aşa”, a continuat Stoltenberg, potrivit căruia „ceea ce obţin ucrainenii la masa negocierilor va depinde de puterea lor pe câmpul de luptă. Dacă vrei o negociere. soluţie de pace în care Ucraina supravieţuieşte ca ţară democratică independentă în Europa, cea mai rapidă cale este sprijinirea Ucrainei. Armele sunt într-adevăr calea către pace”.

Secretarul general al Alianţei a avertizat atunci că o victorie a Rusiei ar fi „o tragedie pentru ucraineni”, dar „şi periculoasă pentru noi” pentru că „transmite un mesaj lui Putin şi altor lideri autoritari că, dacă folosesc forţa militară, pot realiza ceea ce ei vor".

UPDATE 21:00 Schimb de 50 de prizonieri cu Rusia, astăzi

Nou schimb de prizonieri între Ucraina şi Rusia: astăzi cele două părţi în conflict au făcut schimb de 50 de prizonieri fiecare. „33 de ofiţeri şi 17 soldaţi şi sergenţi”, a menţionat şeful biroului preşedintelui Ucrainei Andriy Yermak.

UPDATE 20:30 De la Bradley la Howitzer Paladin, noile arme americane din cel mai recent pachet în valoare de peste 3 miliarde de dolari pentru Ucraina

50 de vehicule de luptă Bradley, potrivite în special pentru a lupta împotriva forţelor ruse din Donbass, 500 de rachete antitanc TOW şi 250.000 de muniţie de 25 mm. Acestea sunt câteva dintre armele conţinute în noul pachet de 3 miliarde de dolari pe care Statele Unite îl vor trimite în următoarele zile în Ucraina. În premieră, potrivit site-ului Pentagonului, vor exista şi 18 obuziere Paladin, cu un număr neprecizat de muniţie de 105 mm, pe lângă alte 36 ale modelului deja trimis anterior. Şi din nou, 138 de vehicule Hmmww, 55 de vehicule antimine, muniţie suplimentară pentru sistemele Himars, rachete RIM-7 pentru apărare aeriană, 4.000 de rachete aeriene Zuni, 2.000 de rachete antitanc.

UPDATE 20:00 SUA: 682 milioane de dolari ţărilor din flancul estic al NATO

Administraţia americană a anunţat că va trimite, de asemenea, 682 de milioane de dolari ţărilor de pe flancul estic al NATO, dintre care unele şi-au secat arsenalele militare pentru a aproviziona Ucraina cu arme. Vestea a fost dată în contextul anunţării unui alt pachet de provizii militare către Ucraina în valoare de peste 3 miliarde de dolari care include 50 de vehicule de luptă Bradley, deosebit de potrivite pentru lupta cu forţele ruse din Donbass, cu 500 de tanc anti-TOW şi 250.000 de muniţie de 25 mm. 

UPDATE 19:50 3 civili ucişi şi 8 răniţi în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, atacurile forţelor ruse în nordul, estul şi sudul Ucrainei au făcut trei civili morţi şi nouă răniţi. Acest lucru a declarat Kyrylo Timoşenko, şef adjunct al biroului preşedintelui. The Kiev Independent relatează acest lucru. Morţii au fost înregistraţi în regiunile Doneţk, Harkov şi Herson.

UPDATE 19:30 Femeie ucisă într-un atac asupra unei centrale electrice

Armata ucraineană ar fi efectuat un bombardament cu un sistem de lansare multiplă de rachete asupra centralei electrice Starobeshevskaya din autoproclamata Republică Doneţk. Taxa o raportează. Trupul unei femei a fost scos de pe dărâmături, potrivit serviciilor locale de urgenţă.

UPDATE 19:00 Kiev: Moscova a folosit bombe cu dispersie la Zaporojie

În timpul nopţii, forţele armate ucrainene ar fi atacat marginea de sud a Zaporizhzhia „folosind muniţii cu dispersie”. Oleksandr Starukh, şeful administraţiei militare regionale locale, o denunţă pe Telegram.

UPDATE 18:50 Schimb de prizonieri între Kiev şi Moscova în ziua de Anul Nou. au implicat 100 de militari

Rusia şi Ucraina au anunţat un alt schimb de prizonieri în ziua de Anul Nou: 100 de soldaţi de pe cele două fronturi care fuseseră luaţi prizonieri în timpul luptelor de pe teritoriul ucrainean. Eliberarea soldaţilor a fost rezultatul negocierilor intense dintre Moscova şi Kiev din ultimele zile, a declarat Ministerul rus al Apărării. Soldaţii ruşi eliberaţi vor fi transportaţi în capitală pentru reabilitare medicală şi psihologică. Între timp, preşedinţia ucraineană a raportat eliberarea a 50 dintre soldaţii săi, inclusiv 33 de ofiţeri şi 17 sergenţi şi înrolaţi; toţi militarii care au căzut prizonieri în locuri precum periferia Kievului, centrala nucleară de la Cernobîl sau oraşul-port Mariupol, ţinute săptămâni întregi sub un asediu brutal.

UPDATE 18:40 Kievul neagă masacrarea de soldaţi în Kramatorsk

Kievul neagă masacrul soldaţilor ucraineni de la Kramatorsk, anunţat de ruşi. „Este o prostie”, a declarat pentru CNN Serhii Cherevatyi, un purtător de cuvânt al Comandamentului de Est al Forţelor Armate ale Ucrainei. Primarul din Kramatorsk, Alexander Goncharenko, a confirmat atacul rusesc asupra oraşului, dar a negat că ar exista victime, vorbind doar despre „multe clădiri avariate”. Jurnaliştii Reuters au vizitat apoi zona şi cele două clădiri afectate - două cămine care, potrivit Ministerului rus al Apărării, găzduiau temporar armata ucraineană în apropierea frontului de război - şi niciuna dintre cele două structuri nu părea grav avariată sau prezenta urme de sânge, persoane rănite sau morşi

UPDATE 18:30 Curtea Penală Internaţională se reuneşte de la Londra

Miniştrii justiţiei din întreaga lume se vor întâlni la Londra în martie, pentru a spori sprijinul internaţional destinat Curţii Penale Internaţionale în ancheta acesteia privind presupusele crime de război din Ucraina, a declarat guvernul britanic.

UPDATE 18:10 Bahmut sub asediu rusesc

Focul de obuze a răsunat pe străzile aproape pustii ale oraşului ucrainean Bahmut, în centrul celei mai intense lupte ale invaziei ruse. Guvernatorul rus al oraşului Sevastopol din Crimeea a declarat că apărarea antiaeriană a doborât o dronă în ceea ce el a sugerat că este cea mai recentă încercare de atac ucraineană asupra unui port în care se află flota rusă de la Marea Neagră. Organizaţia mercenară rusă, Grupul Wagner, a declarat că îşi doreşte ca forţele şi armata regulată rusă să captureze Bahmut, deoarece posedă „oraşe subterane” care pot deţine trupe şi tancuri.

UPDATE 18:00 Lupte grele au loc în regiunea Lugansk

Serhi Haidai, guvernatorul oraşului Luhansk, din estul Ucrainei, a declarat astăzi la televiziune că lupte grele au loc în regiune şi că forţele ruse şi-au desfăşurat cele mai pregătite unităţi de luptă şi echipamente grele în oraşul Kriminna. Odată cu scăderea temperaturilor pe timp de noapte la minus 15-17 grade, activitatea de luptă se va relua în curând, deoarece îngheţurile uşurează deplasarea echipamentelor grele, a adăugat Haidai.

UPDATE 17:00 Moscova repatriază 50 de prizonieri de război ruşi

Ministerul rus al Apărării a anunţat repatrierea a 50 de soldaţi ruşi care au fost închişi în timpul luptelor din Ucraina. „Cincizeci de soldaţi ale căror vieţi erau în pericol în timpul captivităţii au fost repatriaţi”, a spus ministerul într-un comunicat. Eliberarea soldaţilor a fost rezultatul negocierilor dintre cele două părţi, adaugă nota. Kievul nu a dat încă veşti despre un posibil schimb. Soldaţii ruşi eliberaţi vor fi transportaţi la Moscova pentru reabilitare medicală şi psihologică. De la începutul „operaţiunii militare speciale” a Rusiei, în februarie anul trecut, au fost schimbate sute de prizonieri din ambele părţi. Acesta ar fi primul schimb de prizonieri de la începutul noului an.

UPDATE 16:50 Kiev: Fără mobilizare obligatorie a femeilor până în 2026

„Fără mobilizare obligatorie a femeilor ucrainene până în 2026”, a anunţat viceministrul Apărării al Ucrainei Hanna Maliar, relatează Ukrinform, precizând că femeile ucrainene pot fi chemate să se mobilizeze dacă „au specialitate medicală”.

UPDATE 16:30 În Ucraina există cel mai mare câmp minat din lume

Războiul a dus la crearea unui câmp minat de 250.000 de kilometri pătraţi pe teritoriul ucrainean: estimarea este de premierul ucrainean, Denis Şmihal. „În prezent, este cel mai mare câmp minat din lume. Nu numai că îngreunează călătoria oamenilor, dar provoacă şi daune grave agriculturii, care este una dintre principalele noastre resurse”, a declarat el pentru agenţia de presă sud-coreeană Yonhap. Suprafaţa minată este în prezent mai mare decât cea a peninsulei Coreene (aproximativ 221.000 km pătraţi) şi a Regatului Unit (aproximativ 244.000 km pătraţi).

UPDATE 16:00 Papa: Mă rog pentru mamele ucrainene şi ruse care şi-au pierdut copiii în război

„Văzând astăzi pe Maica Domnului purtând Pruncul în pătuţ, alăptându-l, mă gândesc la mamele victimelor războiului, la soldaţii căzuţi în acest război din Ucraina, mamele ucrainene şi mamele ruseşti, ambele şi-au pierdut copiii. Acesta este preţul războaielor. Să ne rugăm pentru mamele care şi-au pierdut fiii de soldaţi, atât ucraineni, cât şi ruşi”, a spus Papa, la Angelus.

UPDATE 15:30 Mass-media, lovită de ucraineni a doua centrală electrică din Doneţk

Artileria ucraineană a lovit şi a avariat, de asemenea, o a doua centrală electrică în regiunea Doneţk ocupată de ruşi, potrivit surselor din presa internaţională, inclusiv Reuters şi The Guardian, citate de autorităţile locale pro-ruse. După cea de la Starobeshevskaya, din Novii Svit, lovită de rachete cu două victime probabile, a fost lovită şi uzina Zuhres.

UPDATE 15:00 Kiev: Trenul a plecat de la Rostov cu frigiderele pline cu cadavre ruseşti

Un tren cu frigidere pline cu cadavrele soldaţilor ruşi, care şi-au pierdut viaţa în războiul din Ucraina, a părăsit în ultimele zile oraşul de graniţă rusesc Rostov-pe-Don şi a ajuns în regiunea Kemerovo, la 4.000 de kilometri spre est, a anunţat Statul Major ucrainean, în buletinul zilnic obişnuit. „Ocupanţii ruşi continuă să sufere pierderi”, se arată în comunicatul de presă care precizează că trenul a plecat de la Rostov pe 5 ianuarie şi „cadavrele au fost duse la morgile locale” din regiunea Kemerovo.

UPDATE 14:30 În ultimele 24 de ore, atacurile ruşilor în nordul, estul şi sudul Ucrainei s-au soldat cu moartea a trei civili şi cu nouă răniţi, anunţă Kyrylo Timoşenko, şeful adjunct al biroului preşedintelui Zelenski

UPDATE 14:00 Cum arată ultimele cifre ale pierderilor suferite de ruşi în Ucraina 

Rusia a pierdut 111.170 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei. În plus, Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat duminică că Rusia a pierdut 111.170 de soldaţi, 3.069 de tancuri, 6.130 de vehicule blindate de luptă, 4.801 vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.065 de sisteme de artilerie, 431 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 217 sisteme de apărare aeriană, 285 de avioane, 272 de elicoptere, 1.849 de drone şi 16 ambarcaţiuni.
 
„Rusia continuă să sufere pierderi. Un tren care transporta unităţi frigorifice pline cu ruşi ucişi a sosit în regiunea Kemerovo din Rostov pe Don pe 5 ianuarie. Se aşteaptă ca trupurile să fie descărcate la morgile locale”, a declarat Statul Major General.
 

UPDATE 12:40 Oficiali: ruşii transformă maternitatea din oraşul ocupat Antrantsyt în spital militar pentru soldaţii răniţi

 

UPDATE 11:30 Un civil ucis şi 8 răniţi la Bakhmut în ultima zi în urma atacurilor ruşilor 

 

UPDATE 10:00 Novosibirsk: Un rus care a afişat o pancartă anti-război a fost reţinut 

Viaceslav Pogorov, în vârstă de 34 de ani, a ieşit cu o pancartă pe care scria "Nu războiului! Eu sunt pentru pace" în Piaţa Lenin din centrul oraşului.
 
El a fost reţinut şi ulterior acuzat de discreditarea armatei ruse, potrivit proiectului media rusesc pentru drepturile omului OVD info.
 

UPDATE 9:00 Statul Major General: Armata ucraineană îi loveşte în forţă pe invadatorii ruşi

 
Forţele terestre şi aeriene ucrainene au lovit 26 de zone de concentrare ruseşti, a raportat Statul Major General al forţelor armate ucrainene în briefingul său de duminică dimineaţă.
 
Statul Major General nu a precizat unde se aflau zonele de concentrare. O zonă de concentrare este, în general, locul unde sunt adunaţi soldaţii înainte de a desfăşura operaţiuni ofensive. 
 
Potrivit Statului Major General, forţele ruseşti suferă pierderi grele în timp ce desfăşoară operaţiuni ofensive în apropiere de Bakhmut, Avdiivka şi Lyman în regiunea Doneţk şi încearcă să îşi îmbunătăţească poziţia tactică în apropiere de Kupiansk, situat la aproximativ 100 de kilometri est de Harkov. 
 
În pofida anunţului „încetării focului de Crăciun” făcut de Vladimir Putin, Rusia a lansat nouă raiduri cu rachete şi trei lovituri aeriene şi a efectuat 40 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete în ultima zi, avariind infrastructura civilă şi rănind şi ucigând civili, a precizat Statul Major General. 
 
Forţele ucrainene au respins, de asemenea, atacurile ruseşti în apropierea a 16 aşezări. Printre acestea se numără Stelmakhivka, Makiivka şi Bilohorivka în regiunea Luhansk şi Rozdolivka, Soledar, Bakhmut, Zalizne, Pervomaiske, Vodyane şi Pobyeda în regiunea Doneţk.
 
Anterior, pe 7 ianuarie, propagandiştii ruşi au afirmat că forţele ruse şi contractorul militar privat Wagner Group, controlat de Kremlin, au preluat controlul asupra oraşului Soledar, situat la nord de Bakhmut. Cu toate acestea, mai târziu, armata ucraineană a declarat că deţinea în continuare controlul asupra oraşului. 
 

UPDATE 7:20 Continuă bombardamentele deşi ucrainenii şi ruşii sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi

 

UPDATE 6:14  - ISW:  Trupele ruseşti lângă Soledar continuă  încercuirea Bakhmutului

 
UPDATE 2:35 - Rusia lansează peste noapte noi atacuri asupra Kramatorsk, Kostiantynivka din regiunea Doneţk

 
UPDATE 1:37 - Liderul grupării Wagner spune de ce vrea Bakhmut

Fondatorul Grupului Wagner din Rusia a declarat pe 7 ianuarie că doreşte ca forţele sale şi armata obişnuită rusă să captureze oraşul Bakhmut din estul Ucrainei pentru resursele sale şi „oraşele subterane”.

UPDATE 1:19 -  Alte trupe ruseşti sosesc în Belarus

Un alt eşalon de personal militar rus format din 700-800 de oameni a sosit în Belarus. 

 

 

UPDATE 12:34 -CNN: Turcia depune eforturi pentru încetarea focului  

Turcia lucrează pentru a stabili un încetare a focului pe termen lung în războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Ibrahim Kalin.

UPDATE 12:21 - Rusia ar putea arunca în aer un baraj în regiunea Lugansk pentru a încetini avansul ucrainean

Forţele ruse ar putea arunca în aer barajul lacului de acumulare Svatove din regiunea Lugansk, a informat Centrul Naţional de Rezistenţă al Ucrainei pe 7 ianuarie.

UPDATE 12:09 - Rusia a atacat regiunile Harkov şi Zaporizhzhia pe 7 ianuarie 

Forţele ruse au lansat un atac cu rachete asupra comunităţii Merefa de lângă Harkov în seara zilei de 7 ianuarie, rănind o persoană, a informat guvernatorul Oblastului Harkiv Oleh Syniehubov.

Ştirea iniţială - Statul Major: Rusia lansează atacuri în ciuda presupusului „armistiţiu de Crăciun” al Kremlinului

Forţele ruse au continuat să bombardeze poziţiile militare ucrainene cu obuziere, artilerie şi tancuri, în ciuda propunerii de încetare a focului de către Kremlin pentru Crăciunul ortodox, a informat Statul Major al Ucrainei pe 7 ianuarie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici