Războiul din Ucraina, ziua 561. SUA vor furniza Ucrainei muniţii ce conţin uraniu sărăcit / Ce este uraniul sărăcit şi cum va fi folosit de ucraineni/ Zelenski: avem noi acorduri politice şi de apărare şi pregătim altele

  • Guvernul SUA alocă Ucrainei un nou pachet de asistenţă în valoare de peste 1 miliard de dolari, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.
  • SUA vor furniza Ucrainei muniţii ce conţin uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor şi vehiculelor blindate, a anunţat Pentagonul
  • Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că Ucraina a ajuns la noi acorduri politice, de apărare şi umanitare.
3594 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 561. SUA vor furniza Ucrainei muniţii ce conţin uraniu sărăcit / Ce este uraniul sărăcit şi cum va fi folosit de ucraineni/  Zelenski: avem noi acorduri politice şi de apărare şi pregătim altele

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

UPDATE Femeile cu studii medicale vor fi considerate eligibile pentru înrolarea în armată

Femeile cu studii medicale sau farmaceutice trebuie să se înregistreze la birourile de înrolare militară începând cu 1 octombrie, a declarat Fedir Venislavskyi, reprezentantul preşedintelui Volodimir Zelenski în parlament.
 
Femeile care se vor înrola în armată, cât şi bărbaţii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, nu vor putea părăsi ţara fără o autorizaţie specială.
 
În conformitate cu legea marţială, ele trebuie să rămână în Ucraina, deoarece pot fi chemate în orice moment la serviciul militar.
 
Cu toate acestea, există o serie de derogări de la această regulă, de exemplu, dacă cineva este încă student sau are o anumită afecţiune medicală.
 
Venislavskyi a adăugat că "în prezent nu există planuri de a extinde lista disciplinelor care vor necesita înregistrarea femeilor", a spus el.

UPDATE Ucraina propune Turciei să deschidă un culoar de cereale fără Rusia

Ucraina a înaintat o propunere oficială Turciei pentru a restabili un culoar în Marea Neagră pentru exporturile de cereale ucrainene fără participarea Rusiei, a declarat ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasyl Bodnar..
 
Ideea este "raţională", deoarece navele de marfă circulă deja prin apele teritoriale româneşti, bulgare şi turceşti din Marea Neagră, a explicat ambasadorul.

UPDATE Rusia mută trupele pe linia frontului din sud pentru a întări apărarea

Rusia îşi mută trupele din alte sectoare pe linia frontului din sud, în timp ce forţele ucrainene continuă să avanseze în regiunea Zaporojie, a declarat un oficial din cadrul Gărzii Naţionale.
 
Armata rusă întăreşte unităţile care susţin în prezent linia rusă în sectoarele Berdiansk şi Melitopol, a declarat Mykola Urshalovici în cadrul unei conferinţe de presă.

UPDATE Porturile croate încep să exporte cereale ucrainene

Cerealele ucrainene sunt deja exportate prin porturile croate, a anunţat Ministerul Economiei pe 7 septembrie, citând comentariile ministrului Economiei Iulia Şvyrydenko făcute în timpul summitului Iniţiativei celor Trei Mări de la Bucureşti.
 
Potrivit ministerului, tranzitul de cereale a fost unul dintre subiectele discuţiilor bilaterale dintre Şvyrydenko şi premierul Croaţiei, Andrej Plenković, în cadrul summitului.
 
De asemenea, Zagrebul s-a oferit să ajute Ucraina în ceea ce priveşte lucrările de deminare şi investigarea crimelor de război ruseşti, valorificându-şi propria experienţă. Cele două părţi au discutat despre utilizarea expertizei Croaţiei în crearea instituţiilor necesare, cum ar fi procurori speciali şi unităţi de poliţie.

UPDATE Ce este uraniul sărăcit şi cum va fi folosit de ucraineni / "Este atât de dens şi are atât de mult impuls încât continuă să treacă prin blindaj. Îl încălzeşte atât de mult încât ia foc"

Uraniul sărăcit este un produs secundar al procesului de creare a uraniului îmbogăţit, mai rar, utilizat în combustibilul nuclear şi în armele nucleare. Deşi este mult mai puţin puternic decât uraniul îmbogăţit şi incapabil să genereze o reacţie nucleară, uraniul sărăcit este extrem de dens - mai dens decât plumbul - o calitate care îl face foarte atractiv ca proiectil.

"Este atât de dens şi are atât de mult impuls încât continuă să treacă prin blindaj - şi îl încălzeşte atât de mult încât ia foc", a spus un specialist.

Atunci când este trasă, o muniţie cu uraniu sărăcit devine "în esenţă o săgeată de metal exotic trasă cu o viteză extraordinar de mare", a declarat Scott Boston, analist senior în domeniul apărării la RAND, pentru AP.

În anii '70, armata americană a început să fabrice muniţii perforante pentru blindate cu uraniu sărăcit şi de atunci l-a adăugat la blindajul tancurilor pentru a-l întări. De asemenea, a adăugat uraniu sărăcit la muniţiile trase de avionul A-10 al Forţelor Aeriene, cunoscut sub numele de "ucigaş de tancuri".

Armata americană dezvoltă în continuare muniţii cu uraniu sărăcit, în special muniţia perforantă M829A4 pentru tancurile de luptă principale M1A2 Abrams, a declarat Boston.

Zelenski: avem noi acorduri politice şi de apărare şi pregătim altele

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că Ucraina a ajuns la noi acorduri politice, de apărare şi umanitare miercuri şi că intenţionează să aibă noi contacte cu partenerii pentru a consolida forţele armate ucrainene.

"Astăzi avem noi acorduri de apărare. Noi acorduri politice şi umanitare. De asemenea, dezvoltăm o nouă comunicare internaţională pentru ca această săptămână să fie mai activă în ceea ce priveşte activitatea noastră de politică externă, astfel încât soldaţii noştri şi tot poporul nostru să se simtă mai întăriţi", a declarat Zelenski în discursul său video de seară.

Noul ministru ucrainean al Apărării: războiul cu Rusia a început cu câteva secole în urmă

"Pentru mine, acest război nu a început în 2022 şi nici măcar în 2014. Pentru familia mea şi pentru poporul tătar din Crimeea, războiul cu Rusia a început cu câteva secole în urmă, când Moscova a ocupat pentru prima dată Crimeea mea natală", a scris noul ministru al Apărării, Rustem Umerov, pe platforma X, anterior Twitter.

"M-am născut după ce familia mea a fost deportată şi, în copilărie, am trăit greutăţile provocate de colonialismul rusesc, care a încercat să îi facă pe indigenii tătarii din Crimeea să se simtă ca şi cum ar fi fost străini pe propriul lor pământ. Nu au reuşit atunci şi nu vor reuşi niciodată. Principalul nostru obiectiv astăzi este să câştigăm războiul", a adăugat acesta. 

SUA alocă un ajutor de peste un miliard de dolari pentru Ucraina

Guvernul SUA alocă Ucrainei un nou pachet de asistenţă în valoare de peste 1 miliard de dolari, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, la Kiev, miercuri seara.

De asemenea, Blinken a declarat pentru prima dată că SUA va finanţa sprijinul pentru veteranii armatei ucrainene din "activele confiscate de la oligarhii ruşi sancţionaţi", afirmând că cei care "au permis războiul de agresiune al lui Putin ar trebui să plătească pentru asta".

Statele Unite au autorizat transferul activelor ruseşti confiscate către Ucraina în mai 2023.

Blinken a precizat că asistenţa de 1 miliard de dolari include un nou pachet de 665,5 milioane de dolari în asistenţă militară şi civilă pentru securitate.

O sută de milioane de dolari vor merge către "finanţarea militară externă pentru a sprijini nevoile militare pe termen lung ale Ucrainei", iar alte 300 de milioane de dolari sunt destinate sprijinirii forţelor de ordine ucrainene în zonele eliberate ale ţării.

SUA alocă, de asemenea, 206 milioane de dolari pentru asistenţă umanitară, "din care o mare parte este dedicată ajutorării celor peste şase milioane de ucraineni care sunt strămutaţi de războiul din Rusia", a precizat Blinken.

El a menţionat, de asemenea, că asistenţa include pachetul de armament de 175 de milioane de dolari anunţat de Departamentul Apărării.

Pachetul Departamentului Apărării include echipamente de apărare aeriană şi obuze cu uraniu sărăcit pentru tancurile Abrams, care vor ajunge în Ucraina în următoarele săptămâni.

SUA au alocat peste 43 de miliarde de dolari în asistenţă de securitate de la începutul invaziei la scară largă, în februarie 2022, a precizat Blinken.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici