Războiul din Ucraina, ziua 81. Schimbări importante pe linia frontului. Rusia a făcut progrese în regiunea Donbas, dar armata ucraineană a desfăşurat o contraofensivă în apropierea oraşului strategic Izium / Avertisment de la G7: "Milioane de oameni ar putea muri de foame dacă Rusia nu îşi ridică blocada de la Marea Neagră asupra exporturilor de cereale din Ucraina"

  • Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că Rusia trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru pagubele cauzate de invazia sa în Ucraina.
  • Grupul celor Şapte a avertizat că milioane de oameni ar putea muri de foame dacă Rusia nu îşi ridică blocada de la Marea Neagră asupra exporturilor de cereale din Ucraina
  • Liniile frontului din Ucraina s-au schimbat duminică, în timp ce Rusia a făcut progrese în regiunea Donbas, intens disputată din estul ţării, iar armata ucraineană a desfăşurat o contraofensivă în apropierea oraşului strategic Izium, deţinut de Rusia.
  • În apropiere de oraşul nord-estic Harkov, unde forţele ucrainene sunt în atac de la începutul acestei luni, comandanţii au declarat că se crede că Rusia a retras trupe pentru a întări poziţiile din jurul Iziumului, la sud.
  • Volodîmîr Zelenski a prevestit că Orchestra Kalush va câştiga la Eurovision 2022.
8335 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 81. Schimbări importante pe linia frontului.  Rusia a făcut progrese în regiunea Donbas, dar armata ucraineană a desfăşurat o contraofensivă în apropierea oraşului strategic Izium / Avertisment de la G7: "Milioane de oameni ar putea muri de foame dacă Rusia nu îşi ridică blocada de la Marea Neagră asupra exporturilor de cereale din Ucraina"

Războiul din Ucraina, ziua 81. Schimbări importante pe linia frontului. Rusia a făcut progrese în regiunea Donbas, dar armata ucraineană a desfăşurat o contraofensivă în apropierea oraşului strategic Izium / Avertisment de la G7: "Milioane de oameni ar putea muri de foame dacă Rusia nu îşi ridică blocada de la Marea Neagră asupra exporturilor de cereale din Ucraina"

Kremlinul sună adunarea. Ecourile se aud la Bruxelles

Mâine, lideri ai Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă conduse de Rusia se reunesc la Moscova.

O încercare de a arăta că preşedintele Vladimir Putin îşi poate organiza propriile alianţe militare, dar şi de sondare a suportului pentru următoarele faze ale confruntării Estului cu Vestul.

Reuniunea va ilustra, cu siguranţă, diferenţele de scară dintre OTSC şi NATO.

Marţi, aşteptăm scrisorile cu cererile oficiale din Finlanda şi din Suedia pentru aderarea la NATO, în timp ce joi comandanţii militari din armatele Alianţei Nord-Atlantice se vor reuni la Bruxelles.

UPDATE Geoană: Rusia stagnează în ofensiva sa din sudul şi estul Ucrainei. Vom continua să sprijinim Ucraina din punct de vedere militar, financiar şi umanitar

„În această etapă a războiului putem constata că Federaţia Rusă stagnează în ofensiva sa din sudul şi din estul Ucrainei, vom continua să sprijinim Ucraina din punct de vedere militar, financiar şi umanitar, Ucraina poate câştiga acest război, iar acest lucru este datorat atât bravurii, eroismului şi capacităţii de luptă şi rezilienţei poporului ucrainean, dar şi a sprijinulu constant de ani de zile pe care NATO şi ţări din NATO l-au acordat acestui partener foarte important”, a declarat Mircea Geoană.

Acesta a condus în weekend la Berlin reuniunea miniştrilor de Externe din NATO.

Pe agenda discuţiilor s-a mai aflat şi pregătirea summitului NATO din Madrid, unde Mircea Geoană anunţă că se vor lua un număr istoric de decizii.

„Pentru cei din regiunea Flancului Estic, inclusiv în România şi a zonei Mării Negre, am avut o primă discuţie despre postura NATO pe Flancul Estic. Această discuţie va continua la întâlnirea miniştrilor Apărării, iar liderii noştri, la Madrid, vor lua decizii cu privire la o postură de apărare şi descurajare pe Flancul Estic, care să fie robustă, coerentă şi pe termen lung”, a mai spus secretarul general adjunct al NATO.

UPDATE Schimbări importante pe linia frontului

Liniile frontului din Ucraina s-au schimbat duminică, în timp ce Rusia a făcut progrese în regiunea Donbas, intens disputată din estul ţării, iar armata ucraineană a desfăşurat o contraofensivă în apropierea oraşului strategic Izium, deţinut de Rusia.

În apropiere de oraşul nord-estic Harkov, unde forţele ucrainene sunt în atac de la începutul acestei luni, comandanţii au declarat că se crede că Rusia a retras trupe pentru a întări poziţiile din jurul Iziumului, la sud.

Ucraina a înregistrat o serie de succese de la invadarea Rusiei la 24 februarie, forţând comandanţii ruşi să abandoneze un avans asupra capitalei Kiev şi apoi obţinând câştiguri rapide pentru a-i alunga din Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

UPDATE 14:45 Războiul poate fi încheiat în acest an, dar are nevoie de un embargo real asupra petrolului, de arme grele şi de avioane, a declarat Mykhaylo Podolyak, consilierul lui Zelenski
 
„Ucraina nu este interesată de un război prelungit cu Rusia, ca oricine altcineva din lume. Nu putem pune capăt acestui război în această lună, dar putem în acest an. Reţeta victoriei este simplă: un adevărat embargo petrolier + tancuri, avioane şi artilerie. Haideţi să punem capăt împreună", a făcut Podolyak apel la partenerii internaţionali. 
 
UPDATE 13:20 Ruşii au lovit regiunea Luhansk de 30 de ori cu diferite tipuri de artilerie şi echipamente de aviaţie, sâmbătă.
 
Mai mulţi oameni au fost răniţi. 
 
UPDATE 12:10 Pierderile totale în luptă ale ruşilor în cele 81 de zile de război:
  • personal - aproximativ 27.400 persoane
  • rezervoare - 1220
  • vehicule blindate de luptă - 2958
  • sisteme de artilerie - 555
  • MLRS - 195
  • mijloace de apărare aeriană - 89
  • aeronave - 200
  • elicoptere - 164
  • nivel operaţional şi tactic UAV - 416
  • rachete de croazieră - 95
  • nave / bărci - 13
  • echipamente auto şi cisterne - 2087
  • echipament special - 42 

UPDATE 10:18 Rusia dă asigurări că „nu va capitula” în Ucraina 

„Nu vom ceda niciodată şi nu vom da înapoi (...) Suntem încrezători că toate obiectivele stabilite de către comandantul şef vor fi atinse de către soldaţii ruşi”, declară ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoly Antonov
 

UPDATE 9:40 Secretarul de stat american Anthony Blinken a sosit la Berlin pentru o întâlnire informală cu miniştrii de Externe din NATO.

Cei doi vor discuta discuta despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE 8:20 Rachete au lovit regiunea Sumy. Mai multe case au fost distruse. 

Distrugeri şi în Severodoneţk: 11 clădiri înalte, o clădire de şcoală tehnică şi hale de producţie.

UPDATE 7:30 O serie de explozii au izbucnit în regiunea Lviv dimineaţa 

UPDATE 06:00

Putin este „grav bolnav”, a raportat Christopher Steele, un fost spion britanic şi autor al unui dosar despre Trump.

Potrivit experţilor din Ministerul Economiei şi KSE, prejudiciul cauzat de ocupanţi în Bucha este de 449 de milioane de dolari, declară  ​​primarul din Bucea, Anatoly Fedoruk.

În comunitatea Bucha au fost avariate 1.354 de clădiri

  • 1230 dintre acestea sunt case de locuit;
  • 29  instituţii de învăţământ;
  • 9 - instituţii medicale;
  • 5   clădiri administrative şi lăcaşe de cult;
  • 69 - lanţuri de retail şi alte spaţii comerciale.
  • 178 de structuri au în proporţie 75-100% distrugeri şi nu pot fi restaurate

UPDATE 05:00

  • Alertă de bombardament aerian în regiunile Terpopil şi Luhansk.
  • La Lviv sunt auzite explozii. 

 

UPDATE 03:24

  • Regiunile Odessa, Zaporizhia, Dnipropetrovsk, Kryvyi Rih, sub alertă aeriană!

UPDATE 02:00

  • Un convoi mare de sute de maşini şi dube care transportau refugiaţi din ruinele Mariupol a ajuns sâmbătă seara în oraşul Zaporizhzhia , controlat de forţele ucrainene, după ce a aşteptat zile întregi ca trupele ruse să le permită să plece, relatează Reuters.

 

UPDATE 01:00

  • Zelenski  a transmis că este deosebit de recunoscător pentru că Joe Biden a semnat săptămâna aceasta o actualizare a legii Lend-Lease Act din perioada celui de-al doilea război mondial , care permite producţia şi livrarea mai rapidă de către SUA a armelor şi muniţiilor către aliaţii implicaţi în conflicte. 
  • Ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoly Antonov , spune că diplomaţii ţării sale de la Washington DC sunt ameninţaţi  şi hărţuiţi de serviciile de informaţii americane, relatează Reuters, citând agenţia de presă Tass a Rusiei

UPDATE 00:10

  • Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că Rusia trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru pagubele cauzate de invazia sa în Ucraina , relatează CNN.
  • Baerbock a vorbit la conferinţa de presă de încheiere a reuniunii a miniştrilor de externe în cadrul Summitului G7 organizat la Berlin.
  • Grupul celor Şapte a avertizat că milioane de oameni ar putea muri de foame dacă Rusia nu îşi ridică blocada de la Marea Neagră asupra exporturilor de cereale din Ucraina

 

Ştirea iniţială

  • Orchestra Kalush din Ucraina a făcut o pledoarie pentru oraşul Mariupol şi pentru uzina sa siderurgică asediată, Azovstal. în cadrul concursului muzical Eurovision, organiat la Torino. 
  • Ucraina este favorită pentru a câştiga competiţia din acest an. 
  • Într-un discurs în format video difuzat  înainte de eveniment, preşedintele ucrainean Volodîmîr Zelenski afirmă că Orchestra Kalush va câştiga la Eurovision 2022. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici