Războiul din Ucraina, ziua 388. Prima ieşire a lui Putin, după ce s-a ales cu mandat de arestare / Unii cred că e doar o sosie de-a preşedintelui rus / Armata ucraineană rezistă în Bahmut, dar condiţiile soldaţilor sunt grele / Moscova dă semne că ar vrea să revină la masa negocierilor / Kievul a sancţionat peste 400 de persoane şi companii

  • Polonia va trimite ajutor patru avioane MiG-29 în Ucraina
  • Oficialii ucraineni vor avioane avansate pentru că MiG-29 nu poate apăra efectiv spaţiul aerian
  • Armata ucraineană rezistă cu dificultate în Bahmut şi încearcă să evite încercuirea
21699 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 388. Prima ieşire a lui Putin, după ce s-a ales cu mandat de arestare / Unii cred că e doar o sosie de-a preşedintelui rus / Armata ucraineană rezistă în Bahmut, dar condiţiile soldaţilor sunt grele / Moscova dă semne că ar vrea să revină la masa negocierilor / Kievul a sancţionat peste 400 de persoane şi companii

UPDATE 22:00 Zelenski: oricine ajută Rusia trebuie să fie marginalizat; sancţiuni pentru peste 400 de persoane şi companii

Ucraina a emis sancţiuni împotriva „a peste 400 de persoane şi companii”. Preşedintele ucrainean scrie pe Telegram. Măsurile vizează mai ales împotriva ruşilor, „avem de-a face cu complexul militar-industrial al statului terorist”, dar au repercusiuni şi asupra „indivizilor iranieni şi sirieni, care ajută terorismul”. „Evaluăm cu atenţie fiecare dintre măsurile noastre de sancţionare”, a adăugat Zelenski, concluzionand că „oricine produce arme de teroare împotriva Ucrainei, care ajută Rusia să stimuleze agresiunea, care pledează pentru distrugerea dreptului internaţional de către Rusia, nu poate decât să fie exclus din lume”.

UPDATE 21:30 Lituania: mandatul de arestare pentru Putin face istorie

„Aşa se face istoria. Mandatul de arestare împotriva lui Putin pentru deportarea copiilor ucraineni creează un nou precedent”, a scris ministrul de Externe lituanian Gabrielius Landsbergis, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter. „Povestea însă, a continuat politicianul lituanian, se va încheia numai atunci când toate crimele de război şi crimele de agresiune vor fi investigate şi vinovaţii vor fi condamnaţi”.

Omologul său leton, Edgars Rinkēvičs, a subliniat că mandatul demonstrează că „nicio impunitate pentru cei care încalcă dreptul internaţional” nu mai este admisă. 

UPDATE 21:00 Kiev: Rusia predă Ucrainei listele cu toţi copiii deportaţi

Rusia ar trebui să predea Ucrainei listele cu toţi copiii şi orfanii lipsiţi de îngrijirea părintească, a declarat ministrul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar al Ucrainei, Irina Vereşciuk, apelând la comisarul rus pentru drepturile omului, Tetiana Moskalkova, şi la comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lviv-Belova, cerându-le să furnizeze numele copiilor care au fost duşi cu forţa pe teritoriul Rusiei.

UPDATE 20:30 Kiev: atacurile ruseşti de la nord de Bahmut au fost respinse

Forţele ucrainene au respins atacurile soldaţilor ruşi în zona de nord a lui Bahmut, astăzi, informează Ukrainska Pravda, citând Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei. Cu toate acestea, oraşul rămâne epicentrul ostilităţilor dintre Rusia şi Ucraina.

UPDATE 20:00 Progojin nu renunţă: îşi reface armata privată

UPDATE 19:00 Kiev: bombe cu dispersie pe Kramatorsk, cel puţin 2 morţi şi 5 răniţi

Cel puţin două persoane au fost ucise în urma bombardamentelor ruseşti de astăzi asupra Kramatorsk. Acest lucru a fost raportat de Ukrainska Pravda, citându-l pe preşedintele administraţiei Doneţk, Pavel Kirilenko. Kirilenko a vorbit despre folosirea bombelor cu dispersie care au rănit şi cinci persoane şi au deteriorat o duzină de case şi mai multe maşini. „Ei lovesc în mod intenţionat oraşul, încercând să omoare cât mai mulţi civili”, a concluzionat preşedintele administraţiei Doneţk.

UPDATE 18:10 Mass-media: pentru americani, ruşii au folosit muniţie chinezească

Statele Unite au confirmat că muniţie chinezească a fost folosită pe câmpurile de luptă din Ucraina şi suspectează că au fost trase de forţele ruse. „Este ceva la care suntem vigilenţi şi continuăm să monitorizăm îndeaproape”, a declarat un oficial al Departamentului de Stat al SUA pentru Kyodo News. Nu este clar dacă muniţiile au fost furnizate de China, au spus sursele administraţiei americane, adăugând că Washingtonul este gata să acţioneze, dacă se verifică că Beijingul a efectuat transporturile. Statele Unite au notificat unora dintre partenerii săi confirmarea utilizării muniţiei chinezeşti.

UPDATE 17:30 Putin vizitează centrul pentru copii din Sevastopol

Preşedintele rus Vladimir Putin a vizitat Şcoala Crimeea de Arte şi Centrul pentru Copii „Korsun” din Sevastopol, relatează Ria Novosti. Ambele spaţii, care tocmai s-au deschis, fac parte din prima fază a construcţiei unui parc arheologic în oraş destinat copiilor. Şcoala de artă modernă va fi un loc în care tinerii creativi rezidenţi în Sevastopol vor putea explora moştenirea artistică a lumii prin exemplele monumentelor antice şi bizantine.

UPDATE 16:30 Grâu: Kiev, acord prelungit pe 120 de zile

Acordul de export de cereale dintre Rusia şi Ucraina a fost prelungit pentru 120 de zile. Acest lucru a fost raportat de agenţia turcă Anadolu, citând ceea ce a spus ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov.

UPDATE 16:20 Până acum, 2.000 de ucraineni s-au întors datorită schimbului de prizonieri

De la începutul invaziei pe scară largă, aproape 2.000 de ucraineni au fost repatriaţi din captivitatea rusă în schimburi de prizonieri, a anunţat Andrii Iusov, reprezentant al Direcţiei Principale de Informaţii din Ministerul Apărării al Ucrainei. „Se fac pregătiri pentru următoarele schimburi. Şi, bineînţeles, în Ucraina funcţionează Biroul Naţional de Informaţii, în special sediul de coordonare pentru tratarea prizonierilor de război. Toate datele sunt binecunoscute: numărul ucrainenilor care se află în detenţia rusă. şi, bineînţeles, numărul de ruşi capturaţi de apărătorii noştri sau care s-au predat în mod voluntar. Cu toate acestea, nu facem publice aceste cifre acum, nu le comentăm", a spus Iusov, menţionând că Crucea Roşie încă nu are accesul la locurile de detenţie în care sunt ţinuţi ucrainenii. Echipa de anchetă a ONU nu poate investiga încă atacul terorist de la Olenivka, pentru că ocupanţii nu permite acest lucru.

UPDATE 15:50 Moscova se declară deschisă la propuneri serioase privind criza, dar nu la un ultimatum

Moscova este deschisă la propuneri serioase de rezolvare a crizei ucrainene, dar nu va accepta ultimatumuri, a declarat astăzi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit Tass. „Am declarat în repetate rânduri că suntem deschişi la propuneri foarte serioase din partea Occidentului şi a Ucrainei, pentru a găsi o soluţie politică şi diplomatică la criză, dar nu vom accepta limbajul ultimatumurilor”, a spus Zaharova, comentând declaraţiile afirmaţia ministrul Dmitri Kuleba despre importanţa „formulei de pace” propusă de preşedintele Volodimir Zelenski.

UPDATE 15:40 Putin a descins în Crimeea. Unii comentatori cred că ar putea fi o sosie de-a lui

UPDATE 15:30 Cine este Belova

UPDATE 15:20 Viaţa soldaţilor din prima linie

UPDATE 15:10 Scholz: Nimeni nu este mai presus de lege

''Nimeni nu este mai presus de lege'', iar acest lucru este demonstrat de mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin. Cancelarul german Olaf Scholz a spus acest lucru în timpul unei conferinţe de presă la Tokyo cu premierul japonez Fumio Kishida. "Curtea Penală Internaţională este instituţia potrivită pentru a investiga crimele de război. Faptul este că nimeni nu este mai presus de lege şi asta devine clar acum", a spus Scholz.

UPDATE 14:35 Vladimir Putin înăspreşte pedepsele pentru „discreditarea” soldaţilor ruşi 

Noile pedepse includ o amendă de până la cinci milioane de ruble (aproximativ 66.450 de dolari) şi o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.
 
De asemenea, ruşii ar putea fi pedepsiţi pentru discreditarea nu doar a armatei ruse, ci şi a „formaţiunilor de voluntari, organizaţiilor sau persoanelor care contribuie la îndeplinirea sarcinilor atribuite forţelor armate”. Ministerul rus al Apărării cataloghează formaţiunile armate neregulate care luptă în Ucraina - în special grupul de mercenari Wagner, susţinut de stat - drept voluntari.
 
Amendamentele au fost aprobate de Duma de Stat a Rusiei, camera inferioară a parlamentului, la începutul zilei de 14 martie.
 
Duma de Stat a Rusiei a scris că pedeapsa penală va fi impusă în cazul în care o persoană a fost deja acuzată de o încălcare administrativă pentru acţiuni similare în decurs de un an.
 

UPDATE 14:00 Guvernator ucrainean: trei drone ruseşti au lovit peste noapte clădiri nerezidenţiale din regiunea Lviv

Şase drone Shahed-136 de fabricaţie iraniană au atacat regiunea Lviv în jurul orei 1 dimineaţa, sâmbătă, a raportat guvernatorul regional Maksym Kozytskyi. Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât trei drone, în timp ce alte trei au lovit câteva clădiri nerezidenţiale din oraşul Yavoriv, a declarat Kozytskyi.
 
Nu s-au înregistrat victime, potrivit guvernatorului. 
 

UPDATE 13:30 Joe Biden a salutat mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională pentru preşedintele rus Vladimir Putin

 
“Cred că este justificat”, a spus Biden lui Jeremy Diamond de la CNN. Liderul american a recunoscut că autoritatea Curţii nu este recunoscută de Rusia sau SUA, „dar cred că reprezintă un punct foarte puternic”, a spus el. Putin „a comis în mod clar crime de război”, a adăugat Biden. 

UPDATE 12:15 Explozii raportate în Sevastopolul ocupat de ruşi

 
Canalele locale Telegram au raportat explozii în Sevastopol, Crimeea, ocupată de Rusia, sâmbătă dimineaţa.
 
Mihail Razvozhayev, guvernatorul instalat de ruşi în Sevastopol, a scris pe canalul său Telegram că se desfăşoară antrenamente militare într-unul dintre poligoanele oraşului. Nu au fost oferite alte detalii.
 
Anterior, pe 16 martie, Vadym Skibitskyi, adjunctul şefului serviciilor de informaţii militare ucrainene, a declarat că armata rusă menţine „o puternică componentă terestră şi aviatică” în Crimeea ucraineană, construind fortificaţii şi pregătindu-se pentru apărare în peninsula ocupată.
 
Skibitskyi declară că aproape 90 de avioane de luptă şi 60 de elicoptere de atac sunt staţionate în prezent în Crimeea anexată ilegal. Trupele ruseşti ar fi înfiinţat un grup special în peninsulă, asamblând acum fortificaţii şi linii de apărare, în timp ce Moscova îşi menţine infrastructura militară din Crimeea în stare de pregătire de luptă.
 
Peninsula Crimeea se află sub ocupaţie rusă din 2014, în urma unui referendum fals organizat de Rusia pentru anexarea teritoriului. De atunci, mulţi locuitori au fost închişi pentru că s-au opus ocupaţiei, în timp ce cetăţeni ruşi au continut să vină pe peninsulă. De asemenea, armata rusă a stabilit acolo o bază militară.
 
De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, preşedintele Volodymyr Zelensky a promis să elibereze întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv Crimeea. 
 

UPDATE 11:00 MAE reiterează nerecunoaşterea anexării de către Rusia a Republicii Crimeea şi a oraşului Sevastopol

Această anexare ilegală reprezintă o violare flagrantă a principiilor de drept internaţional, precum şi a documentelor multilaterale la care Rusia este parte, inclusiv a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Actului Final de la Helsinki, arată MAE.

UPDATE 10:00 Discuţii despre ajutor militar între înalţi oficiali din domeniul apărării din Ucraina şi SUA 

Trei înalţi oficiali americani din domeniul securităţii au avut o convorbire video cu un grup de omologi ucraineni pentru a discuta despre ajutorul militar acordat Kievului, a declarat sâmbătă şeful de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, transmite Reuters. 

UPDATE 9:00 Ruşii au atacat Zaporizhzhia, distrugând o unitate de catering, a anunţat primarul interimar al Zaporizhziei, Anatolii Kurtiev

 
Unda de explozie a avariat clădirile de apartamente din apropiere, a adăugat el. Serviciile de urgenţă lucrează la faţa locului.

UPDATE 8:00 Armata ucraineană continuă apărarea: 100 de atacuri ale ruşilor, respinse în ultimele 24 de ore

 
Armata ucraineană a respins peste 100 de asalturi ruseşti în cinci zone în ultimele 24 de ore, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei sâmbătă.
 
Invadatorii ruşi îşi concentrează eforturile în desfăşurarea de ofensive spre Lyman, Bakhmut, Avdiivka, Mariinka şi Shakhtarsk în regiunea Doneţk.
 
Forţele ucrainene au efectuat şase lovituri asupra unor baze ruseşti temporare şi au lovit două baze temporare şi o poziţie a sistemului rusesc de apărare aeriană, a adăugat Statul Major General.
 
Armata rusă a lansat 34 de lovituri aeriene şi 57 de atacuri MLRS împotriva Ucrainei în ultima zi.
 

UPDATE 7:45 Statul Major General: Rusia a pierdut 164.200 de soldaţi în Ucraina

UPDATE 02:00 Aproximativ 11 din 16 drone Shahed doborâte de Ucraina peste noapte

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 11 din 16 drone Shahed fabricate iranian pe care Rusia le-a lansat în Ucraina la sfârşitul zilei de 17 martie, au raportat Air Force.

UPDATE 01:00 Trupele Rusiei încearcă să încercuiască Bahmut, suferind pierderi grele

Rusia şi-a folosit toate forţele în Bahmut în efortul de a înconjura complet oraşul, a declarat generalul Oleksandr Syrskyi, comandantul Forţelor Terestre ale Ucrainei.

UPDATE 00:30 Trei drone doborâte de ucraineni

Comandamentul de Est al Ucrainei a interceptat trei drone deasupra regiunii Dnipropetrovsk, a informat guvernatorul regiunii Serhiy Lysak. Potrivit guvernatorului, două drone au lovit o infrastructură critică din Novomoskovsk. Atacul a provocat pagube grave.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici