Războiul din Ucraina, ziua 454 Borrell: Mai multe ţări încep pregătirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16 / Luptele la graniţa Rusiei se intensifică / Ruşii au doborât un bloc cu 9 etaje / Medvedev stă toată ziua cu apocalipsa nucleară pe limbă

  • Armata ucraineană raportează un mic avans pe flancurile din Bahmut
  • Ruşii denunţă operaţiunea de sabotaj din regiunea învecinată Ucrainei, Belgorod
  • Bahmut rămâne epicentrul luptelor, dar ucrainenii se luptă să formeze o zonă tampon la periferie, împinşi de trupele ruse
4773 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 454 Borrell: Mai multe ţări încep pregătirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16 / Luptele la graniţa Rusiei se intensifică / Ruşii au doborât un bloc cu 9 etaje / Medvedev stă toată ziua cu apocalipsa nucleară pe limbă

Bakhmut înainte şi după bombardamentul rusesc - imagine dintr-un satelit guvernamental al SUA

UPDATE Moscova: două bombardiere americane interceptate deasupra Mării Baltice

Două bombardiere americane B-1B au fost interceptate deasupra Mării Baltice de un avion de luptă rus Su-27. Acest lucru a fost declarat de Centrul de Control al Apărării Naţionale, după cum a raportat RIA Novosti. Potrivit centrului de control, se apropiau de graniţa cu Rusia. „După îndepărtarea avioanelor de război străine de la graniţa de stat, avionul rus s-a întors pe aerodromul său”, a declarat centrul de operaţiuni al Ministerului rus al Apărării într-un comunicat.

UPDATE Prigojin: Nu suntem epuizaţi, avem 10.000 de înrolări pe lună

„În Wagner nu există epuizare de niciun fel, se înscriu mai mult de 10.000 de persoane în fiecare lună”. Acest lucru a fost declarat într-un mesaj pe Telegram de către şeful grupării, Evgeni Prigojin, răspunzând unei solicitări a Newsweek de a comenta afirmaţiile think-tank-ului american, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), conform căruia trupele lui Wagner sunt epuizate. Cu privire la posibilitatea ca grupul Wagner să lupte în afara lui Bakhmut, Prigojn răspunde: „Este treaba noastră”.

UPDATE „Partizanii” ruşi: numărul victimelor noastre este inventat

„Să nu vorbim prostii precum propagandiştii de la Kremlin care ne atribuie pierderi false, în curând, veţi vedea o confirmare video a acţiunilor noastre”, scriu „partizanii ruşi” ai Libertăţii Rusiei într-un mesaj prin Telegram, răspunzând declaraţiilor Ministerului rus al Apărării, care spunea că i-a „distrus” pe cei responsabili pentru raidul asupra Belgorod. „Am „demilitarizat” o companie motorizată a Forţelor Armate Ruse şi am distrus mai multe unităţi din vehiculele lor blindate”, se arată în mesaj.

UPDATE Moscova: un mort şi 13 răniţi într-un raid la Belgorod

Un civil a fost ucis în raidul de pe teritoriul ucrainean, în regiunea Belgorod din Rusia. Acest lucru a fost raportat de guvernatorul, Viacheslav Gladkov, pe canalul său Telegram, precizând că civilul a murit în satul de graniţă Kozinka şi că soţia sa a fost rănită. Potrivit autorităţilor regionale, 13 civili au fost răniţi în cadrul operaţiunii.

UPDATE Rusia: activist pentru drepturile omului condamnat la 14 ani de închisoare sub acuzaţia de terorism

Un tribunal militar rus l-a condamnat pe activistul pentru drepturile omului Bahrom Kamroev la 14 ani de închisoare, acuzat de „justificarea terorismului” şi „organizarea activităţii unei entităţi teroriste”, într-un proces considerat motivat politic, relatează Novaya Gazeta Europa, citând ONG-ul pentru Memorialul apărării drepturilor omului, distins cu Premiul Nobel pentru Pace anul trecut şi pentru care Kamroev a lucrat până când autorităţile ruse au dispus dizolvarea acestuia. Kamroev a fost arestat pe 24 februarie anul trecut. Procuratura a cerut 21 de ani de închisoare.

UPDATE Spania: nu avem F-16 şi nu vom putea antrena piloţi

Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat că Spania nu are avioane de vânătoare F-16 şi, prin urmare, nu le va putea livra în Ucraina sau nu va putea antrena piloţi pentru a le folosi. Robles, vorbind în marja Consiliului de Apărare de la Bruxelles, şi-a reafirmat sprijinul pentru Kiev şi a declarat că Madridul va contribui în funcţie de disponibilitatea sa. „Deţinem F-18, Eurofighters, dar nu şi F-16, şi fiecare aeronavă are un proces de pregătire diferit”, a explicat ministrul. În ceea ce priveşte posibilitatea ca livrarea avioanelor de luptă să provoace o escaladare a războiului, Robles a spus că cei care susţin acest lucru „ignoră realitatea” sau că „singurul care escaladează războiul este Putin”.

UPDATE Putin, interzis la Chişinău

UPDATE FSB cere încă 3 luni de arest pentru Gerşkovici

Serviciile interne de informaţii ruse au cerut autorităţilor judiciare să prelungească cu trei luni, până la sfârşitul lunii august, arestarea lui Evan Gerşkovici, jurnalistul american de la Wall Street Journal acuzat de spionaj. Starea actuală de arest expiră pe 29 mai, scrie agenţia Interfax.

UPDATE Kiev: o rachetă a ruşilor a distrus o clădire cu 9 etaje, sunt oameni sub dărâmături

O clădire rezidenţială cu 9 etaje din Avdiivka a fost distrusă de o rachetă rusească. Acest lucru a fost declarat, într-un mesaj de pe Telegram, Vitali Barabaş, şeful administraţiei militare a oraşului ucrainean, potrivit Ukrinform. „Sub dărâmături sunt două persoane, dar ar putea fi până la cinci”, scrie Barabaş, „două persoane au fost rănite, o femeie este în stare gravă”.

UPDATE Kiev: femeie ucisă de o obuze de mortar în regiunea Herson

O femeie a fost ucisă într-un atac cu mortar asupra aşezării Kozatske, regiunea Herson. Procuratura regională Herson o scrie pe Telegram, care comunică şi deschiderea unei anchete prealabile pentru încălcarea legilor şi obiceiurilor războiului, precum şi pentru omucidere voluntară. Ruşii, potrivit parchetului regional, au deschis focul asupra lui Kozatske în această dimineaţă. Şi ieri localitatea a fost atacată şi un civil ar fi fost ucis.

UPDATE Stoltenberg: pregătirea piloţilor de către Germania este bună

„Este o idee bună şi salut începerea pregătirii piloţilor ucraineni de către mai mulţi aliaţi NATO, inclusiv Germania, pentru că acest lucru ne oferă posibilitatea de a lua decizii cu privire la livrarea avioanelor de luptă”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus acest lucru în marja Consiliului de Apărare al UE de la Bruxelles.

UPDATE Kiev: Orban greşeşte, ne vom elibera toate teritoriile

Viktor Orban „se înşală”, Ucraina „va continua să lupte până la eliberarea” teritoriilor ocupate de ruşi. Aşa a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, răspunzând cuvintelor premierului ungar conform căreia Kievul nu poate câştiga războiul. „Aceiaşi politicieni europeni au spus anul trecut că Ucraina nu a avut nicio şansă să reziste mai mult de 72 de ore. Au greşit atunci şi au greşit acum. Spre deosebire de susţinătorii predării inamicului fără rezistenţă, ucrainenii vor continua să lupte până la eliberarea completă a teritoriilor lor”.

UPDATE Kiev: scoateţi ruşii din teritoriile noastre sau va fi o catastrofă pentru ei

„Este timpul ca regimul rus să reflecteze asupra realităţii obiective: cu cât toate teritoriile Ucrainei vor fi abandonate mai repede, cu atât mai puţină catastrofă se va confrunta Rusia în cele din urmă…”, scrie într-un tweet consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, comentând cuvintele Kremlinului cu privire la incursiunea în Belgorod. „În cea de-a 15-a lună a războiului total, Kremlinul (prin Peskov) a formulat în sfârşit scopul „operaţiunii militare speciale” - de a preveni căderea regiunii Belgorod”, a scris Podoliak. Un obiectiv, potrivit consilierului prezidenţial, „complet inconştient şi orb”.

UPDATE Medvedev: cu cât Ucraina primeşte mai multe arme, cu atât este mai mare riscul unei apocalipse nucleare

Cu cât Ucraina primeşte mai multe arme distructive de la ţările occidentale, cu atât este mai mare riscul unei „apocalipse nucleare”. Acesta este avertismentul lansat de fostul premier rus, Dmitri Medvedev, citat de agenţia de presă Ria. Cât despre Kiev, care a negat că a fost implicat în raidul din regiunea de graniţă Belgorod, potrivit actualului vicepreşedinte al Consiliului de Securitate rus, aceste explicaţii sunt „minciuni”.

UPDATE Ministrul ucrainean de Externe începe cel de-al doilea turneu în Africa

Ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba a început săptămâna aceasta al doilea turneu în Africa, începând din Maroc, în încercarea de a contesta influenţa Rusiei pe continent.
 
Kuleba intenţionează să susţină formula de pace a preşedintelui Volodymyr Zelensky şi să garanteze fluxul de aprovizionare cu cereale către ţările africane, a scris ministrul de externe pe Instagram-ul său, citat de Kyiv Independent.
 
Aceasta este prima vizită în Maroc a unui ministru de externe ucrainean de la începutul relaţiilor bilaterale şi al doilea turneu al lui Kuleba în Africa după primul din octombrie 2022.
 

UPDATE Ministerul de Externe francez: Franţa este pregătită să încheie acorduri cu Ucraina privind asigurarea acesteia cu garanţii de securitate

UPDATE Borrell: Mai multe ţări încep pregătirea piloţilor ucraineni pe avioane F-16

Mai multe ţări, inclusiv Polonia, au început deja să instruiască piloţii ucraineni pentru a utiliza avioane de luptă F-16 construite în SUA, a declarat marţi şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell.
 
„Va dura ceva timp, dar cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a declarat Borrell reporterilor înainte de o reuniune a miniştrilor apărării din UE. El nu a menţionat ce alte ţări au început antrenamentul.
 
O sursă din cadrul guvernului polonez a confirmat informaţiile despre antrenamentul F-16 pentru publicaţia ucraineană Ukrinform. Un anunţ oficial va fi făcut în curând, a spus sursa.

UPDATE Premierul Ungariei, Viktor Orban, spune că Ucraina nu poate câştiga războiul împotriva Rusiei - Bloomberg 

 

UPDATE - The New York Times a publicat un videoclip cu Bakhmut filmat cu o dronă. Filmarea ar fi fost făcută pe 19 mai 

Ruşii proclamă victoria în această bătălie. Ucrainenii care luptă în apropiere spun că distrugerea oraşului nu este sfârşitul campaniei de alungare a ruşilor din ruine, ci doar o altă etapă a unui război catastrofal.

Cu toate acestea, noţiunea de „învingător” provoacă ceea ce este atât de clar pierdut - multe vieţi şi case dintr-un oraş odată paşnic, cunoscut pentru minele de sare şi vinul spumant, au fost în mare parte reduse la stare de cenuşă. Într-un oraş plin de moarte şi distrugere, semnele de viaţă sunt excepţia”, transmite articolul dedicat lui Bakhmut.

UPDATE 12:25 Volodymyr Zelensky a vizitat trupele de infanterie navală de pe linia frontului pentru a marca Ziua puşcaşilor marini ucraineni

„Pregătiţi pentru operaţiuni pe uscat, pe mare şi în aer, puşcaşii marini ucraineni îndeplinesc cu succes sarcini complexe. Ei sunt motivaţi, puternici şi curajoşi. Inamicul simte puterea războinicilor noştri. Vă mulţumim că ne apăraţi patria!”, se arată pe canalul de Telegram al preşedintelui.
 
Ziua puşcaşilor marini ucraineni este comemorată în Ucraina ca sărbătoare din 2014, data de 23 mai fiind stabilită în 2018.
 

UPDATE 11:00 Statul Major General transmite că Rusia a efectuat până la 158 de lovituri aeriene şi cu rachete în ultima zi

UPDATE 9:00 Institutul pentru Studiul Războiului (think-tank american): Spaţiul informaţional rusesc, incoerent după ce au fost raportate lupte în regiunea Belgorod

Spaţiul informaţional rusesc a trecut prin „panică şi incoerenţă” după ce au fost raportate lupte în regiunea rusă Belgorod, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în ultimul său raport.
 
În urma anunţului Rusiei privind „operaţiunea antiteroristă” în regiunea Belgorod, bloggerii militari au speculat cu privire la scopul care ghidează raidurile care ar fi fost conduse de Legiunea Rusia Liberă şi Corpul Voluntarilor Ruşi.
 
Lipsa reacţiei unitare, potrivit think tank-ului cu sediul în Washington, "„ndică în primul rând faptul că atacul i-a luat prin surprindere pe comentatorii ruşi”.

UPDATE 7:20 Ruşii continuă atacurile

UPDATE 04:00 Rusia bombardează cinci localităţi din regiunea Sumi

Trupele ruse au vizat localităţile Bilopillia, Myropillia, Yunakivka, Novoslobidske şi Velyka Pysarivka, a declarat administraţia militară a regiunii Sumi. O persoană a fost rănită în urma atacurilor ruseşti.

UPDATE 03:00 Rusia se luptă cu un grup armat în regiunea de graniţă

Un grup armat a traversat din Ucraina în regiunea Belgorod din Rusia, iar ciocnirile de acolo au rănit mai multe persoane, susţin autorităţile ruse.

Ucraina neagă responsabilitatea şi susţine că în spatele incursiunii se află cetăţeni ruşi din două grupuri paramilitare.

UPDATE 02:00 Majoritatea rezidenţilor fug din localităţile regiunii Belgorod

Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, a declarat agenţiei de presă de stat ruse RIA Novosti că „majoritatea” locuitorilor din satele aflate lângă graniţă din regiunea Belgorod, inclusiv oraşul Grayvoron, au fugit din calea atacatorilor ucraineni.

UPDATE 01:00 Borrell: „Nimeni nu îşi doreşte pacea mai mult decât Ucraina”

Diplomatul şef al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat în timpul unei conferinţe de presă că accelerarea livrării de arme către Ucraina a fost crucială pentru obţinerea victoriei, deoarece doar Rusia doreşte ca războiul să continue.

UPDATE 00:00 Departamentul de Stat al SUA: Acordarea avioanelor F-16 Ucrainei rămâne o „prioritate”

Pregătirea piloţilor ucraineni pentru a folosi avioanele F-16 şi colaborarea cu aliaţii pentru a oferi Ucrainei avioane de luptă avansate rămâne o „prioritate” pentru SUA în următoarele luni, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. Matthew Miller în timpul unui briefing de presă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici